Profiel Stephanie Lampe

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • Dorry1986, 19 april 2017

  Slaapritme /tijden baby 4 maanden

  Hi Stephanie, onze Zoon is een actieve alerte en vrolijke 4 maanden baby. Slapen is sinds zijn geboorte echt hot topic bij ons omdat hij erg alert en prikkelbaar was. Overdag sliep hij redelijk goed paar uur in de ochtend en middag, vanaf 18 uur viel hij diep in slaap en moest ik hem 20 uur wkkr maken voor voeding en bedritueel. Wij voeden 8,12,16,20,24 uur. Dit ging best goed alleen snachts rond 4 uur wakker en feestje maken in bed(spelen). Sinds afgelopen zondag (was een goeie slaapdag en rustig thuis) begon hij snachts ipv spelen te jammeren en nu paar dagen overdag 30/45 min slapen. Zelfs wakker worden al voor de voeding v 24 uur. Wat doen we fout? Moeten we al beginnen met vaste slaaptijden? Ik begrijp dat met 4 maanden hij 90 min wakker mag zijn en overdag 3/4 slaapjes van tot 5 uur. Maar ik kom dan niet uit qua ritme voeding die we hadden. Je boek ligt gelukkig nu op de mat maar ik heb al zoveel gelezen. Mijn hoofd draait overuren best vermoeiend en wordt onzeker. Wil voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat !:(

  Stephanie Lampe, 20 april 2017

  Hi,

   

  Je doet niets fout! Welkom bij de eerste echte grote sprong ;-) 

  Zoals alles eerst werkte, zo gaat het nu dus niet werken. Komt omdat het een slaapregressiepunt is. Daarover:

  Slaapregressie op de leeftijd van vier maanden

  De eerste, de beste. Meteen even een pittige! Ben je net uit de woeste newbornwateren, kom je deze tegen. Het is vooral even  slikken als je baby al lekkere slaapjes deed en deze nu ineens inlevert. Dat voelt dan toch een beetje als het paradijs proeven maar er niet mogen blijven. Precies ook op zo’n moment waarop je een beetje je weer tot jezelf komt (dat is echt wel gelinkt aan je eigen slaap, mogelijk gemaakt door je ukkepuk) en misschien ook net weer wilt gaan werken. Niet zo handig, niet zo fijn. Life is what happends while we are planning. De 4-maanden-regressie is een belangrijke op slaapgebied, want de slaappatronen worden nu volwassen en gaan meer op die van de grote mensen lijken. Op dit moment verandert er dus heel veel in je baby’s brein en slaappatronen. Het resultaat: je baby wordt weer of vaker wakker ’s nachts en doet kortere slaapjes overdag. Hazenslaapjes komen nu vaak voor. Tussen de twee slaapcycli (na 45 minuten) als je geluk hebt, maar met een beetje pech waakt je uk al halverwege omdat de overgang van de ene naar de andere slaapfase een te grote uitdaging is geworden.

  Dus...vergeet de vaste slaaptijden. Volg de wakkertijden. En laat de klok wat los, ook wat betreft de voedingen. Voed na het wakker worden, maak een nieuw schema met een vleugje flexibiliteit erin. Ook FV kan op verzoek ;-) En pak de samenvattingen uit het boek, dan ben je wat sneller tot de kern + de eerste bladzijden. Kun je daarna wat rustiger de rest lezen!

   

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Trots!

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

  De nieuwe Baby Reflux eind mei 2017 verkrijgbaar!

  En e-book Dreumes in Dromenland is nu verkrijgbaar!

