Profiel Monique Croes

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • Kruips, 27 april 2017

  Inmiddels een lange weg afgelegd

  Beste Monique, Eind juni 2015 is mijn dochtertje geboren. Vanaf dag 3 begon ze met schreeuwen, uren lang. Met 5,5 week is ze opgenomen en met 7 weken thuis. De problemen die wij ondervonden vielen binnen de maatstaven. Na 3 maanden moest ik stoppen met borstvoeding omdat ik flink op ondergewicht zat. In de tussentijd waren wij blij met 3x 2 uur slaap. Met een half jaar zat ze volledig onder de droge eczeem. Met 7 maanden moest ze aan een puffer ivm constante benauwdheid. En al die tijd kregen wij te horen dat ze geen koemelk allergie had. Met 11 maanden waren wij het zo zat en waren wij zo moe dat wij zelf alle kiemelk en flessen verbannen hebben. Twee weken later hadden wij een vrolijk meisje dat ineens klokje rond kon slapen! Wat een verademing was dat. En wat waren wij boos op de medische wereld... Sindsdien eet ze werkelijk alles, het is een hongerlap dat geloof je niet. Van brood met ham tot pindakaas, crackers, fruit, groete in alle kleuren en soorten, stamppotten, pasta's, vis, vlees, zonnepitjes, nootjes echt noem maar op! Dit doet ze al sinds ze richting de 1,5 jaar ging. Nu met 22 maanden zit ze sinds kort steeds meer weer onder de eczeem. Knieholte, armpjes en de rug. Komt die wederom van eten? We hebben geen ander wasmiddel, zeep of wat dan ook. Wel krijgt ze sinds kort soms wat zoetigheid, vruchtenhagelslag, nijntje koekjes of kroepoek. Toen ze zo klein was dacht ik al dat ze niet tegen melk kon, nu heb ik grote vraagtekens. Zo onverwachts ineens uitbreidende eczeem. Alvast bedankt voor het meedenken! Groetjes, Kruips

  Monique Croes, 28 april 2017

  Hallo, dank voor je verhaal.

  Helaas is koemelkallergie vaak niet de oorzaak maar het symptoom. Door dan koemelk weg te halen kan je zeker heel veel verbeteren. Maar de echte oorzaak heb je helaas dan niet aangepakt. Vaak zal bij kleine kinderen dan de ontwikkeling mee helpen waardoor de oorzaak (vaak een verkeerde vertering, onvoldoende goede goede bacterien, andere stressoren van diverse aard) alsnog door het lichaam in goede banen geleid worden. In de volksmond wordt dan gezegt, ze zijn er overheen gegroeid. 

  Zo te horen heb je destijds door de koemelk uit de voeding te halen de grootste boosdoener weg gehaald. Wat natuurlijk ook het beste was. Maar misschien heeft het lichaam niet alle mogelijkheden gehad om geheel te herstellen. Mijn advies zou zijn, kijk of de enzymen van de spijsvertering voldoende zijn, of er aanwijzingen zijn of de darmflora goed is, is er voldoende omega 3 of vitamine D aanwezig om het immuunsysteem goed te kunnen laten functioneren. Een goede therapeut zou jullie met jullie mee moeten kunnen denken, zodat je haar kan helpen dit weer onder controle te krijgen. 

  groeten, Monique

 • jani-1161815, 05 april 2017

  eczeem en pinda-allergie?

  Dag, Onze dochter van 5 maanden heft vanaf de geboorte al een droge huid. Vanaf en maand of 3 dacht ik zelf aan eczeem. Cb vond actie nog niet nodig. met 4 maanden van huisarts (hormoon)zalf gekregen. Onze dochter lijkt er veel last van te hebben (onrustig, veel krabben). Nu vraag ik me af of dit te maken kan hebben met allergie. Volgens HA niet. (Ik heb zelf astma, hooikoorts en pinda/noten allergie. ) Ik twijfel omdat we de Vit D. druppels geven waarbij arachide (ofwel pindaolie) inzit. Ik wist dit niet maar kwam er na twee weken achter. Mij werd geadviseerd om dit juist door te blijven geven omdat de kans dan kleiner wordt dat ze later een pinda-allergie ontwikkelt. Ik vraag me af of die eczeem niet een uiting is van die pinda-allergie?

