Zwangerschapstest

Als je vermoedt dat je zwanger bent (bijvoorbeeld omdat je menstruatie uitblijft) kun je een zwangerschapstest uitvoeren. Je koopt een zwangerschapstest bij drogist of apotheek. Is deze positief? Dan raadpleeg je een verloskundige voor een afspraak. In principe hoef je geen contact met je huisarts op te nemen.

Hoe werkt de zwangerschapstest die je zelf kunt uitvoeren?

Bij een zwangerschapstest wordt gebruik gemaakt van speciale stoffen, die zich kunnen koppelen aan het zwangerschapshormoon HCG uit de urine. Zit er in de urine genoeg van dit zwangerschapshormoon HCG, dan ontstaat er als gevolg van deze koppeling bij de meeste soorten testen een kleurverandering.

De gebruiksaanwijzing geeft precies aan welke verandering wel of juist niet op een zwangerschap duidt. Belangrijk is dat je de verschillende stappen van de test in de juiste volgorde uitvoert. De gebruiksaanwijzing spreekt voor zich. Ben je klaar, dan volgen de spannende minuten.

Hoe betrouwbaar is de zwangerschapstest?

De kans op een verkeerde uitslag is bij de huidige zwangerschapstesten erg klein, ook als ze zelf worden uitgevoerd. Mits de gebruiksaanwijzing natuurlijk goed is opgevolgd. Is de test positief, dan is het ook voor 99% zeker dat je in verwachting bent. De uitslag kan onnauwkeurig zijn als er veel eiwit in je urine zit, bijvoorbeeld bij een blaasontsteking. Hetzelfde geldt wanneer de test veel te laat is afgelezen, kort verricht is na een bevalling of niet opgemerkte miskraam, of wanneer de test is verstoord door bijvoorbeeld een trillend tafelblad.

Bij een negatieve uitslag is het voor 99% zeker dat je niet in verwachting bent. Toch zijn ook hier heel wat vergissingen mogelijk (zie hieronder). Ben je in verwachting, dan blijft de test ook gedurende de hele zwangerschap positief. Blijkt dat de test later toch negatief uitvalt, dan duidt dat in de regel op een gestoorde zwangerschap, zoals een dreigende miskraam, waarbij de vrucht reeds is gestorven, of op een zogeheten buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In het laatste geval kan de test echter ook positief zijn.

Negatieve zwangerschapstest en toch in verwachting?

Het is mogelijk dat je bij een negatieve zwangerschapstest toch in verwachting bent. Bijvoorbeeld als je erg benieuwd bent en de test te vroeg uitvoert. Dan zit er namelijk nog te weinig zwangerschapshormoon HCG in je ochtendurine om de test te laten slagen. Ben je ervan overtuigd dat je in verwachting bent? Herhaal de test na een paar dagen nog eens. Blijft de test negatief en is je menstruatie al zo'n 3 tot 4 weken uitgebleven, vraag dan advies aan je huisarts.

Ben je na je laatste menstruatie gestopt met de pil. Dan is het heel normaal wanneer je volgende menstruatie even op zich laat wachten. Na het stoppen met de pil gebeurt het nogal eens dat het één of meer weken langer dan normaal duurt, voordat er een rijpe eicel vrijkomt. Als de één of meer weken later dan normaal vrijgekomen eicel wordt bevrucht, dan is je zwangerschap ook later begonnen dan je op de grond van de laatste menstruatiedatum zou uitrekenen. Het gevolg hiervan is dat het ook een of meer weken langer duurt voordat de zwangerschapstest positief is.

Andere redenen waarom de zwangerschapstest negatief kan zijn, terwijl je al wel in verwachting bent, kunnen zijn

  • dat je niet voldoende geconcentreerde urine hebt gebruik, bijvoorbeeld urine van overdag in plaats van de eerste ochtendurine (ook bij veel drinken 's avonds kan de ochtendurine te veel verdund zijn);
  • dat je urine hebt gebruikt, die al een tijdje gestaan heeft en dus niet 'vers' meer is;
  • dat je een niet geheel schoon flesje of potje hebt gebruikt om de urine in op te vangen, maar een flesje waar bijvoorbeeld nog een restant(je) van een schoonmaakmiddel in zit;
  • dat je de test te vroeg hebt afgelezen.

Had je al het vermoeden dat één van de bovenstaande redenen voor jou zouden kunnen gelden, kun je de test beter een keer overdoen.

Positieve test?

Maak dan zo snel mogelijk een eerste afspraak bij een verloskundige. Zij zal je willen zien als je 8 tot 10 weken zwanger bent. Je vindt verloskundigenpraktijken in je gemeentegids, kunt het opvragen bij je huisarts of je kunt kijken op knov.nl.