Eerste tandjes

Weer zo'n milestone, het eerste tandje! Meestal komen de eerste tandjes door als je baby ongeveer 5 tot 6 maanden oud is, maar eerder of later kan natuurlijk ook. In de regel komen eerst de onderste snijtandjes door, vervolgens de twee middelste bovensnijtanden, gevolgd door de tanden aan weerszijden daarvan. Alle acht snijtanden - vier boven en vier onder - zijn meestal doorgekomen als je baby een jaar oud is.

Symptomen doorkomende tandjes

Veel kwaaltjes (luieruitslag, rode wangetjes, verhoging, huilerig) worden toegeschreven aan het krijgen van tandjes. Een echt verband is wetenschappelijk nooit aangetoond. Meestal zorgen doorbrekende tandjes er echter voor dat je baby wat zeurderig, huilerig en rusteloos wordt. Het kan ook dat hij 's nachts wat slechter slaapt. Zodra het tandje is doorgebroken, verdwijnen de klachten weer.

LEES OOK: Wanneer beginnen met tandjes poetsen?

Baby's bij wie tandjes doorkomen, kauwen vaak op speeltjes, vingers of wat me ze maar te pakken kunnen krijgen. Ook wrijven ze veel over hun gezicht, of beginnen ze te kwijlen. Om vast te stellen of jouw baby tandjes krijgt, kun je aan zijn tandvlees voelen. Een harde bobbel duidt op een tand die bezig is door te komen. Het tandvlees kan er bleek uitzien, maar soms ook juist rood en opgezet voordat de tand daadwerkelijk doorkomt.

Schema doorkomende tandjes

De mond van je kind is nog een stuk kleiner dan die van een volwassene. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Dit zijn kleinere tanden. Hiermee leert je kind in de eerste levensjaren kauwen, praten en slikken. Het melkgebit heeft minder tanden en kiezen dan een volwassen gebit. Het melkgebit telt in totaal 20 tanden en kiezen. Het blijvende gebit 28, of 32 mét verstandskiezen. 

De eerste melktanden in het kindergebit breken tussen de 6 en 9 maanden door en volgen een vast patroon: zo komen de onderste twee tandjes in het midden als eerste door, waarna middelste snijtanden aan de bovenzijde volgen. Tussen de 24 en 30 maanden is het melkgebit volledig doorgekomen. Het melkgebit speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit en beïnvloedt zelfs de vorming van het gezicht van het kind.

Schema voor doorkomende melktandjes

Waar let je op?

Als het tandje is doorgekomen en er zijn geen nieuwe tandjes op komst, dan horen de klachten vanzelf weer te verdwijnen. Als dit niet zo is, kan het natuurlijk ook gewoon zijn dat je baby ziek is. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Het is dan ook beter om er niet automatisch vanuit te gaan dat alle klachten van je kind veroorzaakt worden door zijn doorkomende tandjes.

LEES OOK: En wanneer komen dan die kiezen?

Wanneer raadpleeg je een dokter?

Bij ernstige of lang aanhoudende klachten is het verstandig om een arts te raadplegen. Dit geldt vooral bij hoge koorts en koorts die langer dan drie dagen aanhoudt.

Wat kun je zelf doen? 

De klachten zijn niet te voorkomen, maar je kunt de pijn die je baby voelt wel aanzienlijk verlichten door het tandvlees op de plaats van de doorbraak te masseren. Hiervoor kun je je vinger of de bolle kant van een theelepel gebruiken. Ook kun je je kind laten bijten op bijvoorbeeld een (gekoelde) bijtring of een rammelaar.

Inge: "Onze zoon kreeg vier tandjes tegelijk door. Hij kwijlde al zijn kleren onder, had enorme stinkluiers en wilde vooral 's avonds voor het slapen gaan alleen maar tegen ons aan liggen. Het was even 'doorbijten' (vooral de luiers!), maar daarna waren we wel in een klap weer even klaar. Hij lijkt er wel bij ieder nieuw opvolgend tandje minder last van te hebben. Hij is nu bijna een jaar en heeft 10 tandjes."

 

LEES OOK: Zo zielig: het doorkomen van de eerste tandjes

Middelen tegen de pijn?

Er zijn verschillende (genees)middelen die kunnen helpen om de pijn bij doorkomende tandjes te verzachten.