  Monique Croes, 06 april 2017

  Hallo, ik ken meerdere kindjes die na overstappen op vitamine D op een andere drager (ik zelf adviseer op basis van olijfolie), dat dan een duidelijke verbetering op trad. Ik noem dat geen allergie ,maar het kan wel klachten geven. 

  Er zijn inderdaad theorieen/ recente onderzoeken over dat als je jong in het leven een bepaalde stof geregeld mee in aanraking komt, dat de kans dat er een allergie op komt kleiner is. Dit is gebaseerd op hoe het immuunsyseem leert. Voorwaarde is dan wel dat de reactie van het immuunsysteem dan wel onder de grens blijft dat het lichaam antistoffen of een ontstekingsreactie geeft. De vraag is even of dit hier het geval is. 

  Overigens, de kans dat de reactie alleen van de arachide olie in de vitamine D komt, acht ik erg klein. Meestal is het een combinatie van meerdere dingen. Koemelk of ei-eiwit zijn de meest voorkomende, en dat is niet meteen een allergie trouwens. 

  In mijn praktijk merk ik dat een combinatie van de darmflora te verbeteren met omega 3 vanaf 6 maanden vaak deze klachten verbetert.  Ik weet niet of jij een EPI pen hebt voor de pinda allergie, maar ik zou je adviseren om met een arts gespecialiceerd te overleggen hoe om te gaan met de arachide olie. Ik denk dat je per individuele reactie moet kijken of je juist wel of niet gedoseerd arachide olie moet geven.  gr, Monique

 • Chucky, 21 februari 2017

  Allergie?

  Onze dochter is nu 7 maanden oud, en al een aantal keren heel snotterig,verkouden, hoesten en koorts gehad veel luieruitslag en nu heeft ze ook weer vanaf zondag al op en af koorts en is ze snotterig en hoest ze veel maar nu heeft ze ook hele rode vlekken onder haar ogen en op haar oogleden en loopt ze ook heelvaak in haar gezichtje te wrijven alsof ze jeuk heeft. Kan dat een allergie zijn?

  Monique Croes, 21 februari 2017

  Hallo,  

  Eerst koorts en dan rode vlekken kan ook heel goed iets anders zijn, want de meeste kinderziektes hebben eerst koorts en dan roodheid. Maar dan zit het meestal niet onder de ogen en op de oogleden. Dus het zou ook een allergie kunnen zijn, maar daar gaat meestal koorts niet aan vooraf. Ik zou het eerst moeten zien om dit met zekerheid te zeggen. gr, Monique

 • aman-791862, 05 februari 2017

  Ineens allergische reacties tijdens zwangerschap

  Hoi! Ik heb even een vraag :) Ik ben nu 14 weken zwanger van mijn 3e kindje en heb van hele andere dingen "last" dan bij mijn andere zwangerschappen. Afgelopen week kreeg ik ineens heel erg uitslag en jeuk toen ik pindakaas had gegeten, nog nooit eerder gehad. Later in de week heb ik het nog een keer geprobeerd om te kijken of het echt aan de pindakaas lag, weer hetzelfde en daarbij kreeg ik het ook benauwd. Nu vandaag heb ik dat 2 keer op 1 dag bij rozijnen. Ik heb totaal geen historie met llergische reacties maar dit lijkt er wel ik baar mijn idee. Kan je dit tijdens je zwangerschap (tijdelijk) ontwikkelen? Ik heb sowieso een hele gevoelige huid nu, bij crème reageer ik heftig maar bijv. ook als ik zilver om doe. Bedankt alvast!

  Monique Croes, 05 februari 2017

  Hoi,

  Ja dit wordt vaker beschreven bij zwangerschappen. Vaak is het tijdelijk in de zwangerschap en tijdens de borstvoeding mocht je die gaan geven, maar er is helaas geen garantie dat het daarna over is.

  Wat je kan doen, want helaas kunnen niet alle middelen tijdens de zwangerschap gebruikt worden, is iemand zoeken die precies weet wat wel en niet kan in de zwangerschap en je toch van de jeuk af kan komen. 

