Welke allergieën komen voor bij baby’s?

Welke allergieën komen voor bij baby’s?

Bij baby’s komen vooral voedselallergieën voor. Dat uit zich vaak in klachten als krampjes, spugen, diarree, huilen en huidproblemen, zoals eczeem. Soms kunnen baby’s ook last krijgen van contactallergie.

Allergieën kunnen in drie groepen worden onderverdeeld:

  • Voedselallergie
    Als je baby een voedselallergie heeft, reageert hij allergisch op bepaalde voedingsmiddelen Het afweersysteem van je kind reageert dan vaak verkeerd op de eiwitten in de voeding. Eiwitten zijn dan ook belangrijke allergenen bij baby’s. Bij baby’s is dit de meest voorkomende allergie.
  • Contactallergie
    Door contact met bepaalde stoffen op het huidje van je baby kan een allergische reactie ontstaan. De veroorzakers van deze allergische reactie kunnen parfums, conserveringsmiddelen en kleurstoffen in verzorgingsproducten en in wasmiddelen zijn.
  • Inhalatieallergie
    Bij deze vorm van allergie, die ontstaat door stoffen in de lucht, krijgt een kind klachten rondom zijn oogjes, neus en oren. Stuifmeel van gras of bomen zijn bekende boosdoeners. Deze klachten komen zelden bij kinderen onder één jaar voor, maar ontstaan pas na het eerste jaar.

Als je kind klachten heeft die kunnen wijzen op een allergie, is het verstandig om contact op te nemen met je arts bij het consultatiebureau of je huisarts. Soms kan met behulp van allergietesten en bloedonderzoek dan gekeken worden of er inderdaad sprake is van een allergie. Meestal is de arts geen voorstander van zulke bloedonderzoeken onder de leeftijd van één jaar, omdat de uitslag, of die nu positief of negatief is, niet helemaal betrouwbaar is.

Reacties (1)

afbeelding van marianne1983
2 september 2014
Hoi,

Eventjes een reactie op allergieën.
Wij dachten ook dat alles beneden een jaar onbetrouwbaar was en dat ze ook geen astma konden vast stellen op zeer jonge leeftijd.
Helaas hebben we het anders meegemaakt want onze zoon was 6 maanden oud toen we hem blauw in bed vonden. Zijn longetjes waren aan het vollopen met vocht.
Eenmaal opgenomen in het ziekenhuis werd hij aan alle apparaten aangesloten en kreeg zuurstof bij. Na lang overleg gingen ze testen op alles.
De uitslag was astma bronchitis en zware allergieën voor alles wat een vacht heeft ook konden ze nog zien dat er nog meer anti stoffen werden aangemaakt en dat hij in de toekomst nog meer last zou krijgen.
Dus moest bij ons toen per direct de hond uit huis en alles aangepakt.
Er werd ons ook altijd gezegd dat het niet kon op zeer vroege leeftijd maar nu sprak de kinderarts dat het steeds vaker voorkwam maar weinig over gesproken wordt.

Ik wil dit er even over kwijt want het kan dus ook anders lopen.