Wat is hypoallergene voeding?

Wat is hypoallergene voeding?

Allergieën bij baby’s worden vaak veroorzaakt door eiwitten. In hypoallergene voeding zijn die eiwitten dusdanig behandeld, dat het immuunsysteem van de baby ze niet meer als vreemd herkent en er dus ook geen allergische reactie volgt.

Er zijn twee soorten voeding die speciaal bestemd zijn voor allergieën:

  1. voeding die is bedoeld om de kans op een allergie te verkleinen, ofwel te voorkomen
  2. voeding die is bedoeld om een al bestaande allergie te behandelen

Omdat allergie bij baby's zich vrijwel altijd uit in een koemelkallergie, is de oplossing simpel: vermijd koemelk. Borstvoeding geven is een goede keus. Het is verstandig om dit ook zo lang mogelijk te doen. Uit onderzoek blijkt dat als je baby minimaal 6 maanden borstvoeding krijgt, de kans op het ontwikkelen van een allergie kleiner is.

Als je geen borstvoeding kunt of wilt geven, maar je er voor wilt zorgen dat de kans op een allergie bij je baby kleiner wordt, kun je overstappen op hypoallergene flesvoeding. Deze voeding is een verantwoord alternatief voor borstvoeding. Je kunt het ook gebruiken als aanvulling of vervolg op borstvoeding. De aanduiding 'hypoallergeen' wordt vaak afgekort tot 'HA'. Als je deze afkorting op een pak met babyvoeding ziet staan, gaat het dus om hypoallergene voeding ter voorkoming van een allergie.

Zolang je de melk alleen gebruikt om een allergie te voorkomen, en niet om een allergie te behandelen, kom je bij de meeste ziektekostenverzekeraars helaas niet in aanmerking voor een vergoeding.

Reacties (3)

afbeelding van Redactie WIJ.nl
5 oktober 2015
Dank voor je reactie. Na overleg met WIJ voedingskundige Charlotte Maintz kunnen we het volgende meegeven. Verschillende wetenschappelijke studies spreken elkaar enigszins tegen. Er zijn studies die vooral een effect lijken aan te tonen op het verkleinen van de kans op ontwikkelen van atopisch eczeem. De internationale werkgroep op allergie is hier zorgvuldig naar aan het kijken. Vooralsnog blijft het advies: bij kinderen met een verhoogde kans op koemelkallergie wordt geadviseerd liefst minstens 6 maanden borstvoeding te geven. Is dit niet mogelijk, om wat voor reden dan ook? Dan is het advies om een hypoallergene voeding te geven.
afbeelding van Smeurtje
3 september 2015
Ik gaf naast de borstvoeding ook hypo allergene melk wanneer ik niet genoeg melk kom afkolven. Na gesprek met de kinderarts bleek dat hypo allergene melk pure klik klare onzin was. Zelfs op het consultatie buro is dit mij verteld. Ik kon dus overstappen op de "normale" voeding.

Vind het dus wel een beetje apart dat dit nog zo beschreven wordt op dit forum/ deze site

mama van Kayla geb op 24-11-2014

afbeelding van bettine85
4 april 2013
De hypoallergene voeding is niet bewezen en deze gaat er dus uit. Onze arts in ziekenhus wees ons hierop.

Ik ben zwanger

 

 

Lilypie Fourth Birthday tickers