Huidproblemen

Huidproblemen bij je baby

Huidproblemen en huiduitslag bij baby’s komen regelmatig voor. De babyhuid is kwetsbaar en daardoor gevoelig voor kwaaltjes. Hieronder lees je de meest voorkomende.

Hormoonpukkeltjes

Ongeveer drie weken na de geboorte kunnen er rode pukkeltjes in het gezicht en nekje van je baby verschijnen. Dit als gevolg van de hormonen van de moeder, jouw hormonen, die nog in zijn bloed zitten. De pukkeltjes kunnen tot een week of vijf toenemen, daarna verdwijnen ze vanzelf.

Droge huid

De huid van je baby is ruw, heeft schilfers en kan gespannen en strak zijn. Gebruik bij voorkeur een vette crème.

Berg (witte of gele vettige korstjes)

Veel baby’s krijgen in de eerste drie maanden na de geboorte last van berg. Dit zijn witte of gele, vettige korstjes, die op het (behaarde) hoofdje van je baby ontstaan. Hoewel het er niet fraai uitziet, is berg een onschuldig kwaaltje. Soms zijn er ook wat schilfertjes te zien bij de wenkbrauwen en/of de oorlelletjes van je baby. Berg ontstaat vaak enkele weken na de geboorte en verdwijnt ook weer vanzelf na enkele maanden.

Je baby heeft in principe geen last van de berg. Je hoeft er dus niks aan toe doen. Je kunt een aantal uren voor het badje de behaarde hoofdhuid van de baby insmeren met (een watje met) babyolie. Vervolgens borstel je de schilfers zachtjes weg met een babyborstel of -kammetje, waarna je de haartjes met babyshampoo wast. Als je deze behandeling een aantal dagen achter elkaar herhaalt, dan krijg je de berg meestal wel onder controle. Je kunt na het wassen de (hoofd)huid insmeren met een vette basiszalf, bijvoorbeeld vaseline-lanettezalf of cetomacrogolzalf (verkrijgbaar bij de apotheek). Sommige baby’s hebben last van roodheid van de geschilferde huid en / of irritatie / jeuk. Als bovenstaande adviezen niet helpen, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.  

Luieruitslag

Een rode plek in het luiergebied wordt meestal veroorzaakt door een onschuldig schimmeltje. Zulke schimmeltjes komen van nature voor in het maag-darmkanaal van alle baby’s. Als de huid door inwerking van scherpe urine of poep week wordt, kunnen deze schimmels zich makkelijker in de huid nestelen.

Huidproblemen / huiduitslag door allergie

  • Huidproblemen kunnen het gevolg zijn van een allergische aandoening, zoals eczeem.
  • Bij een allergie heeft je baby een droog, schilferig huidje of rode plekjes op zijn huid.
  • Bij huidproblemen veroorzaakt door een allergie zijn hypoallergene verzorgingsproducten het beste. Er zijn speciale huidverzorgingsproducten, maar ook wasmiddelen die hypoallergeen zijn (Neutral, Persil). Daarmee verklein je de kans op een allergische reactie. Er zijn ook speciale wasmiddelen en wasverzachters mét parfum die je veilig kunt gebruiken.

Heb je vragen over huidproblemen of huiduitslag bij je baby? Neem dan contact op met je huisarts of iemand van het consultatiebureau.

Reacties (2)

afbeelding van mich-1373088
26 november 2018
En wat was het uiteindelijk? Mijn zoontje heeft hetzelfde en wordt ook gezegd baby acne
afbeelding van dkx8-1302798
11 februari 2018
Mijn dochtertje (geboren 7 januari) zit compleet onder de bultjes, in d’r gezicht (vrijwel de zijkanten), in d’r haar, op d’r oortjes en erachter, in de nek, op d’r borst. Consultatiebureau zweert op baby-acne, en de huisartsenpost zegt dat ik het vet moet houden met vaseline (bultjes voelen heel erg droog en geeft gelige korstjes) Ik vermoed toch echt dat het iets anders is dan baby-acne. Iemand hier ervaring mee?? Ikzelf denk aan een allergie.