  • Een homeopathisch kindergeneesmiddel, bijvoorbeeld Chamodent van VSM. Chamodent suikervrije druppels verzacht de pijn bij doorkomende tandjes. Het bevat vijf verschillende homeopathische bestanddelen die ook de bijkomende klachten opvangen. Bovendien kan het helpen een oorontsteking te voorkomen.
  • Een regulier geneesmiddel, zoals Dentinox-druppels, met lidocaïne. Deze stof verdooft het tandvlees, waardoor de pijn minder wordt. Je kunt de druppels met een wattenstaafje maximaal vier keer per dag op de pijnlijke plaats aanbrengen. Je baby mag hierna drie kwartier niet eten of drinken, omdat anders de druppels wegspoelen. Door de verdovende werking op tong en mondslijmvlies bestaat ook de kans op verslikking als je je kleine laat drinken of eten.
  • Bij niet al te hoge koorts kun je eventueel, bij voorkeur na overleg met je arts of apotheek, een paracetamol-zetpil van 120 mg. geven.
  • Een bijtring helpt het gevoelige tandvlees van je baby te verzachten.

Tandjes poetsen

Bij doorbraak van een tandje is het glazuur nog niet uitgehard. Hierdoor is het glazuur makkelijker oplosbaar onder invloed van zuren en is de kans op het ontstaan van tandbederf (gaatjes ofwel cariës, en tanderosie) groter. Vermijd ook om deze reden (continue) zuigen op een flesje met sap of melk. Het is belangrijk om direct na het doorbreken van het eerste tandje te starten met eenmaal daags poetsen met een peutertandpasta. Extra fluor geven is in principe niet nodig.

Gerelateerde artikelen

Reacties (54)