 • Dorry1986, 18 april 2017

  slaapritme overdag baby 4maanden

  Op dit moment is het ritme overdag weg, ik probeer echt te letten op slaapsignalen maar omdat hij nogal actief en vrolijk is zie ik deze wel eens te laat of zelfs niet. Niet alleen ik maar ook andere verzorgers (oma's en kdv) met gevolg dat hij in de middag niet altijd slaapt en vaak rond 18 uur al in diepe slaap valt of moeizaam (vermoeid is). laatste tijd is hij rond 3.30/4 uur wakker en heeft die een pret in bed! Super grappig klinkt het maar hij is dan echt wakker en ik wil toch toe naar een ritme dat hij dan juist slaapt i.p.v. spelen. Ik lees dat baby's van 4 maanden 10 uur 'snachts slaapt en 5 uur overdag verdeeld over 3 slaapjes. Wakkere tijd zou zijn 90 min. Ik probeer wat te rekenen maar kom niet helemaal uit met de tijden of langere wakkere tijd er tussen of meer totaal slaap overdag. Hierbij wat ik nu dacht: 7 uur , 8.30 – 11.00 slapen (2.5 uur slaap), 11-12.30 wakker, 12.30 – 13.30 (1 uur slaap), 13.30 – 15.00 wakker, 15.00 – 16 uur slapen (1 uur slaap), 16.00 -17.30 wakker, 17.30 -18.00 slapen ( 0.5 uur slaap), wakker 18.00 – 20.00 (2 uur wakker) Hij krijgt KV om de 4 uur (8-12-16-20-24) Kan een baby wel op "tijden" slapen, want misschien is die dan niet moe? alvast bedankt en je boek heb ik maar zojuist besteld! kan alleen niet wachten met deze hamvraag want pieker mij nu suf en raak onzeker.

  Stephanie Lampe, 20 april 2017

  Hi,

   

  Haha, het is juist andersom: geen grote schema;s maken, geen vaste bedtijden! Stuur op wakkertijden. En dat is simpelweg alleen die 90 minuten onthouden op deze leeftijd. Begint hij om 0700 de dag? Dan in bed om 830. Kijk hoe laat hij wakker wordt en daar tel je weer 90 minuten bij op. Slaapsignalen zijn dan ook minder een punt en je mist ze minder snel als hij ze wel geeft: let exra op rond 75 min en is er niets, dan ligt hij er gewoon echt in op 90. Dat is alles qua tijd. 

  Gaat hij zo slapen, ja juist. Want je pakt het ideale moment waarop het wakkere hormoon op zijn laagst staat en het slaaphormoon op zijn hoogst. Ieder ander moment zit je ernaast;-) 

  Pak het boek erbij voor de verdere uitleg, gaat je lukken! 

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Trots!

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

  De nieuwe Baby Reflux eind mei 2017 verkrijgbaar!

  En e-book Dreumes in Dromenland is nu verkrijgbaar!

 • myrthefransen, 14 april 2017

  Ziek en onrust

  Hallo Stephanie, Ons zoontje is momenteel 9 maanden oud. Het is een vrolijk en nieuwsgierig mannetje. Sinds dat hij 3 maanden oud is gaat hij naar het kinderdagverblijf. Dat gaat goed, hij lijkt het erg naar z'n zin te hebben. Ook slaapt hij hier goed en best veel, meer dan thuis. Ik ben een moeder met sterke focus op rust en regelmaat. Het probleem is alleen dat hij vaak verkouden/ziek is. Op het moment lijkt er geen einde aan te komen. En slaapt hij zo vreselijk onrustig/tot helemaal niet. We zijn onderhand ten einde raad. Hij gaat na een heel ritueel 's avonds rond 19u naar bed. Vaak heeft hij dan nog gedoucht of is hij in bad geweest (want hij zit onder het snot). Hij valt soms snel in slaap en soms duurt het even. Maar hij huilt niet, hij ligt dan gewoon nog met z'n speen te spelen of aan z'n dekentje te plukken. En valt na max 45 min zelf in slaap. So far so good. Rond 22u geven we hem nog een kleine fles, om daarna verder te slapen. En dan begint te ellende. Hij wordt al snel huilend wakker. Soms zit z'n neus verstopt, soms niet. Hij krijgt uiteraard neusdruppels etc. Op advies van huisarts een zetpil als hij koortsig is. Elk half uur kunnen we eruit. Z'n speen erin is een optie, maar soms is hij te verkouden en krijgt hij geen lucht. Zo gaat het ongeveer elk half uur door tot een uur of 3. Soms is hij ook te wakker en word hij pas rustig met een speeltje. Hij kan rustig dan een half uur aan een knuffel liggen te plukken. Daarna valt hij meestal weer in slaap, om vervolgens om 6u weer wakker te worden. Je begrijpt, wij slapen ongeveer 4u per nacht momenteel. En worden zelf ook steeds ziek. Dit is een soort neerwaardse spiraal. En voor ons zoontje ook, want die is nu overdag ook niet te genieten. Ik begrijp dat de oorzaak voor een deel z'n verkoudheid is, maar het begin van de avond slaapt hij wel gewoon goed. Vanaf een uur of 12 begint de ellende. Wat kunnen we nog doen?

