Heupdysplasie

Heupdysplasie

Het heupgewricht is een gewricht, dat bestaat uit een ronde kom en een bolvormige kop. De kom en de kop hebben een laagje kraakbeen aan het oppervlak, waardoor deze soepel over elkaar heen kunnen draaien. De heup ontwikkelt zich geleidelijk tijdens de zwangerschap tot op de kinderleeftijd. In het begin bestaat de heup nog volledig uit zacht kraakbeen, die geleidelijk verbeend.

Wanneer de ontwikkeling van de heup niet goed verloopt, noemen we dat met een moeilijk woord dysplastische heupontwikkeling (DHO). De heupkom is dan niet mooi rond, maar vlak. De ronde heupkop kan daardoor gemakkelijk uit de vlakke kom glijden.

DHO komt vaak voor, namelijk bij ongeveer 1 - 2% van de baby’s. Sommige baby’s hebben meer risico op heupdysplasie, namelijk als het in de familie voor komt of als je baby in stuitligging is geboren. Al bij het eerste huisbezoek door de wijkverpleegkundige wordt hiernaar gevraagd. Vervolgens wordt op het consultatiebureau bij elk bezoek naar de heupen gekeken. Wanneer er mogelijk sprake is van heupdysplasie zal de arts van het consultatiebureau je doorverwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek in het ziekenhuis. Vaak wordt er dan een echo en / of foto van de heupen gemaakt.

Let op: heupdysplasie is niet pijnlijk voor een baby. Vaak merk je er zelf niets van. Hooguit merk je dat je dat je kleine een beentje minder goed kan bewegen. In dat geval is dat heel belangrijk direct te melden op het consultatiebureau.

Behandeling heupdysplasie 

Heupdysplasie is gelukkig goed behandelbaar. Heupdysplasie kan zich soms vanzelf herstellen, maar meestal zal men dat niet willen afwachten. Als de heupdysplasie niet vanzelf hersteld heeft je baby namelijk grote kans op later op vroege leeftijd al heupslijtage te krijgen. Indien uit het onderzoek blijkt dat je baby heupdysplasie heeft zal je door de huisarts worden verwezen naar de orthopedisch chirurg. Bijna altijd wordt je baby dan behandeld met een spreidbroek.

Gerelateerde artikelen