afbeelding van a.p.-1345138
9 december 2017
Dit wist ik nog niet, goede tips!
Anna https://www.sociii.nl
afbeelding van Hye Jin Han
27 oktober 2017
Tandpasta en kinderen blijft toch oppassen naar mijn idee!
afbeelding van Ryan-1036534
25 oktober 2017
Chamodent, dentinox hielpen bij onze kinderen niet. Ik gebruik bij onze kinderen gengigel voor baby's. Dit werkt heel goed en er was geen gevecht met het geven, ze vinden het juist lekker! Hier zit ook niet zoveel troep in net zoals dentinox. tandonline.nl/gengigel-tanvleesgel-baby.html?gclid=Cj0KCQjwybvPBRDBARIsAA7T2kheTpt59wefIkC1Wi9wK-FA4hTTqvqHuZURqGoigxqUL8u1oJ5Pq1kaAqaCEAL
afbeelding van emma-1334516
24 oktober 2017
Leuk en informatief artikel. Bedankt hiervoor!
afbeelding van icku-1107614
15 april 2017
Ik zou even langs de arts gaan om na te gaan of ze ondertussen.niet uitgedroogd is. 10 a 15 diaree luiers is wel heel erg.
afbeelding van Sabine Boogholt
12 april 2017
Gisteren achter gekomen dat ons manneke van 3 en halfe maand zijn eerste tandje krijgt. Hij wou niet slapen en niet in de box alleen maar hangen bij mama.
afbeelding van Lin29
6 november 2016
Hallo dames,
Ik heb een vraagje. Zaterdag ochtend zag ik bij mijn zoontje aan beide kanten een grote witte bobbel op zijn tandvlees. Er zit nog geen hard puntje op en weet ook niet of het spruw ofzo is. Volgens de huisarts verdikking van het tandvlees maar weet het verder ook niet echt... Kan iemand mij vertellen hoe en wat?
afbeelding van Ramonar89
13 juli 2016
mijn meisje is nu 4 maanden en 3 weken en heeft sinds gister haar eerste tandje!
afbeelding van Kimdesutter
8 december 2015
Ons kleintje is precies 5 maanden... kwijlt en bijt al een goeie 1,5 maand op alles! Dus dacht nou... t gaat komen... niet dus maar ik merk nu wel dat hij meer poepluiers heeft en het stinkt heel erg, een apart luchtje, kwijlt nog meer, eerst wat dat wel maar met fases. En hij heeft van de 1 op de andere dag ineens luieruitslag. ...en zijn tandvlees is wit... maar ook van achteren... is dit nu een teken dat zijn tandjes aan het doorkomen zijn of...
afbeelding van Patriziaz
27 november 2015
Mijn zoontje is 9 maanden kwijlt veel , kauwt overal op en heeft ook rode wangetjes .Heeft nu 2 voortandjes in de onderkaak en 1 voortandje in de bovenkaak en 1 snijtand komt door in de bovenkaak.
afbeelding van inge-992718
1 september 2015
Mijn dochtertje van 3,5maand is enorm aan het kwijlen en duuwt haar fles weg. Huilt veel tijdens het drinken en wilt ook geen speen. Het tandvlees is wat geribbelt geworden en op sommige plekken hard. Volgens mij komen haar tandjes door. Wie kan mij hier wat over vertellen?
afbeelding van xxxe-733886
26 augustus 2015
Mijn Dochter word over 1.5 week 1 en ze heeft nu 4 tandjes onder..bovenkant heeft ze niets. Mijn zoon had rond een jaar bijna al zijn tandjes en kiezen al
afbeelding van missMF1982
2 augustus 2015
Mijn zoontje wordt eind vd maand 1 jaar (wel 11 weken te vroeg geboren) en heeft ook nog geen tandjes! Toen mijn zoontje 4 a 5 maanden oud was merkten we dat hij gigantisch begon te kwijlen, bijten of van alles en nog wat en wrijft regelmatig in zijn gezichtje. Ben benieuwd hoe lang dit nog mag duren!
afbeelding van stephaniekanon
25 februari 2015
Onze dochter is nu 9,5 maand en er is nog geen tand te zien. Wel kwijlt ze veel en zit ze met speeltjes, vingers enz in haar mond. Toen ze ongeveer 4 maanden oud was zag je een klein wit puntje maar die is spoorloos verdwenen :(
We wachten maar rustig af, veel meer kan je niet doen
afbeelding van Essraa
23 februari 2015
Mn dochtertje van 3.5 maand kwijlt heel veel, verder geen diaree of rode wangetjes etc.. Heb ook al gevoeld aan dr gebit, en het voelt wel wat hard aan.. Mag ik nu al haar tandjes verwachten.. of zal het nog 1 a 2 maanden duren?
afbeelding van esde-917343
17 januari 2015
Ons meisje is vier en een halve maand oud en haar 2 ondertandjes zijn door. Niet veel last gehad alleen in de nacht met haar speentje. Verder is het gelukkig een vrolijk meisje.
afbeelding van lil4ngel
2 november 2014
De tekst "Alle acht snijtanden - vier boven en vier onder - zijn meestal doorgekomen als je baby 8 maanden oud is." en het schema komen niet overeen. Alle snijtanden met 8 maanden is wel erg snel, volgens mij.
afbeelding van AngeladeHoon
11 oktober 2014
Onze ukkie over 2 dagen 4 maandjes.
Ze is al 2 weken aan de diarree (10 a 15 luiers per dag), rode wangetjes, verhoging, kwijlend en sinds afgelopen nacht niet willen slapen/ontroostbaar.
Gelukkig voelde ik vanmorgen eindelijk dat de 2 onderste tandjes bijna door zijn!!
Hopen dat het nu snel door mag zetten, zooo zielig om haar zo te zien.
Ze is nog zo jong, dus heeft geen benul van wat ze met een bijtring moet doen en dentinox schijnt niet echt te werken
afbeelding van Marlucy
3 oktober 2014
Mijn dochtertje is inmiddels 21 maanden en heeft nog nul tandjes. Alles staat klaar, maar ze willen niet door komen...
afbeelding van Harris1
10 september 2014