  Stephanie Lampe, 20 april 2017

  Hi,

   

  Toch de oorzaak aanpakken! Zijn weerstand is nog in opbouw en hij pakt alles mee van het kdv. Herstelt amper en heeft de volgende alweer te pakken en dat verzwakt ook. Jullie zijn verzwakt door de slechte nachten en worden zo ook ziek. Werk aan die weerstand: slaap en vitamine c (hoog gedoseerd) voor jullie op z'n minst. En voor hem een probiotica kuur en wat hersteltijd (even thuishouden een optie of wat langer thuis als ziek geweest)? 

  Praktisch: goed klaren: doorgesneden ui in het kamertje leggen, bedje wat schuin leggen, een natte handdoek over de verwarming hangen of een vochtverdampertje (dat neuraliseert ook meteen de bacterieen en geeft een betere luchtkwaliteit). Stoombadje voor baby's voor het klaren. Houd het eten ook even simpel: niet te veel slijmvormige voeding (banaan, zuivel, etc). Ook dat kan overigens een snotreactie geven, dus je slaat meerdere vliegen in 1 klap. 

  En dat slapen? Als de stoorzender weg is, pakt hij dat beter op want het kan het (al). Zorg alleen dat je nu niet (teveel) in verkeerde gewoontes komt, als je het kunt vermijden (niet altijd mogelijk en dat is logisch).

  Veel sterkte!

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Trots!

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

  De nieuwe Baby Reflux eind mei 2017 verkrijgbaar!

  En e-book Dreumes in Dromenland is nu verkrijgbaar!

 • noor-1189534, 12 april 2017

  3x wakker nacht - 19 weken - wanhopig!

  Hi Stephanie, Ons meisje van 19 weken slaapt al sinds de geboorte 's nachts slecht. Veel wakker en vaak 3x BV. Ze huilt dan niet, maar piept meer. Als het te lang duurt wordt het schreeuwen / stootjes - meer boos. Ik werk sinds 2 mnd weer en ben inmiddels zo moe en wanhopig dat ik het bijna niet meer kan opbrengen om leuk tegen d'r te doen overdag. Wij hebben veel aan jouw boeken gehad, rond 7 weken werd het onrustig - en hebben we jouw methode met veel succes toegepast! Heel fijn, heeft ons toen super geholpen! Slapen overdag gaat daarom nu prima, houden wakkertijd 90 minuten aan. Wakker in bed, slaapzak, muziekje aan, en altijd om 19u avond naar bed, 7u eruit. Veel geprobeerd, FV, nutriton, rijstebloem. Papa fles laten geven, of laten troosten. Pink geven (speen wil ze niet). Inbakeren deden we tot 3mnd maar ze draait al nu. Niks helpt. Het gekke is, ze is de allerblijste baby ever. Hele dag lachen, gieren, brullen. Zelfs met "sprongetjes" merk ik niks. Op KDV zijn ze dol op d'r, en ze huilt echt nooit. Wat kan ik nog doen? Toch maar laten huilen 's nachts? Ik sta echt op omvallen.... :( Dank voor je hulp alvast! Noor

  Stephanie Lampe, 20 april 2017

  Hi Noor,

   

  Kan het zijn dat je meisje misschien dit doet om jou wat meer te claimen? Omdat je nu werkt en ze je net even meer mist? Het zal meespelen.

  Het is geen honger, want dan had ze overdag dat flesje wel gepakt. Of willen zuigen op de speen. En dan was ze ook niet heel happy geweest. Dus zoek het even in de mama-en-ik-sfeer. Lastig hoor, want je bent moe en het is druk, en soms willen ze je gewoon 200%, dat snap ik. 

