Wat is hypoallergene voeding?

Wat is hypoallergene voeding?

Allergieën bij baby’s worden vaak veroorzaakt door eiwitten. In hypoallergene voeding zijn die eiwitten dusdanig behandeld, dat het immuunsysteem van de baby ze niet meer als vreemd herkent en er dus ook geen allergische reactie volgt.

Er zijn twee soorten voeding die speciaal bestemd zijn voor allergieën

  1. voeding die is bedoeld om de kans op een allergie te verkleinen, ofwel te voorkomen
  2. voeding die is bedoeld om een al bestaande allergie te behandelen

Omdat een allergie bij baby's zich vrijwel altijd uit in een koemelkallergie, is de oplossing simpel: vermijd koemelk. Borstvoeding geven is een goede keus. Het is verstandig om dit ook zo lang mogelijk te doen. Uit onderzoek blijkt dat als je baby minimaal 6 maanden borstvoeding krijgt, de kans op het ontwikkelen van een allergie kleiner is.

Wat is hypoallergene voeding voor je baby?

Als je geen borstvoeding kunt of wilt geven, maar je er voor wilt zorgen dat de kans op een allergie bij je baby kleiner wordt, kun je overstappen op hypoallergene flesvoeding. Deze voeding is een verantwoord alternatief voor borstvoeding. Je kunt het ook gebruiken als aanvulling of vervolg op borstvoeding. De aanduiding 'hypoallergeen' wordt vaak afgekort tot 'HA'. Als je deze afkorting op een pak met babyvoeding ziet staan, gaat het dus om hypoallergene voeding ter voorkoming van een allergie.

Zolang je de melk alleen gebruikt om een allergie te voorkomen, en niet om een allergie te behandelen, kom je bij de meeste ziektekostenverzekeraars helaas niet in aanmerking voor een vergoeding.