Ons kind is pas 3 maanden en er komt al een kies door. Is dat normaal?
afbeelding van isch-443571
15 augustus 2014
Mijn dochter is bijna 4 maanden en haar achterste kies komt Door? Verder heeft ze nog niets... zijn er meer kinderen met eerst een kies?
afbeelding van Aman-881373
9 augustus 2014
Mijn dochter is 7 maanden en er is nog geen enkele tand te zien. Ze kwijlt veel ( doet ze al vanaf een maand of 4) , kauwt op van alles. Maar nog steeds geen tand te zien. Zijn er wel meer kinderen die laat hun eerste tandjes kregen?
afbeelding van bets-916730
5 augustus 2014
Ik vind het onderste stukje over fluor zeer kwalijk. Fluor in tandpasta voor kinderen is gevaarlijk. Tandartsen die staan op het poetsen met fluor moeten - zeer nodig - bijgeschoold worden.
afbeelding van Roswithaa
30 mei 2014
Onze dochter is 4 maand maar kwijlt wel heel veel meestal duidt dat toch op doorkomende tanden? heb geprobeerd om te voelen of er toevallig al kleine bultjes of het tandvlees zitten maar voel nog niks...
afbeelding van Rachelle261
17 maart 2014
Beste WIJ, ik lees niks over gengigel. Dit is verkrijgbaar bij DA en echt een supermiddel bij doorkomende tandjes. Een gel uit de koelkast die meteen verkoeling geeft bij opsmeren en helpt het tandvlees bij doorkomen van de tand. Dit mag bovendien vaker gesmeerd worden dan dentinox.
afbeelding van Esje82
11 maart 2014
Ons zoontje is net drie maanden en zijn eerste tandje is al door! Ik wist niet wat ik zag/voelde! Wel heel zielig hoor, want hij heeft er best wel last van gehad. We hebben hem Chamodent druppels van VSM gegeven. Dat hielp wel een beetje gelukkig.
afbeelding van Rishh_92
5 maart 2014
Mijn dochtertje van 7 maanden heeft haar eerste tandje (onder) al, is dit niet te vroeg ?
afbeelding van madyjan
20 februari 2014
mijn dochter is nu 1 jaar en 3 weken en heeft nog steeds maar 2 voortanden
afbeelding van Italiana85
7 februari 2014
Ons lieve schat is volgende week 4 maandjes, en de eerste bobbeltjes op het tandvlees zijn al te voelen. Ze kwijlt de laatste 2 weken ontzettend veel, stopt zo wat bijna alles in haar mondje en huilt veel vaker als normaal. Ze heeft wel een bijtring, maar die wil ze ook niet steeds, dus morgen maar eens iets van een homeopatisch middeltje halen, want dit is zo zielig, zo klein en dan zo overstuur steeds.
afbeelding van susanvdlaar
22 januari 2014
Ook mijn manneke heeft geen haast met tandjes krijgen. Hij is nu bijna 10 maanden. Wel zit er een puntje maar die zit er ook al bijna een maand.
afbeelding van Liizaa123
21 december 2013
Mijn zoontje is 8,5maand nu er is nog niks te zien hoor ! Hoe langer ze weg blijven hoe sterker ze worden toch ?!
afbeelding van lind-806055
14 december 2013
mijn zoontje is 3 maanden en 3 weken
en nu al last van tandjes, hij is er ziek van diarree ,rode wangen, kwijlen. zo zielig huilt alleen maar
afbeelding van step-461922
15 oktober 2013
Mijn j/m tweeling is 7/9 geboren en na drie weken was de eerste tand van zoontje al door, staat jammer genoeg wel scheef, en heeft nu grote blaar aan onderkant tong dus veel last met drinken
afbeelding van bloem2013
9 oktober 2013
Bij mijn zoontje van bijna 8 maanden is geen tand te zien, mijn dochter was sneller. Hoe langer ze wegblijven, hoe minder kans er een te beschadigen bij het leren kruipen en lopen :)
afbeelding van madyjan
1 oktober 2013
mijn dochter nu 8 maanden heeft nog geen tandjes wanneer komen die
afbeelding van naatje1977
14 september 2013
Mijn zoontje nu bijna 6 Maanden kreeg met 5 maanden eerst z'n kies door en heeft inmiddels 2 kiezen en een hoektand die door beginnen te komen ... Vindt t wel vlug !! Hij heeft nog geen boven of ondertandjes ..
afbeelding van Wilhelmina1980
22 augustus 2013
Mijn dochtertje was 15 maanden toen het eerste (boven)tandje doorkwam. Dus wat later dan gemiddeld. Ik kan ze wel zien zitten als 'blokjes' in het tandvlees. De rest zal er dus wel snel achteraan komen...
afbeelding van NataschaBella
10 augustus 2013
Mijn dochtertje had haar 1e tand al met 4 maanden en de 2e is ook al helemaal door :D maar gelukkig helemaal nergens last van! :)
afbeelding van Jocselyn
16 maart 2013
Heeft iemand er ooit van gehoord dat een baby eerst de achterste kiezen heeft gekregen? Daar lijkt het bij mijn zoontje op, er zitten harde puntjes helemaal achter in de onderkaak.
afbeelding van GoldbugHarnessBuddy
27 september 2012
Mijn vriendin had een dochter waar de billen altijd van open lagen bij het doorkomen van tandjes, echt superzielig. Ik heb haar toen mijn voorraad groene kleipoeder gegeven en dat werkte echt super! Het ziet er wel een beetje gek uit zo'n groen luier met groene billen, maar de wondjes waren erg snel droog en weer dicht en das toch wel fijn met al die vieze zure bende, anders bijt het echt ontzettend zo'n open wond en zure poep.
afbeelding van truu-435829
30 augustus 2012
Hallo hebben jullie kindjes veel last als er tandjes komen...
En komt er dan eerst een bobbel op het tandvlees?