  Laten huilen zou ik n iet doen, dat werkt dan toch averechts als het juist om die closeness gaat. Misschien dat je wel iets in de nacht kunt doen qua afwisselen, dat je bijvoorbeeld de eerste helft er bent en dan de tweede helft even apart van haar ligt zodat je zelf wat diepe slaap kunt pakken? Je kunt ook even kijken naar de voedingen overdag als je thuis bent, dan wat meer aanleggen voor haar momentjes zodat ze niet gaat compenseren. Het is wat ik zo even kan bedenken, hoop dat er iets tussen zit! 

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Trots!

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

  De nieuwe Baby Reflux eind mei 2017 verkrijgbaar!

  En e-book Dreumes in Dromenland is nu verkrijgbaar!

 • mari-1066209, 05 april 2017

  Wakkere tijd kind 18 maanden

  Goede morgen De wakkere (maximale) tijden tot 18 maanden is het 2-3-4 ritme. Maar wat zijn de wakkere tijden vanaf 18 maanden? Je gaat over naar 1 slaapje vanaf 18 maanden, alleen wat zijn dan de wakkere tijden in de ochtend (voor het middag slaapje) en in de middag (voor de nacht slaap)? Groetjes Marieke

  Stephanie Lampe, 05 april 2017

  Hi Marieke,

   

  Vaak is het even wennen om van 2 naar 1 slaapje te gaan. De ene dag kan je dreumes dan nog twee slaapjes doen, de andere dag 1. En is het 1 slaapje, dan is de hele ruk naar de middag een flinke, ook dat heeft soms wat gewenning nodig: langzaam schuiven dus en goed naar je kleintje kijken. Maar als dat allemaal is geweest, heb je ongeveer een 5-5 Ritme (we gaan gewoon door op de getallenlijn ;-) 

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Trots!

  2e druk voor mijn 7e boek ‘Blije Baby’ en in de top 30 van Bol.com

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

  Gereviseerde uitgave en derde druk voor Baby Reflux Mei 2017!

  En e-book Dreumes in Dromenland is nu verkrijgbaar!

 • Stor77, 22 maart 2017

  Slaapritme

  Hallo Stephanie, ik heb een zoontje van 5mnd. Overdag slaapt hij wel redelijk goed maar moet ook steeds als hij gaat slapen zijn speen. Als hij dan eens wakker word dan is hij zijn speen kwijt zodra hij weer zijn speen krijgt is hij meteen weer in slaap.Eigelijk heeft hij ook een verkeerd slaap ritme. Het is namelijk zo dat als hij zijn fles om 18.30/19uur krijgt dan moeten we hem om 22.30 wakker maken voor zijn fles want doen we dat niet dan meld hij zich tussen 1 en 2uur s'nachts. Dan slaapt hij heel goed. Hij word dan ook niet wakker voor zijn speen.Als hij nu om 22.30 zijn fles krijgt dan word hij meestal al rond 2.30 /3.30 wakker. Hij heeft dan geen honger maar is dan zijn speen kwijt en kan dan niet in slaap vallen zonder speen omdat hij zo'n zuigbehoefte heeft en zijn duim pakt hij niet. Ik moet er dus heel vaak uit s nachts om zijn speen te geven anders schreeuwt hij alles bij elkaar. En nu na 5mnd iedere nacht eruit begint toch zijn tol te eisen.Hoe krijg ik hem nou het beste in een goed slaapritme voor de nacht? Liefs Anouk

  Stephanie Lampe, 23 maart 2017

  Hi Anouk,

   

  Als zijn ritme nu rust geeft en hij slaapt overdag goed, dan is dat toch prima? Geef hem de fles om 19 en om 22.30 aftoppen. Ga dan zelf ook naar bed en je weet dat je tot ca. 3 uur kunt slapen. Hij heeft dan geen honger, dus qua flesjes kom je gelijk uit (anders geef je immers om 22.30 en in de nacht)  terwijl je al van de nachtvoedngen af bent in scenario 1 dus 'beter' zit met het oog op de toekomst / doorslapen / geen voedingsgewenning. Zijn speentje: kijk of je er meerdere om hem heen kunt leggen zodat het met zelf grijpen altijd raak is ;-) Het is een fase. vervelend, maar beter een speen dan dat hij steeds gewiegd moet worden of bij jou in slaap moet vallen, toch? Verder kun je nog naar het ritme overdag kijken: teveel slaap hier of 'uit ritme' kan ook invloed hebben op de nacht. Op deze leeftijd kun je de 90 minuten aanhouden als wakkertijd. 