  Als je van de tweede keer benauwd kreeg bij pinda's, wel naar de huisarts gaan om dit te bespreken, want bij pinda is bekend dat rap de allergische reactie soms veel erger wordt en dat wil je niet. Je hoeft dus niet te wachten totdat je weer een reactie hebt op pinda. 

  gr, Monique

 • eevi-141530, 23 januari 2017

  Allergie

  Beste Moniek Onze dochter van 12 weken heeft vanaf de geboorte spuitluiers, de ene keer meer ontlasting dan de andere x. Dit is normaal, bij borstvoeding. Maar sinds haar 10e week ben ik, na een tijdje borstvoeding en kunstvoeding gecombineerd te hebben, overgestapt op volledige hypoallergene kunstvoeding. Haar broer had als baby ook koemelkallergie en haar vader waatschijnlijk ook.. Broer kreeg Pepti, was een volledig ander kind geworden. Na drie dagen gewone voeding werd ze steeds onrustiger, meer buikkrampen, ernstige luieruitslag en een onrustige huid. We legden de link met koemelkallergie en zijn overgestapt op Pepti, het ging een stuk beter met haar. Echter nog niet helemaal... ze heeft nog steeds heel veel spuitluiers, heel dun, soms slijmerig..groen/geel met witte stukjes.. ook weer lichte luieruitslag.. ze wordt overdag elke keer wakker na een half uurtje omdat ze kramp heeft en dan laat ze tijdens het krijsen veel scheetjes en dan eindigt het met wat ontlasting... ik vraag me af wat normaal is.. hoeveel poepluiers is normaal voor een flesgevoede baby, en de structuur.. en de manier waarop t eruit komt (met krijsen, altijd als ze net lekker ligt te slapen en na elke fles...) Ze poept dus ongeveer.. 8/12 keer per dag, waarvan 4 a 5 flink volle luiers.. Heb jij enig idee of normaal is? We zitten nu een week op de Pepti. Ze heeft nog steeds krampjes maar wel een stuk minder... is het misschien mogelijk dat andere voeding, nog sterker gehydroliseerde voeding, beter zou kunnen werken? Is dat er überhaupt? Ik ga uiteindelijk ook nog naar de huisarts terug maar merk toch dat hij er minder verstand van heeft.. poepluiers zouden normaa zijn.. ik vind van niet. Eva

  Monique Croes, 24 januari 2017

  Hallo Eva, gezien de familie historie en wat je schrijft zou ik inderdaad aanraden om te vragen aan de huisarts of via het consultatiebureau of je over mag gaan naar verder opgeknipt eiwit voeding. Dat is wel alleen op voorschrift, dus dat moet via de arts van het consultatiebureau gaan volgens mij. Af en toe een spuitluier mag, maar niet met krijsen en zo vaak wat mij betreft, vooral die slijm erbij zou niet vaak mogen voorkomen is mijn idee. gr, Monique Croes

 • Mientjer, 12 januari 2017

  hormonen

  mijn baby is vandaag 1 maand geworden maar vanaf 2 weken zag ik aan haar gezicht kleine puistjes komen ik dacht oudere zus zat met vieze handen aan haar gezicht maar consultatie bureau zei is hormonen dat ze van mij krijgt maar nergens zie ik iets van hormonen uitslag en hoe te behandelen

  Monique Croes, 13 januari 2017

  Hallo, bedankt voor je vraag. Mijn beide kinderen hadden dit ook vanaf week 2 a 3. Ook kreeg te horen dat het hormonen waren, maar achteraf bleken het de voorbode zijn van eczeem. Daar heb je wel al veel over gelezen. Als het inderdaad de hormonen zijn, dan zie je eigenlijk dat dit na een paar weken vanzelf overgaan dus daar hoef je niets aan te doen. Alleen als het niet vanzelf overgaat en dan is het vooral de huid tot rust houden door niet te veel in bad te doen, eventueel probiotica en vitamine D voldoende geven. gr, Monique

 • sgaa-1160389, 07 januari 2017

  uitslag op gezicht, rondom mond, wangen en ogen...