Groetjes
afbeelding van Sherrel
1 augustus 2012
Ik denk dat ik twee van die snelle jelles heb dan! Mijn oudste zoontje was namelijk net 3,5 maand toen zijn eerste tandje door kwam en had met 9 maanden al 4 tandjes en nummer 5 en 6 kwamen met 9,5 maand.
Mijn tweede zoontje is nu net 4 maanden en heeft zijn eerste tandje ook al door en zoals wij voelen en merken komen nummer 2 en 3 ook heel snel door. Volgens mij is het echt per kindje verschillend. Mijn zus was ook 3 maanden toen ze haar eerste tandje kreeg terwijl ik hem pas had bij 6,5 maand. De kleine van ons nichtje had haar eerste tandje pas toen ze net een jaar oud was. Daarna ging het in een rap tempo.
afbeelding van Bojouravoets
31 juli 2012
mijn zoontje is 6 maanden en heeft nu twee voor tandjes (boven) en nr 3 en 4 zijn onderweg ernaast. Maar er is geen sprake van ondertantjes. Moet ik mij niet zorgen erover maken aangezien ik dit nergens op internet kan terug vinden?
afbeelding van kwebbel32jaar
20 juli 2012
Ow gelukkig ja ik maakte me al wat zorgen je weet maar nooit straks moet hij op zijn eerste verjaardag al een kunstgebitje haha zelf was ik 3 maanden toen ik al tanden kreeg lol
afbeelding van marije1986
19 juli 2012
Inmiddels zijn er 6 tandjes. Hij kreeg een week voor zijn 1e verjaardag een tandje en nu nog geen maand later heeft hij er al 6. Het is dus goedgekomen. Zo zie je maar weer elk kind doet heeft zijn eigen tempo.
afbeelding van willemarie
19 juli 2012
Hé kwebbel32jaar ik denk niet dat het nodig is om naar de tandarts te gaan, ze komen vast vanzelf bij elk kind is het weer anders mijn zoon heeft dus met 8 maanden de eerste tand gekregen en heel snel de tweede maar hij is nu bijna 11 maanden en er is er nog geen een bij gekomen. geduld hebben dus haha hoe moeilijk is dat vooral bij een eerste. groetjes
afbeelding van kwebbel32jaar
19 juli 2012
Mijn zoontje is nu 9 maand oud en heeft nog maar 1 onder tandje en heb nog niet echt door dat er meer tanden gaan komen ik ben zo bang dat hij geen verdere tanden gaat krijgen zou ik hier mee voor na de tandarts moeten met hem om foto's te laten maken want ik maak me er wel zorgen om
afbeelding van marieke de jonge
4 juli 2012
Mijn zoon heeft nu twee ondertandjes die tegelijk doorkwamen met ongeveer 5 maanden. Hij is nu 8 maanden oud en het eerste boventandje is bijna door. Hij heeft hier veel meer last van als van de ondertandjes. En sneu voor hem want er is nu maar een tandje door.
afbeelding van mellyAngel
22 juni 2012
Zo wat laat allemaal.
Onze dochter kreeg haar eerste tandje toen ze 5 maanden was. of naja ze kreeg er meteen 2.
Inmiddels is ze nu 7 maanden en heeft al 4 tandjes en ik zie al dat er binnenkort nog 1 tevoorschijn gaat komen.
Ook eet ze al met de pot mee sinds ze 6 maanden is . dikke vreetklep dat ze is. :D

body p

afbeelding van jola-683725
20 juni 2012
Mijn dochter kreeg pas met 15 maanden haar eerste tandje... Nu is ze 18 maanden en ze heeft er 3, maar het lijkt niet door te zetten in hetzelfde tempo als de eerste 3, de 4e laat lang op zich wachten. Ben nu bang dat ze een kies boven doorkrijgt, omdat daar een bobbel zit en het bleek is... Maar het zit wel in de familie laat tanden te krijgen, ik was zelf ook ruim 13 maanden. Nou weet ik niet of een "afwijkende" volgorde in de familie zit.

everyone is a genius. But if you judge a fish on his abilitys to climb a tree he will live his whole life beliving he's stupid.

Pagina's