  Succes!

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Trots!

  2e druk voor mijn 7e boek ‘Blije Baby’ en in de top 30 van Bol.com

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

  Gereviseerde uitgave en derde druk voor Baby Reflux Mei 2017!

  En e-book Dreumes in Dromenland is nu verkrijgbaar!

 • Noor-1074528, 20 maart 2017

  radeloos

  Beste Stephenie, Wij hebben een prachtige dochter van bijna 8 maanden. Het is een echte lache bek die goed groeit en beweegt maar helaas al vanaf der geboorte slecht slaapt. Na 3 maanden tobben kwamen we er achter dat ze koemelk allergie heeft. Ze drinkt nu nutramigen sinds die tijd en daardoor was ze een stuk rustiger/minder huilen, niet meer overstrekken etc. Echter het slaap probleem bleef. Zowel overdag als snachts.. Vaak overdag slaapjes van een half uurtje en snachts veel wakker/ huilen in haar slaap.. we hebben werkelijk alles geprobeerd wat we kunnen/ weten. Rust en regelmaat, geen herrie in huis waar ze onverwachts wakker van word ( ik weet dat dit ook niet altijd goed is maar soms zijn we zo blij dat ze eindelijk slaapt dat we stil doen..) fles geven voor t slapen, goed op letten als ze moe word, zelfde slaap ritueel, zelfde tijden aan houden, liedje zingen, speen, knuffel, laten huilen (met heeeeeel veel moeite, max 10 min.) Werkt voor ons absoluut niet.. uit bedje, troosten en weer terug, zeker 10x, nacht lampje aan... niks helpt. We zijn op, moe en radeloos. Aangemeld bij MEE maar al 7 weken aan het wachten.. Onze dochter heeft een pittig karakter en is erg druk, nieuwsgierig en vrolijk maar merken het duidelijk als ze moe is, ze wil dan niks meer, we weten wat het probleem is waarom ze zo doet maar krijgen het na bijna 8 maanden helaas nog niet opgelost. Overdag slaapt ze nu soms 2x een half uurtje, soms in de ochtend 1.5 uur en smiddags een half uur maar langer krijgen we absoluut niet voor elkaar. Ook de regelmaat gaat er daardoor vaak uit omdat ze Door het te kort slapen niet redt tot de avond.. sinds een paar dagen slaapt ze eindelijk Door snachts tot 7uur maar zijn dan savonds vaak 2 uur bezig om der in slaap te krijgen.. We hopen heel erg op een tip want weten niet meer wat we moeten proberen.. Alvast heel erg bedankt!! Groetjes Noortje

  Stephanie Lampe, 23 maart 2017

  Hi Noortje,

   

  Tsja, met 1 tip ben je er niet denk ik...Dit is even wat meer werk. Je meisje heeft de basis even gemist door de 'toestanden' en daarna is ook even leren, in een ritme komen. 8 maanden is ook wel zo'n leeftijd en dan krijg je toch een stapeleffect. Kijk goed of het eten goed is, ik bedoel de vaste hap in combinatie  met haar allergie: niets om te plagen? En dan het ritme leren: 2-3-4 Kun je aanhouden, ze zit op de grens hoor, dus 2 uren wakker in de ochtend, daarna drie uren en dan 4 uren. Ze valt nu moeilijk in slaap in de avond doordat ze zo wakker is overdag. En ook haar pittigheid, alertheid komt daarvandaan, is een stukje oververmoeidheid. Kijk even of je droomritme (boek) kunt lenen in de bieb (of kopen ofcourse) of kijk even op de sites voor tips (onrustigebaby.nl & stephanielampe.nl), als je meer over het ritme wilt weten. Hoe dan ook, het is even erin komen, 100% ervoor gaan, die wakkertijden volgen, wakker op bed leggen ;-) En het werkt als er geen stoorzenders zijn om te plagen, vandaar even goed de allergie / het eten bekijken anders is het zonde van je inzet en haar traantjes!

