Een koortslip tijdens je zwangerschap

Een koortslip tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger en heb je een koortslip? Vervelend, maar in principe kan een koortslip weinig kwaad voor jou of je ongeboren baby. Het is echter wel opletten als je bijna bent uitgerekend, want een koortslip kan gevaarlijk zijn voor een pasgeboren baby.

Zo herken je een koortslip

Een koortslip is een infectie dat wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Hierbij ontstaan blaasjes met vocht op of rond de lippen. Een koortslip kan pijnlijk zijn, maar is meestal ongevaarlijk en zorgt zelden voor complicaties. Bijna iedereen is als kind besmet geweest met het herpesvirus. Hierdoor dragen veel mensen het virus, maar slechts een deel daarvan krijgt daadwerkelijk een koortslip. Als je eenmaal een koortslip gehad hebt is de kans groot dat het daarna regelmatig terugkeert.

Het virus zelf zit in de blaasjes van de koortslip en is zeer besmettelijk. Iemand is vooral besmettelijk tijdens het ontstaan en openbarsten van de blaasjes. Pas als er korstjes op de koortslip zitten is het besmettingsgevaar geweken. Het virus verspreid zich door direct contact in de vorm van zoenen en knuffelen, maar ook door bijvoorbeeld uit hetzelfde glas te drinken.

Een koortslip tijdens je zwangerschap verloopt hetzelfde als gewoonlijk. Je herkent het ontstaan van een koortslip door de volgende fasen:

  • Je voelt een tintelend en kloppend gevoel op de plek waar de koortslip komt.
  • Na een paar uur tot een paar dagen ontstaan er pijnlijke blaasjes op je lip, meestal vlak naast elkaar.
  • Na verloop van tijd barsten de blaasjes open. Dit worden eerst wondjes en daarna en ontstaan er korstjes op je lip.
  • Een paar dagen later valt het korstje eraf. De koortslip is genezen en je bent niet meer besmettelijk.

Kans op een koortslip tijdens je zwangerschap

Je hebt geen grotere kans op een koortslip omdat je zwanger bent. Wel is het mogelijk dat je weerstand minder groot is door zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid, eetbuien en minder beweging. Een verminderde weerstand geeft wél een grotere kans op een koortslip. Indirect heb je daardoor mogelijk wel een grotere kans op een koortslip tijdens je zwangerschap.

Probeer dus zo gezond mogelijk te leven tijdens je zwangerschap. Dit is niet alleen goed voor jou en voor het voorkomen van een koortslip, maar ook voor je baby. Ben je zwanger in de zomer en daardoor veel buiten? Zonlicht geeft ook een grotere kans op een koortslip. Smeer je lippen goed in met zonnebrand om dit te voorkomen. Goed insmeren is sowieso een goed idee, want hiermee voorkom je een zwangerschapsmasker.

Risico’s van een koortslip tijdens je zwangerschap

Een koortslip is een lokale infectie en daarmee niet schadelijk voor je ongeboren baby. Als je een koortslip krijgt terwijl je bijna uitgerekend bent, moet je wel voorzichtig zijn. Een koortslip is namelijk gevaarlijk voor een pasgeboren baby. Is dit bij jou het geval? Neem dan contact op met je verloskundige voor passende maatregelen.

Let extra goed op als je voor het eerst een koortslip krijgt tijdens je zwangerschap. Dit kan mogelijk op een CMV-infectie wijzen. In tegenstelling tot bovenstaande kan een CMV-infectie wél worden overgedragen aan je ongeboren kind, de kans hierop is zo’n 50%. Hoe vroeger je in je zwangerschap besmet bent geraakt, des te groter de kans op (ernstige) klachten bij je baby. Het lastige is: de meeste vrouwen die een CMV-infectie oplopen tijdens hun zwangerschap merken hier niets van. Als het vermoeden bestaat dat je een CMV-infectie hebt opgelopen tijdens je zwangerschap, zou een bloedtest dit kunnen uitwijzen.

Tips bij behandeling van koortslip tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk dat het virus zich niet verspreid naar andere lichaamsdelen. Het virus kan namelijk ook zorgen voor blaasjes op je vagina of je tepel, waardoor je baby besmet raakt tijdens de geboorte. Verklein de kans op verspreiding door niet aan de koortslip te zitten en regelmatig je handen te wassen.

Er zijn pleisters, zalfjes en crèmes verkrijgbaar die de besmettelijke periode kunnen verkleinen en helpen bij de verzorging van de koortslip. Lees voor gebruik van deze middelen altijd de bijsluiter of overleg met een arts of je dit veilig kunt gebruiken tijdens je zwangerschap.

Beeld: iStock.com