Koorts

Koorts bij je baby

Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Geeft de thermometer meer dan 38°C aan, dan heeft je baby koorts. Koorts kan in eerste instantie geen kwaad en niet direct reden tot ongerustheid. Maar een stijging van de lichaamstemperatuur geeft wel aan dat er ergens in het lichaam iets mis is.

Het lichaam van je baby zal zich tegen deze indringers verzetten door zijn temperatuur te verhogen. Koorts is dan ook een natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen ziekteverwekkers. Een hogere temperatuur activeert namelijk allerlei afweermechanismen van het lichaam. Bovendien kunnen de ziekteverwekkers zelf over het algemeen juist erg slecht tegen deze hogere temperatuur: de meeste bacteriën zullen sterven.

Zodra de vijandelijke cellen zijn gedood door het afweersysteem van het lichaam, verdwijnt de koorts bij je baby vaak vanzelf.

Temperatuur opnemen

Als je denkt dat je baby koorts heeft, neem dan zijn temperatuur op. Je kunt de temperatuur meten met behulp van een normale koortsthermometer. Je krijgt het meest betrouwbare resultaat, wanneer je de thermometer ongeveer één cm in de anus steekt. Je kunt de temperatuur ook onder zijn tong of oksel meten, deze metingen zijn alleen minder betrouwbaar. Je meet dan de buitentemperatuur in plaats van de binnentemperatuur. Eenmaal per dag de temperatuur meten is voldoende.

Drinken bij koorts

Wanneer je baby koorts heeft, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat hij genoeg drinkt. Omdat de lichaamstemperatuur hoger ligt dan normaal, zal het tijdens een koortsaanval meer vocht verliezen. Je zult ook merken dat je baby zweet en klammer aanvoelt dan anders. Probeer vaker kleine beetjes drinken te geven. Geef je nog borstvoeding, dan leg je hem vaker aan. Daarmee voorkom je dat je baby uitdroogt. Wanneer je baby hoge koorts heeft (39°C of hoger) moet je ervoor zorgen dat hij voor elke kilo die hij weegt, minstens 50 ml. per dag extra drinkt.

Het gevaar van uitdroging bij koorts is nog groter, wanneer je baby naast koorts ook last heeft van diarree of overgeven. Daardoor neemt het vochtverlies namelijk nog eens extra toe. Neem in deze gevallen in ieder geval altijd contact op met je huisarts.

Uitdrogingsverschijnselen

Je kunt gemakkelijk zelf controleren of je kind lijdt aan uitdrogingsverschijnselen. Wanneer je de huid van je baby op een armpje of beentje of in een huidplooi oppakt en weer loslaat, hoort die meteen terug te glijden in de oorspronkelijke positie. Als dat niet zo is, is je kind ernstig uitgedroogd en breng je hem zo snel mogelijk naar de eerste hulp van een ziekenhuis.

Kleding en beddengoed

Vaak denken ouders dat het goed is om een baby met koorts zo warm mogelijk in te pakken met extra kleertjes en een dikke laag dekentjes. Dat is niet zo! Tijdens de koortsaanval heeft je kind last van overtollige lichaamswarmte, die hij kwijt hoort te kunnen raken. Daarom is het beter om luchtige kleding aan te trekken en hem onder een lakentje te leggen. Zo voorkom je dat hij last krijgt van warmtestuwing. Probeer wel te voorkomen dat je kind te veel afkoelt. Dat gevaar bestaat vooral wanneer het veel zweet.

Wanneer naar huisarts?

Voor koorts geldt, net als voor alle andere ziekteverschijnselen, dat de ouders dat zelf het beste kunnen beoordelen. Immers, jij kent je kind beter dan wie dan ook. Je ziet dan ook vaak als eerste dat er iets aan de hand is. In geval van twijfel is het altijd verstandig om toch even te bellen met je huisarts.

Je gaat in ieder geval naar de huisarts als ...

