Mag ik naar een tropische bestemming als ik zwanger ben?

Mag ik naar een tropische bestemming als ik zwanger ben?

Je zwangerschap is een perfect moment om nog even lekker op vakantie te gaan, mits je je goed voelt natuurlijk. De veiligste periode om te reizen is in het tweede trimester, tussen je 4e en 6e zwangerschapsmaand. De meeste zwangere vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op complicaties of een vroeggeboorte is relatief klein. Reizen naar een verre bestemming vraagt echter wel om extra voorzorgsmaatregelen.

Hier let je op

  • Maak geen verre reizen als je een zwangerschap met risicofactoren hebt
    Indien je eerder een miskraam of pre-eclampsie hebt gehad, kun je een verre reis beter vermijden. Mogelijk is hulp bij eventuele complicaties niet tijdig genoeg bij je en die situatie wil je liever voorkomen. Dit geldt ook als je algemeen verhoogde gezondheidsrisico’s hebt.

  • Bezoek voor je verre reis een tropendokter
    Samen met de tropendokter kun je bekijken welke bestaande gezondheidsrisico’s er gelden in het gebied waar je heen gaat en of dit in combinatie met je zwangerschap veilig genoeg is. Ook kun je afwegen welke vaccinaties je nodig hebt. Vergeet niet om ook je verloskundige of gynaecoloog om advies te vragen over je reisplannen.

  • Vermijd bestemmingen op grote hoogte
    Voor zwangere vrouwen bestaat er een grotere kans op hoogteziekte in gebieden hoger dan 2150 meter. De middelen tegen hoogteziekte kun je echter niet nemen vanwege je zwangerschap.

  • Vermijd bestemmingen waar ernstige vormen van malaria heersen
    Je afweermechanisme tegen ziekteverwekkers werkt minder sterk tijdens je zwangerschap, waardoor je een grotere kans hebt om malaria op te lopen. Als je malaria oploopt bestaat er 30% meer kans op vroeggeboorte en doodgeboorte.

  • Vermijd bestemmingen waar het zikavirus heerst
    Een infectie met het zikavirus voor of tijdens je zwangerschap kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind: het kan aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het zikavirus wordt meestal overgedragen door muggen en komt voornamelijk voor in bepaalde Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen. Meer over het zikavirus lees je in Pas op voor het zikavirus.

  • Check je plaats van bestemming
    Het is verstandig om van tevoren na te gaan of er voldoende medische voorzieningen zijn om eventuele complicaties op te vangen. Mocht je echt ver weg zitten van een ziekenhuis, zoek dan uit of en hoe je er snel kunt komen en noteer alles. Je weet maar nooit of je het nodig zal hebben.

  • Controleer of je vaccinaties nodig hebt en of je die veilig kunt nemen als je zwanger bent
    De meeste vaccinaties kunnen gewoon genomen worden tijdens je zwangerschap, maar niet iedereen vindt het een prettig idee. Vaccinaties met een ‘levend vaccin’ zoals gele koorts worden bij voorkeur niet gegeven.

  • Check van tevoren of er geschikte levensmiddelen verkrijgbaar zijn voor zwangere vrouwen
    Je wilt liever niet in een situatie terecht komen waar je alleen maar kraanwater kunt drinken. Zoek van tevoren uit of er voldoende producten beschikbaar zijn tijdens je reis.

  • Check je reisverzekering
    Het is verstandig om van tevoren uit te zoeken of je reisverzekering voldoende (wereldwijde) dekking heeft en een eventuele evacuatie vergoedt, óók in het geval van een zwangerschap.

  • Check bij je luchtvaartmaatschappij of je nog mag vliegen
    Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je tot 28 weken probleemloos vliegen. Vaak heb je daarna een zwangerschapsverklaring nodig. Na 36 weken staan de meeste luchtvaartmaatschappijen geen zwangere vrouwen meer toe op een vlucht vanwege het risico op een bevalling in de lucht.

Beeld: iStock.com