Welke voeding verkleint het risico op een allergie?

Welke voeding verkleint het risico op een allergie?

Bij baby’s worden allergieën vaak veroorzaakt door stoffen die in hun voeding aanwezig zijn. Als je de kans dat je baby een allergie ontwikkelt, wilt verkleinen, is het dus verstandig om te beginnen met zijn voeding. Dit is met name belangrijk, wanneer hij aanleg heeft voor een allergie.

Om de kans op een allergie te verkleinen, kun je je baby het beste borstvoeding geven. Het is de beste voorzorgsmaatregel tegen het ontwikkelen van een allergie, maar deze heeft alleen effect wanneer je het voeden tenminste 3 maanden volhoudt. Beter nog is het om je baby het eerste halfjaar na zijn geboorte uitsluitend moedermelk te geven. Dat maakt de kans op een allergie aanmerkelijk kleiner.

Het is mogelijk dat je geen borstvoeding (meer) kunt of wilt geven. Het kan ook zijn dat je baby aan moedermelk alleen niet (langer) genoeg heeft en dat er aanvullende voeding nodig is. Als je in die gevallen er toch voor wilt zorgen dat je kind veilige voeding binnenkrijgt, kun je overstappen op zogenaamde hypoallergene voeding.

Als je baby 4 maanden oud is, wordt het tijd om het naast moedermelk ook te laten kennismaken met andere voeding. Dit blijkt uit onderzoek. Met 4 maanden gaan bijvoeden luidt ook het advies van de JGZ. Het consultatiebureau kan je stap voor stap begeleiden bij het invoeren van die andere voeding, zodat ook in deze periode de kans op een allergie zo klein mogelijk blijft. Begin bijvoorbeeld eerst met fruithapjes en voeg hier langzaam groentehapjes en andere maaltijden aan toe. Zolang je maar vermijdt dat je baby vlak achter elkaar een heleboel verschillende voedingsmiddelen krijgt te verwerken.

Een aantal voedingsmiddelen staat bekend om het feit dat ze snel allergieën opwekken. Dit zijn onder andere koemelk, kippenei, soja, noten, vis, schaal- en schelpdieren. Als je baby aanleg heeft voor een allergie, is het verstandig om hem pas wanneer hij één jaar oud is met deze voedingsmiddelen te laten kennismaken.