31 weken zwanger

31 weken zwanger

31 weken zwanger! Vanaf nu ga je om de twee weken naar de verloskundige toe. De behoefte om alles in orde te maken voor je kleintje geboren wordt, groeit met de dag. Volg je gevoel en regel alles wat je wilt regelen. Dan kun je straks onbezorgd genieten van je welverdiende zwangerschapsverlof.

Je baby als je 31 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 39 centimeter groot en weegt zo’n 1.600 gram. Je kleintje heeft het momenteel heel druk met groeien en trainen. Vervelen zal hij zich niet. Het is een drukke boel in je buik en dat voel je misschien ook wel, wat een schop en getrappel! Wat doet je kleintje nog meer? Gekke bekken trekken, slikken, hikken. Je kleine heeft het er maar druk mee.

Unieke geboortekaartjes bij WIJ Geboortekaartjes

Wat zet je op een geboortekaartje?

Wat zet je eigenlijk allemaal op het geboortekaartje? Natuurlijk de naam en geboortedatum van je baby. Maar wat staat er nog meer op een geboortekaartje? Met de checklist van WIJ Geboortekaartjes zorg je dat je niets vergeet.

Handige checklist

In de komende weken gaat je baby zijn definitieve positie voor de geboorte innemen. Tot de 34ste week heeft je kleintje nog genoeg ruimte om koppeltje te duikelen. Na 36 weken is de kans dat je baby zelfstandig draait nog erg klein. Maak je hier maar geen zorgen over, de meeste baby’s komen vanzelf in de goede positie terecht.

Je baby slimmer, jij warriger

De hersenen van je baby ontwikkelen zich nu heel erg hard. En dat is best ironisch als je bedenkt dat jij juist vergeetachtiger wordt. Deze tips bij zwangerschapsdementie helpen je door deze warrige fase heen.

ZĂł moe

Wat je ook extra warrig kan maken, is vermoeidheid. Je lichaam werkt momenteel heel hard en dat maakt je op sommige momenten extra moe. Zorg ervoor dat je voldoende belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat scheelt echt! Je calcium en ijzer inname zijn bijvoorbeeld heel belangrijk. Calcium zit o.a. in zuivel, zoals kaas, yoghurt, melk, kwark, maar ook in groenten als boerenkool, rucola, spinazie, broccoli en sperziebonen. En o.a. vlees, eieren, peulvruchten, noten en volkorenproducten bevatten veel ijzer.

Aanrader! Wees lief voor je hardwerkende lijf en gun jezelf een ontspanningsmoment door een zwangerschapsmassage te boeken. Nu kan het nog! Of check deze 7 doe-het-zelf massage tips voor zwangeren.

Help ik lek!

Wat komt er nu uit je borsten? Is dat … jazeker! Je borsten zijn al begonnen met het maken van de eerste moedermelk. Het hormoon prolactine zet dit in gang. Bij de één komt er een druppeltje melk uit, bij de ander gaat het om een grotere hoeveelheid. Niet iedere zwangere heeft trouwens last van lekkende borsten. Ook dat is normaal. Als je melk lekt, is dat colostrum. Deze eerste borstvoeding is dik en gelig. Maak je borsten regelmatig schoon en gebruik eventueel zoogkompressen om natte vlekken in je kleding te voorkomen.

De ideale ligging van je baby

De beste positie waarin je baby kan liggen om vlot geboren te worden, is de achterhoofdsligging, dus met het hoofdje naar beneden. 96% van de baby’s wordt zo geboren. Tijdens het indalen, zakt je baby met zijn hoofdje in het bekken. Indalen vindt meestal plaats tussen de 30 en 38 weken zwangerschap, maar het kan ook tijdens je bevalling pas gebeuren.

Een klein deel van de baby’s komt in een afwijkende hoofdligging terecht. Bijvoorbeeld als je kleintje met zijn billetjes naar beneden ligt in stuitligging of helemaal dwars. Bij het laatste geval is er geen andere keuze dan een keizersnede. Bij een stuitligging kan je baby op een natuurlijke manier worden geboren, maar zul je met je gynaecoloog moeten overleggen wat de beste keuze voor jou is.

Bevalcursus voor partners

Voor je partner - als je die hebt - is jouw zwangerschap vaak een ongrijpbaar en mysterieus iets. Natuurlijk is je partner heel trots, maar hoe het allemaal echt voelt? Dat kan hij of zij niet echt weten. Het is slim om je partner nu al bij de bevalling te betrekken. Samen een (online) bevalcursus doen, je geboorteplan doorspreken of samen een informatieavond over bevallen bezoeken, kan helpen. Tip voor je partner nu: lees dit artikel eens door.

Met of zonder pijnbestrijding bevallen?

We zullen er niet omheen draaien, bevallen doet pijn. Sommige vrouwen kiezen daarom voor pijnbestrijding, anderen proberen het liever eerst zonder. Ben jij er al over uit? Verloskundige Josien legt in dit artikel haarfijn uit hoe pijnbestrijding werkt.

7 tips bij kiezen geboortekaartje

Natuurlijk wil je een mooi geboortekaartje dat helemaal bij jullie past. Maar waar begin je? Er zijn zoveel verschillende soorten en stijlen. Don’t worry, help is on the way! Check deze 7 gouden tips om tot hét kaartje te komen.

Handig om alvast te weten: hoe verschoon je een luier?

Jouw ultieme kraamcadeau wishlist

Als je baby straks is geboren, word je overspoeld met cadeaus. Groot, klein, leuk en minder leuk. Om te voorkomen dat je dingen dubbel krijgt of niet leuk vindt, kun je nu alvast een verlanglijstje maken en alle spulletjes die je wilt hebben. Je kunt die straks dan verdelen onder je familie en vrienden. Je hebt hier verschillende online apps of tools voor. Handig!

Anderen over deze week

Maartje komt tijdens haar zwangerschap via via terecht bij iemand die hypnobirthing cursussen geeft. “Voor mij is dit de beste voorbereiding op de bevalling”, schrijft ze enthousiast in deze blog.

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn en bevallen vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap en bevalling. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender