Zwangerschapsstrepen (striae)

Zwangerschapsstrepen (ook wel striae genoemd) ontstaan, omdat je huid tijdens de zwangerschap op bepaalde plekken wordt uitgerekt. De huid verzwakt, waardoor onvoldoende collageen wordt aangemaakt. Je baarmoeder groeit samen met je baby en drukt tegen het weefsel en de huid van je buik. Je borsten worden groter naarmate ze meer melkklieren aanmaken. Daarnaast houdt je lichaam vet vast, dat wordt opgeslagen op je dijen, heupen en billen.

Onder invloed van al die extra druk, kunnen de elastische vezeltjes in je huid beschadigd raken. Je kunt het een beetje vergelijken met een elastiekje dat te ver wordt uitgerekt, waardoor het knapt. Als de vezeltjes in je huid eenmaal beschadigd zijn, kan je lichaam dat niet meer herstellen. De huid blijft op die plaatsen dus slapper dan voor je zwangerschap.

LEES OOK: Wat is die verticale streep op mijn buik?

Littekentjes

Op de plekken waar je huid te ver is uitgerekt, ontstaan kleine littekentjes. Dat zijn de streepjes die je ziet. Het kan zijn dat deze littekentjes een beetje jeuken. Als ze net zijn ontstaan, vallen ze met hun roodblauwe kleur meestal erg op. Dat blijft gelukkig niet zo. Naarmate de streepjes langer op je huid staan, worden ze langzaam lichter van kleur en minder opvallend. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen.

Striae te voorkomen?

Jammer genoeg kun je niet helemaal voorkomen dat je striae krijgt, omdat ook erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan. Door vanaf het begin van de zwangerschap te smeren met een speciale zwangerschapsstriemen balsem vergroot je de kans om striemen te voorkomen of te verminderen. De eerste tekenen van striae zijn onzichtbaar. Door op tijd te beginnen met smeren, wordt het collageen in de huid opgebouwd en houd je de huid in optimale conditie. Smeer niet alleen je buik, maar ook je borsten, billen en benen in. Ook is het verstandig om te blijven smeren in de periode na de bevalling. Vaak helpt het ook wanneer je ervoor zorgt dat de striaegevoelige plekken op je lichaam voldoende steun krijgen en goed verzorgd worden. Tip: Bepanthen heeft een speciale balsem die de aanmaak van collageen helpt te stimuleren en de huid soepel en elastisch houdt. Check het WIJ Testpanel voor de ervaringen van anderen

Een stevige, katoenen bh voorkomt dat de huid van je borsten ook nog eens onder invloed van de zwaartekracht wordt uitgerekt. De huid op je buik, benen, borsten en heupen verzorg je met behulp van regelmatige massages. Dat doe je door met je vingers stukjes huid beet te pakken en weer los te laten. De hoeveelheid vet die er wordt opgeslagen, kun je beheersen door gezond te eten en veel water te drinken.

Spinnetjes?

Tussen de tweede en vijfde maand kun je opeens helderrode stervormige vlekjes ontdekken. Dat zijn spider naevi, ook wel spinnetjes genoemd. Ze ontstaan omdat de haarvaatjes onder invloed van zwangerschapshormonen uitzetten. Je hoeft er niks aan te doen en je hoeft je ook geen zorgen te maken: ze verdwijnen een paar maanden na de bevalling vanzelf weer.