  Beste Monique, onze zoon van bijna 8 maanden heeft al een maand lang een soort uitslag op zijn huid rondom de mond, wangen en ogen, daarnaast jeukend gedrag, voornamelijk achter zijn oortjes. Het is een redelijk wisselend beeld, met momenten van vererging en tijden van vermindering. We hebben ondertussen een hoop internet sites gelezen en onze huisarts bezocht, cortisonezalf was het recept. Helaas hielp dit niet. Gezien de symptomen, kun je aangeven wat eventueel de aandoening zou kunnen zijn? Tevens is daartegen een adequate behandeling voor handen? Alvast dank Stan

  Monique Croes, 12 januari 2017

  Hallo Stan, uitslag rond de mond en wangen is vaak een reactie op voeding. Uit ervaring kan dat van melk tot aan tomaat gaan. Dus dat kan ik helaas niet zo zeggen. Jeuk achter de oren heeft vaak te maken met histamine. Ik denk daarom dat het bij hem meer een histamine verhaal is en dat daarom de hormoonzalf niet werkt (dat onderdrukt het immuunsysteem maar is niet direct anti histaminica).

  Mijn advies zou vooral gericht zijn op minder histamine rijk eten en zorgen dat de darmen de stoffen kunnen maken om zelf de histamine spiegel laag te houden. Maar nogmaals, het kan heel breed zijn waarop jullie zoon reageert. Histamine verlagen in de voeding is iets wat je rustig een paar weken kan doen om te kijken of het iets verbetert.

  Mocht dit niet voldoende helpen, kijk dan naar een therapeut die dit gerichter kan bekijken. Gr, Monique

 • WenFen, 20 december 2016

  Nog steeds Berg of toch wat anders?

  Al sinds haar geboorte heeft mijn dochter witte schilfers op haar hoofdje dit werd afgedaan als Berg, maar berg is toch geel? Nu is ze vier en heeft nog steeds veel witte schilfers op haar hoofd. Ik heb vanalles geprobeerd, olie, speciale berg pads, cremetjes toen ze nog geen haar had, speciale shampoos zonder parfum maar het blijft... ze heeft ook een erg droge huid zouden de schilfers op haar hoofd kunnen komen van een allergie? Zelf denk ik melkproducten weet niet of die een dergelijke uitwerking kunnen hebben? Ze spuugde als baby veel en kreeg op gegeven moment voeding van de apotheek. Maar volgens de kinderarts is ze over de koemelk allergie heen gegroeid. En zegt dat t ook best reflux had kunnen zijn omdat ze nog steeds bij te veel inname van melkproducten terug geeft... maar nu ze naar school gaat vind ik t zo zielig dat ze geen gaaf hoofdhuidje heeft...

  Monique Croes, 20 december 2016

  Hallo, het kan nog steeds berg zijn hoor. Het komt doordat de darmen nog niet op orde zijn. Goede darmen maken het B vitamine achtige stofje biotine aan. Als dit voldoende is, dan gaat de hoofdhuid ook gaaf worden. Voor symtpoombestrijding, een halve biotine geven per dag, mag fijngemalen worden en door de voeding gedaan worden. En misschien nog een kuur goede probiotica, dan heb je de oorzaak ook aangepakt. gr, Monique

 • suze-1150088, 25 november 2016

  Teveel flesvoeding?

