3 weken zwanger

3 weken zwanger

Jazeker, nu kan het zomaar zijn dat je zwanger bent. Al weet je het nog niet. Het kan zijn dat in je buik jouw eicel met de zaadcel van je partner is versmolten. Aan de buitenkant zie je natuurlijk nog niets, maar in je lichaam gebeurt er misschien al van alles. Over een week kun je een zwangerschapstest doen. Spannend, zal je twee streepjes gaan zien? We hopen het voor je!

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschapstest kun je pas doen op de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Wordt je niet ongesteld, dan heet dat je NOD, je Niet-Ongesteldheids-Dag. Dit is de dag dat je officieel overtijd bent.

de-blije-doos-aanvragen

Ken je de blije doos al?

Als binnenkort blijkt dat je zwanger bent, is dat reden voor een feestje! En daar horen cadeaus bij, vinden we bij WIJ. Meld je online bij ons aan en ontvang het gratis cadeaupakket van WIJ met o.a. de blije doos. In dit gratis zwangerschapspakket vindt je allerlei producten en kortingen voor jou én je baby.

Gratis voor alle zwangeren

Wat voel ik daar in mijn buik?

Heb je deze periode last van een soort buikpijn? Dan kan je eisprong de oorzaak zijn. Het groeien van de eicellen kan spanning geven op je eierstokken en pijn veroorzaken. Tijdens de eisprong barst er een rijp eiblaasje (follikel) open, waardoor de eicel vrijkomt. Het vocht uit het eiblaasje komt in je buikholte terecht en kan het buikvlies prikkelen. Met als gevolg dat je een soort buikpijn kunt ervaren, ook wel ovulatiepijn genoemd. Bij het openbarsten van het eiblaasje en het springen van de eicel kan er soms een bloedvaatje knappen. Dit bloed komt in de follikel of in je buik terecht, ook dit kan buikpijn veroorzaken.

Heb je hier geen last van? Geen zorgen. Ook dat is normaal. Niet alle vrouwen voelen hun eisprong en de daar bijhorende ovulatiepijn. Misschien wel net zo fijn, toch?

Bloedverlies, nee toch … ?

We duimen voor je dat de bevruchting deze maand slaagt. De eicel versmelt dan met de zaadcel. Daarna begint de spannende reis naar een plekje in je baarmoeder, waar het vruchtje zich innestelt. De innesteling gebeurt in het slijm van je baarmoederwand. Sommige vrouwen merken hier niets van, anderen zeggen hierdoor een kramp te ervaren. Soms kan het innestelen ook een innestelingsbloeding veroorzaken. Misschien schrik je hiervan. Weet dat als je in deze periode bloedverlies hebt, dat dat door de innesteling kan komen. En dat is juist iets positiefs. Merk je er helemaal niets van? Ook dat is normaal. Of je wel of niets merkt van de innesteling, verschilt per vrouw.

Wat gebeurt er verder daarbinnen?

Zodra het vruchtje is aangekomen in de baarmoeder, verandert de samenstelling van de slijmprop. De slijmprop sluit je baarmoedermond af. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon progesteron. Je baarmoeder wordt hierdoor ondoordringbaar. De poort gaat op slot. Zo wordt het vruchtje goed beschermd tegen eventuele bacteriën. Dat heeft moeder natuur goed geregeld hè?

Eén uit miljoenen

Een gezonde leefstijl vergroot de kans op een zwangerschap. Alcohol laten staan en stoppen met roken bevorderen jouw vruchtbaarheid en die van je partner. Wist je dat er iedere maand bij jou ongeveer honderd eicellen rijpen van de half miljoen die je bij je geboorte hebt gekregen? De eicel, of twee bij een twee-eiige tweeling, is of wordt hopelijk bevrucht door één van de miljoenen zaadcellen die je partner steeds opnieuw produceert. Is het geen wonder dat in die twee ultrakleine componenten alle genen van je kind zijn verzameld?

Uitgerekende datum berekenen

Stel, als het deze maand lukt … dan vraag je jezelf waarschijnlijk af: wanneer ben ik dan uitgerekend? Gebruik onze handige online tool om snel je (vermoedelijke) uitgerekende datum te berekenen. Pas tijdens je termijnecho, straks rond de 10-12 weken, wordt je definitieve uitgerekende datum vastgesteld. Maar dat duurt nog zo lang, vind je niet? Daarom is het nu al leuk en interessant om het (ongeveer) te weten.

Gevoelige borsten, wat zegt dat?

Eén van de eerste zwangerschapssymptomen is dat je borsten gevoelig worden. Soms kan het zelfs een beetje pijn doen. Dit komt door een samenspel van hormonen dat op gang komt als je zwanger raakt. Ervaar jij geen gevoelige of pijnlijke borsten? Ook dat is normaal. Het kan zijn dat dit nog komt óf dat jij bij de groep vrouwen hoort die hier niet of nauwelijks last van krijgt.

Goed om te weten als je 3 weken zwanger bent

  • Week 3 is een spannende week. Ben je zwanger geraakt? Zal het gelukt zijn? Je geduld wordt nu aardig op de proef gesteld. Probeer er niet te veel bij stil te staan, dat kost zoveel energie. Zoek afleiding en probeer lekker te ontspannen.

  • Drink je graag thee met sterrenmunt of zoethout, of eet je graag drop? Let op dat je dit met mate drinkt of eet. Deze producten kunnen namelijk je bloeddruk verhogen. Een hoge bloeddruk kan op den duur gevolgen hebben voor jou en je baby. Je verloskundige zal dit straks tijdens de controles steeds checken. Het advies is om niet meer dan één of twee kopjes sterrenmunt en zoethout thee te drinken en niet meer dan vijf dropjes per dag te eten als je zwanger bent. Lees meer adviezen over wat je beter wel en niet kunt eten tijdens de zwangerschap.

  • Heb je overgewicht of vind je jezelf te zwaar? Diëten en lijnen is nu niet het beste wat je kunt doen, omdat je lichaam hard werkt aan je zwangerschap en extra energie en voedingsstoffen nodig heeft. Ga dus niet lijnen als je zwanger bent of kunt zijn, zoals nu in week 3.

Anderen over deze week

Of je écht zwanger bent, gaat de zwangerschapstest je binnenkort vertellen. Maar soms kun je je daarvoor al ineens heel anders voelen of gaan gedragen. Heb jij al iets ervaren? Zo wordt de één ineens misselijk, terwijl de ander zomaar ontploft over een onbenullig stukje kip. WIJ vroeg op de socials hoe andere aanstaande mama’s al vroeg ontdekten dat ze zwanger waren. Ga er maar lekker voor zitten en lees de 10 leukste en grappigste ontdekkingen.

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender