Ontdek jouw LH-piek en vergroot je kans om zwanger te worden

Ontdek jouw LH-piek en vergroot je kans om zwanger te worden

Wil je graag zwanger worden, maar lukt het nog niet of wil je weten wanneer je het meest vruchtbaar bent? Bereken dan je LH-piek in je menstruatiecyclus. De LH-piek, ook bekend als de piek van het luteïniserend hormoon, vindt plaats rond je ovulatie. Deze piek is cruciaal voor je vruchtbaarheid en geeft aan wanneer je de beste kans hebt om zwanger te worden.

LH-piek: wat betekent het?

LH staat voor luteïniserend hormoon en is het hormoon dat zijn piek bereikt net voordat je het meest vruchtbaar bent. Zwanger worden kan alleen op dit meest vruchtbare moment in je menstruatiecyclus. De periode waarin het LH-gehalte het hoogst is, wordt de luteale fase genoemd. De andere twee fases van de menstruatiecyclus zijn de folliculaire fase en de menstruele periode.

Wist je dat de kans dat een zaadcel een eicel bevrucht iedere maand eigenlijk vrij klein is? Dit heeft alles te maken met je menstruatiecyclus. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen, en de meeste vrouwen ovuleren op de 14e dag van hun cyclus. Je hebt dus slechts 24 uur per maand om zwanger te worden, en dat is vlak na de LH-piek.

Hoe lang duurt de LH-piek?

Tijdens de luteale fase in je menstruatiecyclus wordt het LH-hormoon afgegeven. Wanneer het LH piekt, stuurt je brein een signaal naar je eileider dat het eitje rijp is en dat de eisprong kan plaatsvinden. De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur vóór de ovulatie. Als je de LH-piek berekent, kun je dus ontdekken wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is het moment dat volgt op de vrijlating van de eicel, gedurende 24 uur.

Hoe bereken je de LH-piek?

Je kunt de LH-piek berekenen door een ovulatietest te doen. Deze test meet het LH-gehalte in je urine. Voer de ovulatietest meerdere dagen achter elkaar uit, het liefst twee keer per dag op hetzelfde tijdstip. De ovulatietesten die het LH-gehalte meten zijn zeer nauwkeurig en worden het meest gebruikt. Er zijn ook testen die gebaseerd zijn op speeksel. Als je je LH-piek gevonden hebt, is dit het beste moment om seks te hebben met je partner.

Vals alarm of geen LH-piek gevonden?

Als je onlangs een miskraam hebt gehad of als je medicijnen gebruikt vanwege een vruchtbaarheidsbehandeling dan is de uitslag van een ovulatietest om je LH-piek te meten niet betrouwbaar. De hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) is dan hoger in je lichaam. De test kan geef dan evengoed aan wanneer je LH-piek plaatsvindt, terwijl die er dan helemaal niet is.

Als je geen LH-piek hebt kunnen vinden dan kan het zijn dat je de LH-piek gemist hebt. Of heb je misschien heel veel gedronken voordat je de test deed? Dan is je urine verdund en kan een ovulatietest een verkeerde uitslag geven. Check verder of je de ovulatietest volgens de bijsluiter gebruikt hebt en herhaal het eventueel nog keer. Lukt het na meerdere pogingen niet? Bespreek dit dan met je huisarts en ontdek of eventueel vervolgonderzoek nodig.

De fases van je menstruatiecyclus en zwanger worden

De LH-piek is dus hét moment in je menstruatiecyclus als je wilt zwanger worden. Hoe ziet die hele cyclus er eigenlijk uit? Je cyclus begint op de dag dat je menstruatiebloeding begint en eindigt op de dag voor je volgende menstruatie. Bij de meeste vrouwen duurt deze cyclus 28 dagen, maar het kan ook variëren en korter of langer zijn. Geen zorgen, dit is normaal. Je spreekt in een menstruatiecyclus over drie fases die wie hieronder kort toelichten.

Fase 1: De menstruele periode

Tijdens de menstruatie ruimt je baarmoeder zichzelf in feite van binnen op en dat resulteert in bloedingen uit je vagina. Deze fase duurt meestal 4 tot 6 dagen, maar dit kan per persoon verschillen. Je kunt tijdens de menstruele periode klachten ervaren, zoals bekken-, been- en rugpijn. Sommige vrouwen merken ook veranderingen in hun humeur.

Fase 2: De folliculaire fase

Tijdens de folliculaire fase bereidt een follikel in je eierstok zich voor om een eicel vrij te laten. Een follikel is een blaasje gevuld met vocht en is zo groot als een kers. Meestal komt er per cyclus één eitje vrij. De laatste 5 dagen van deze fase zijn jouw meest vruchtbare dagen. Dit is het moment waarop de kans om zwanger te worden het grootst is.

Fase 3: De luteale fase

De luteale fase begint wanneer de eisprong plaatsvindt. De follikel laat een eicel vrij, die op weg gaat naar je eierstok. Dit is het moment waarop je het meest vruchtbaar bent.

Op naar de bevruchting

Slechts één van deze zaadcellen zal de eicel uiteindelijk kunnen binnendringen. Zodra dit lukt, versmelten beide cellen met elkaar. Deze gebeurtenis noem je de bevruchting. Het is een magisch moment waarbij nieuw leven ontstaat: jullie baby.

Beeld: iStock.com/katleho Seisa