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Trots!

  2e druk voor mijn 7e boek ‘Blije Baby’ en in de top 30 van Bol.com

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

  Gereviseerde uitgave en derde druk voor Baby Reflux Mei 2017!

  En e-book Dreumes in Dromenland is nu verkrijgbaar!

   

 • DemetDogan, 19 maart 2017

  Moeite met inslapen

  Hoi Stephanie, Mijn dochter is nu 6 weken oud. Overdag slaapt ze erg goed en kan het ook lang volhouden. 'S avonds rond een uur of zeven begint haar klaaguurtje en gaat dit door tot wel elf uur. Ik heb advies gekregen om haar overdag om de drie uur te wekken voor voeding (bostvoeding) zodat ze niet te lang doorslaapt, maar ook dit helpt niet echt. Ze heeft 's avonds moeite met het inslapen. Wat is jouw advies? Moet ik haar overdag blijven wekken voor voeding? Of moet ik voeden op verzoek? En hoe kunnen we het inslapen aanpakken?

  Stephanie Lampe, 05 april 2017

  Hi,

   

  KLinkt als een nog wat omgekeerd dag-nachtritme: je meisje slaapt de dag alsof het de nacht is. Dat mag je veranderen: stel haar veel bloot aan daglicht. Gordijnen open als ze wakker is, lekker naar buiten! En is het slaaptijd, gordijnen dicht. Los van de voeding: als ze langer dan drie uren slaapt, wek haar hoor. Je wilt in een ritme komen ;-) En niet los van de voeding: het antwoord is allebei: vraag en aanbod en wakker maken. Want op deze leeftijd heeft ze wel haar voeding frequent nodig, die drie uren zeker. Nu hoeft dat niet netjes gespreid over de dag, moedermelk is bijvoorbeeld vetter in de (vroege) ochtend en daar kan ze het ook langer op doen. In de namiddag precies het omgekeerde verhaal. Dus ga niet een voedingsschema bouwen ajb, kijk naar haar en stel gewoon een max. tijd in! Haar slaap in de avond zal beter worden als ze een ander dag-nachtritme heeft en overdag ook geen gat in de dag slaapt. Komt goed!

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Trots!

  2e druk voor mijn 7e boek ‘Blije Baby’ en in de top 30 van Bol.com

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

  Gereviseerde uitgave en derde druk voor Baby Reflux Mei 2017!

  En e-book Dreumes in Dromenland is nu verkrijgbaar!

   

 • debo-1161888, 17 maart 2017

  Vraag

  Beste Stephanie, Onze zoon van vier maanden heeft veel moeite om uit zichzelf te gaan slapen. In de eerste twee maanden heeft hij overdag voornamelijk bij mij geslapen. Het is al wel gelukt hem in zijn eigen bed te laten slapen als hij al wiegend in slaap is gevallen. Hij wordt dan al na 30-45 minuten wakker en soms nog sneller. Nu proberen we met de methode uit het droomritme boek om hem zelfstandig te laten slapen en langer te laten slapen. Op het moment dat z'n slaapzak al aangaat is het vaak al huilen. Ik troost hem dan en leg hem neer. Dat zeker wel stuk of tien keer. Heel vaak gebeurt het dat hij op een gegeven moment stopt met huilen als hij al vaak is neergelegd en gaat dan brabbelen in zijn bed. Het kan soms wel een uur duren voordat hij dan weer gaat huilen en ik hem dan alsnog wiegend in slaap breng. Het is nog niet voorgekomen dat hij dan zelf in slaap valt. Ik vind het heel lastig wat ik moet doen als hij aan het brabbelen is. Ik weet dat hij heel erg moe, maar zelf valt hij dan tot nog toe niet in slaap. Moet ik hem dan toch wiegen en hem dommelend wegleggen. Ik ben namelijk bang dat als het te lang duurt hij dan helemaal niet gaat slapen van oververmoeidheid. Hoe lang is het beste om te proberen om hem te laten slapen voordat ik eventueel weer verder ga met het ritme?