  • de temperatuur van je pasgeboren baby (tot 3 maanden) boven de 38°C stijgt
  • je kind ouder is dan 3 maanden en de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt
  • hij ook braakt / overgeeft en / of diarree heeft
  • je baby slap en lusteloos is, niet reageert tijdens de koortsaanvallen en geen behoefte heeft aan drinken
  • je baby stuipen en huiduitslag krijgt

Wanneer je baby naast de koorts echter alleen maar last heeft van een verkoudheid (met helder, waterig snot) en verder normaal drinkt en helder reageert, is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand en is het een kwestie van uitzieken.

Koortsstuipen

Sommige kinderen krijgen bij hoge koorts last van koortsstuipen. Dit lijkt lijkt op een epileptische aanval en kan erg heftig voor jou als ouder overkomen. De spieren van je kind verkrampen en trekken onregelmatig samen. Bovendien reageert je kind niet meer op prikkels uit zijn omgeving en lijkt het bewusteloos te zijn. Deze stuipen worden veroorzaakt door een plotselinge storing in de elektrische functie van de hersenen. Stuipen komen het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 4% van alle kinderen in Nederland tenminste één keer last heeft van stuipen tijdens een koortsaanval. Als je kind eenmaal stuipen heeft gehad tijdens een koortsaanval, bestaat de kans dat dit zich dit een volgende keer herhaalt. De kans daarop is het grootst op een leeftijd tussen 12 en 24 maanden. Wanneer koortsstuipen of epilepsie in de familie zitten, is de kans op herhaling nog groter.

Hoewel de meeste ouders vreselijk schrikken wanneer hun kind last heeft van stuipen, wijzen stuipen lang niet altijd op gevaar. Alleen bij kinderen jonger dan zes maanden zijn koortsstuipen bijna nooit onschuldig. In die gevallen geven de stuipen aan dat je kind ernstig ziek is en neem je altijd contact op met je huisarts. Wanneer een kind dat ouder is dan zes maanden stuipen krijgt tijdens een koortsaanval, is dit in de meeste gevallen geen aanwijzing voor een ernstige ziekte.

Hersenvliesontsteking

Slechts bij 1 tot 4% van de kinderen met koortsstuipen wordt uiteindelijk hersenvliesontsteking (ook wel meningitis) vastgesteld. Dit is een erg gevaarlijke ziekte die kan leiden tot hersenbeschadiging! Naast hoge koorts en stuipen vertoont je kind in die gevallen meestal nog een aantal andere verschijnselen.

  • Je kind heeft, behalve koorts, ook een stijve nek, waardoor het zijn kin niet meer op zijn borst kan leggen. Dit geldt echter alleen voor oudere kinderen!
  • Baby's hebben zogenoemde luierpijn. Door het optillen van de beentjes komt er druk op het hersenvlies, waardoor ze pijn hebben en huilen.
  • Verder willen ze liever niet aangeraakt worden.
  • De fontanel is vaak opgezet, het kind is overgevoelig voor licht en moet soms overgeven.
  • Ook kan het kleine, paarsrode vlekjes op zijn huid hebben, die worden veroorzaakt door bloedinkjes en kunnen samengroeien tot grotere vlekken.

Als je kind deze verschijnselen vertoont, waarschuw je onmiddellijk een arts.

Medicijnen tegen koorts

Er is een grote hoeveelheid koortswerende middelen op de markt, die vaak zonder recept verkrijgbaar zijn. Toch is het altijd verstandig, zeker bij jonge kinderen, om niet zelf te gaan dokteren. In plaats daarvan kun je beter bij je huisarts informeren of deze middelen wel geschikt zijn. Jonge kinderen mogen in ieder geval nooit een pijnstiller krijgen die acetylsalicylzuur bevat. Dit zuur zit onder meer in aspirine, Aspro en Ascal. Bij jonge kinderen kan dit zuur lijden tot een ernstige aandoening, die kan resulteren in een coma.

