Eerste tandjes

Eerste tandjes

Nog zo’n mijlpaal: de eerste tandjes van je baby. Het melkgebitje komt door in een vaste volgorde. Je baby kan last hebben van de doorkomende tandjes. Lees hier hoe je je baby kunt helpen. 

Op een dag zie je één of twee witte puntjes in het tandvlees verschijnen. Dit gebeurt als je baby gemiddeld rond de 5 tot 8 maanden oud is. Eerst onderin het mondje 2 snijtanden en daarna boven nog 2. Hierna volgen de tanden aan beide kanten daarvan onder én boven. Als je kind rond de 1 jaar is, heeft hij 8 snijtanden.

Symptomen doorkomende tandjes

Meestal zorgen doorkomende tandjes ervoor dat je baby wat hangerig, huilerig en onrustig is. Ook kan hij ’s nachts slechter slapen. Je kunt ook ervaren dat je baby last heeft van luieruitslag, rode wangetjes en verhoging. Wetenschappelijk verband is nooit aangetoond, maar als ouder wil je alles doen om je baby te helpen. Gelukkig verdwijnen de klachten ook weer als het tandje eenmaal doorgebroken is.

Wil je weten of er een tandje aankomt, voel dan aan het tandvlees van je baby. Zit er een harde bobbel? Dan komt er waarschijnlijk een tandje aan. Vaak merk je het al aan je baby zelf. Hij kauwt graag op een speeltje of zijn vingers, hij kwijlt of wrijft over zijn gezichtje. Het tandvlees kan er bleek uitzien, maar ook juist rood en opgezet voordat de tand daadwerkelijk doorkomt.

Schema doorkomende tandjes

De mond van je baby is een stuk kleiner dan die van een volwassene. Daarom krijgt je baby eerst een melkgebit. Dit zijn kleinere tanden. Hiermee leert je kind in de eerste levensjaren kauwen, praten en slikken. Het melkgebit heeft minder tanden en kiezen dan een volwassen gebit. Het melkgebit telt in totaal 20 tanden en kiezen. Het blijvende gebit 28, of 32 mét verstandskiezen. 

De eerste melktanden in het kindergebit breken tussen de 5 en 8 maanden door en volgen een vast patroon. Tussen de 24 en 30 maanden is het melkgebit volledig doorgekomen. Het melkgebit speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit. Het beïnvloedt zelfs de vorming van het gezicht van het kind.

Schema voor doorkomende melktandjes

Wat kun jij doen?

Last hebben van doorkomende tandjes is niet te voorkomen, al heeft de ene baby meer klachten dan de andere. Je kunt wel de pijn verlichten.

  • Geef je baby een bijtring om op te kauwen. Er zijn speciale bijtringen die je kunt koelen. Dit voelt prettig aan het gevoelige tandvlees.
     
  • Masseer het tandvlees met je vinger of de bolle kant van een theelepeltje.
     
  • Je kunt een regulier geesmiddel met lidocaïne gebruiken, zoals Dentinox. De pijnstillende stof lidocaïne verdooft en dempt de pijn. Breng tot 4 keer per dag het middel met een wattenstaafje aan op het pijnlijke tandvlees. Je kunt de druppels met een wattenstaafje maximaal vier keer per dag op de pijnlijke plaats aanbrengen. Je baby mag hierna drie kwartier niet eten of drinken, omdat anders de druppels wegspoelen. Lees voor gebruik de bijsluiter en gebruik het niet bij infecties, zweertjes, verwondingen in de mond of overgevoeligheid voor één van de bestanddelen.

  • Een homeopatisch kindergeneesmiddel als Chamodent van VSM kan ook. Het bevat vijf verschillende homeopathische bestanddelen die ook de bijkomende klachten opvangen.

  • Heeft je baby last van verhoging? Je kunt hem een paracetamol zetpil voor baby’s geven om het ongemak te verlichten.

Waar let je op?

Is het tandje doorgekomen? Zijn er geen andere tandjes op komst? Dan horen de klachten te verdwijnen. Is dit niet zo, dan kan het zijn dat je baby gewoon ziek is. Het is dan ook verstandig om altijd na te gaan of álle klachten worden veroorzaakt door doorkomende tandjes. Houden de klachten aan, raadpleeg dan je huisarts. Dit geldt vooral als je baby drie dagen of langer (hoge) koorts heeft.
 

LEES OOK: En wanneer komen dan die kiezen?

Tandjes poetsen

Bij de doorbraak van een tandje is het glazuur nog niet uitgehard. Hierdoor is het glazuur makkelijker oplosbaar onder invloed van zuren. Dit maakt de kans op het ontstaan van tandbederf (gaatjes ofwel cariës, en tanderosie) groter. Vermijd daarom het (continu) zuigen op een flesje sap of melk. Zodra de eerste tandjes doorkomen, kun je starten met eenmaal daags poetsen met peutertandpasta. Er zijn speciale vingertandenborstels en babytandenborstels verkrijgbaar. Hiermee kun je er makkelijk bij. Extra fluor geven is niet nodig.