  Stephanie Lampe, 05 april 2017

  Hi,

   

  Goed bezig hoor! Je mannetje heeft de eerste maanden jouw als slaapassociatie 'gemaakt' en leert nu zelf de weg naar dromenland te vinden. Vier maanden is wel een lastige leeftijd hiervoor, dus het vraagt even wat geduld. Dwing niets af. (Het is een slaapregressiemoment namelijk, zie blog op stephanielampe.nl voor meer info). Leg je hem slapend in bed, dan slaapt hij idd max een ronde van 30-45 minuten. Wakker erin is dus key. Hij huilt nu bij het zien van de slaapzak omdat hij actie-gevolg al doorheeft en hee, hij heeft liever jou! Dus ook dat is heel gezond en gaat wennen, als hij gaat ervaren dat zo slapen ook fijn is, hij het zelf kan doen. Zie het een beetje als kleine paniek: oh jee ik weet niet wat ik moet doen maar wel wat er gaat komen, snap je? Het is mooi dat hij al 'overgeeft' en gaat brabbelen, hij is dan wel zen in zijn bedje. Waarschijnlijk door alle commotie al over zijn moeheid heen en kan dan dus niet meer slapen, daarom dat uur brabbelen. Laat hem lekker, het is prima. Blijf troosten en neerleggen bij het naar bed brengen en ga naar hem toe als hij huilt. Let op de wakkertijden, zodat je de juiste timing hebt. Is hij na een uur brabbelen onrustig, troost hem, kijk of je hem slaperig kunt maken en half slapend neerleggen is prima. Wil het niet? Pak je het ritme weer op , let op de slaapsignalen en leg hem dan (waarschijnlijk) eerder dan de wakkertijd op bed voor de volgende ronde. Op 1 moment probeer je het 30-45 minuten, max een uur. Na het uurtje brabbelen zou ik het korter proberen, 20-30 minuten.

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Trots!

  2e druk voor mijn 7e boek ‘Blije Baby’ en in de top 30 van Bol.com

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

  Gereviseerde uitgave en derde druk voor Baby Reflux Mei 2017!

  En e-book Dreumes in Dromenland is nu verkrijgbaar!

   

 • suze-1150088, 17 maart 2017

  Gecorrigeerde leeftijd voor slapen/wakkertijden gebruiken?

  Goedemorgen, Onze dochter is 5 weken te vroeg geboren en nu (ongecorrigeerd) bijna 6 maanden. Ik worstel met het probleem wanneer ik nu precies haar gecorrigeerde leeftijd moet toepassen. Voor haar ontwikkeling begrijp ik dit, maar is het ook verstandig dit voor eten en slapen te doen? Onze kinderarts geeft aan voor stappen in de voeding gewoon haar kalenderleeftijd aan te houden, omdat haar darmpjes zich begonnen te ontwikkelen zodra ze flesvoeding kreeg. Voor slapen en wakkertijden kom ik er niet echt uit... Alvast bedankt, Suze

  Stephanie Lampe, 23 maart 2017

  Hi Suze,

  Voor slapen zou ik de gecorrigeerde leeftijd aanhouden, aangezien het nauw verbonden is met de ontwikkeling: dingen worden mogelijk als ze 'aangelegd' zijn en dat gaat bij de ontwikkelsprongen zeg maar. Voeding idd juist ongecorrigeerd, deels, als je puur naar de darmen kijkt die beginnen te 'floreren' zodra je kleintje wordt geboren. Maar een stukje voeding hangt ook weer samen met ontwikkeling: wat kan je baby wanneer (stukjes eten, eten pakken, etc) dus ik zou ook zeker even goed naar je meisje kijken: waar is ze aan toe? Wat geeft ze aan? En probeer je het en gaat het niet, probeer het dan 1-2 weken gewoon opnieuw ;-)

   

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Trots!

  2e druk voor mijn 7e boek ‘Blije Baby’ en in de top 30 van Bol.com

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

  Gereviseerde uitgave en derde druk voor Baby Reflux Mei 2017!

  En e-book Dreumes in Dromenland is nu verkrijgbaar!

Pagina's