Reacties (13)

afbeelding van emma-1334516
24 oktober 2017
Ik zou hoe dan ook contact opnemen met de huisarts, als je kind jonger is dan 3 maanden dan is langer dan 3 dagen koorts toch ook niet normaal?
afbeelding van kim-en-jeroen
1 februari 2016
Nog nooit van gehoord, met die sokjes..
afbeelding van wilm-621718
1 februari 2016
afbeelding van Shjejyj
19 december 2015
Onze zoon had 2 week geleden last van koorts hij was toen 11 maanden. Wat ontzettend hielp was sokjes in limoen/citroen sap leggen. Daarna uitwringen en aan doen. Daaroverheen droge sokjes. De koorts ging direct naar beneden. Hij had wel ontzettende koude benen maar het werkte super!
afbeelding van Pascale84
16 september 2015
Mijn kleine meid van 7 maandjes had sinds zaterdag koorts, constant boven de 39 graden. Ze was erg duf en afwezig(na een paracetamol leefde ze weer helemaal op), knalrode wangetjes en voelde aan als een kacheltje. Volgens de artsen (huisartsenpost en eigen huisarts) een hardnekkig virus die ze moet uitzieken.. gelukkig is ze sinds gistermiddag koortsvrij, maar nu is mama ziek
afbeelding van mikaelalodder
14 maart 2015
Mijn 10mnd oude zoontje had deze week 41,4 koorts. Huisarts gebeld maar gaf aan nog even te wachten. Toch later die dag gegaan en heeft in de wachtkamer een koortsstuip gehad. Heel eng om mee te maken. Met ambulance naar het ziekenhuis en daar ter observatie 24uur gebleven. Heeft nu een neusspray voor als hij weer een koortsstuip zou krijgen. Hij bleek achteraf 6de ziekte te hebben. Begint met snelle en hoge koorts.
afbeelding van barb-905867
3 maart 2015
Mijn 10 maand oud dochter had koorts 40.4 en huisarts wilde geen afspraak maken!!! Zij zei dat afspraken maken ze sinds 41! Scandalisch!! En het bleek dat ze had dubbele oorontsteking
afbeelding van Lizs
20 januari 2014
ORS kopen en toedienen is niet nodig indien je borstvoeding geeft.
borstvoeding s de beste ORS die er bestaat.

En wat al gezegd is; niet de koorts gaan proberen te temperen met middeltjes. Zo ontregel je een belangrijke functie van het lichaam.
En altijd (!) afgaan of je moedergevoel.
afbeelding van jean-459155
8 januari 2014
ik heb een dochter van 4,5 maand en heeft sterk wisselende temp. ook ziet ze met enige regelmaat blauw wat is dit!
afbeelding van noel-260721
6 november 2013
Onze kleine meid is met 39.8 graden koorts opgenomen in het ziekenhuis. Bij ontdekken van koorts naar huisarts gegaan en door verwezen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis werd aangegeven dat baby's jonger dan 2 maanden standaard worden opgenomen, omdat een baby dan echt nog geen koorts mag hebben. En dus eigenlijk een signaal is dat er echt iets mis is. Uiteindelijk heeft ze 10 dagen in het ziekenhuis gelegen. Niet twijfelen en naar huisarts gaan!
afbeelding van MiaMe
5 maart 2013
Koorts is goed - het betekent dat het immuunsysteem zijn werk doet! Dus vooral niet onderdrukken met paracetamol oid. Je kunt je kindje ondersteunen door met een koud washandje de enkels, polsen, en voorhoofd af en toe af te deppen. Lekker veel laten slapen en het lichaam zijn werk laten doen. Het onderdrukken van koorts kan namelijk ervoor zorgen dat er vervelende aandoeningen ontwikkelen zoals astma.

Bij hoge koorts (+40graden) of koorts na vaccinatie wel altijd een dokter inschakelen!
afbeelding van Moedervan3meiden
2 januari 2013
Mijn dochter van 6 maanden heeft af en toe een onder temperatuur van 35,3 graden. Maakt kennelijk ook niet uit volgens kinderarts mits het niet langer duurt dan 3 dagen
afbeelding van Linda Kroes
2 januari 2013
Een baby onder de 3 maanden met koorts, MOET altijd beoordeeld worden door een huisarts!