  Beste Monique, Onze dochter Sophie (5 wkn te vroeg geboren op 29-9-2016 46 cm 2780 gram) is sinds 3 a 4 weken gigantisch veel aan het drinken. Althans, dat zegt het CB. Ze mocht na geboorte via spoedkeizersnede na 4 dagen naar huis, en kreeg toen Nutrilon standaard. Dit zijn we vanaf toen blijven gebruiken. De kraamweek en 2 weken erna verliepen bijna voorbeeldig. Regelmatig slapen en eten. Daarna werd ze steeds onrustiger, begon vaker (iedere voeding en vaak in bed en tussendoor) te spugen. Toen we tussendoor gingen verschonen en vaker boeren leek het iets beter te gaan, maar dat was van korte duur. De 1e afspraak bij het CB woog ze (4 weken na geboorte) 3350 gram en was ze 50 cm. Inmiddels weegt ze nu 3700 gram. Ik houd al 3 weken strak bij hoeveel ze drinkt en dit schiet zeer regelmatig over de 900/950 cc heen. Ze heeft merkbaar last van deze hoeveelheden; maar vraagt nog steeds 8 of 9 x per dag voeding. Rekken met speentje, tussendoor speentje (gecheckt of het zuigbehoefte kan zijn) of kleinere hoeveelheden werken niet. Ze heeft écht honger. Ze heeft duidelijke pieken om 06:30, 12:00 en einde van de dag clustert ze tussen 16:30 en 21:00 vergezeld met (denken wij) krampjes. Op advies van huisarts sinds 4 dagen 1 schepje standaard per voeding vervangen door Forte. Het spugen is veel erger geworden ineens. Ook kreunt, steunt, perst en jammert Sophie vanaf de geboorte (heel hard en verkrampt, ook tijdens haar slaapjes) en dit is ook erger geworden sinds ongeveer 2 weken na de kraamweek. We bakeren haar sindsdien in (pacco) maar dit heeft niet veel effect. We zijn zeer regelmatig in ons ritme met haar, volgen haar behoefte (dat ondanks alles redelijk regelmatig is) en voeden haar op een rustige plek. We hebben bezoek de eerste weken afgehouden en gaan ook niet dagelijks met haar op pad. Vanaf laatste voeding (rond 20:00) slaapt ze vaak tot 23:30/00:00 of later en daarna komt ze pas rond 04:00/05:00 of later, dus dat gaat goed. Overdag wil ze nog steeds iedere 2/3 uur drinken en wil dan vaker 135 cc dan 100. Van het CB hebben we al 2x gehoord dat we haar moeten terugbrengen naar 600/700 cc maar dar gaat moeilijk met zo'n hongerige dame. Het kreunen, persen, verkrampen en spugen is nu iedere voeding, tijdens, erna, en als we haar in bed leggen is ze de eerste 20 minuten niet stil. Ze slaapt steeds moeilijker in, slikt veel, steekt haar tongetje contstant uit en wurmt haar hele bed door. We zien en horen (camera babyfoon) contstant gekreun, gepers, een soort snurk/pers geluid door haar neus en af en toe is ze 10 minuutjes stil maar dan begint ze weer. Ik sta vaak bij de wieg te kijken en dan slaapt ze gewoon verder, maar is structureel onrustig, ook in haar slaapjes. Onze vragen; > geven we haar teveel flesvoeding? > wat kunnen we doen aan de toenemende onrust? > kan het toenemende gekreun en verkrampen kwaad en moeten we er iets tegen doen? Vandaag gaan we in ieder geval een afspraak maken bij de kinderarts die we in het ziekenhuis hadden, we krijgen zoveel uiteenlopende adviezen dat we niet zo goed weten wat we moeten doen. Groet en dank, Suze

  Monique Croes, 29 november 2016

   

  Hallo Suze,

  als eerste, goed dat je naar de kinderarts gaat. 

  Drinken is niet alleen een behoefte aan voeding, maar het zorgt er ook voor dat er wat gebeurt in de darmen. Het is dus heel goed mogelijk dat ze meer drinkt dan goed voor haar is, maar dat er iets niet zo in orde is met de vertering in haar darmen. 

  Indikken van de voeding lijkt dan het meeste logische, maar geeft vaak juist meer problemen want het verteringsprobleem is dan nog erger. Dat lees ik ook terug in jouw verhaal. 

  Ik adviseer je iemand te zoeken die met je mee kan helpen zoeken wat precies haar spijsverteringsprobleem is en hoe dit het snelst en best opgelost kan worden. 

  Al je vragen wijzen op een verteringsprobleem, en ik raad je aan daar echt naar te laten kijken en vooral op zoek te gaan naar een oorzaak en niet alleen met oplossingen die snel de onrust wegnemen zoals druppels voor de maag. gr, Monique

 • Noor-1074528, 04 oktober 2016

  onrustige dochter van 9.5 week

  Beste Monique, Aller eerst heel erg bedankt voor uw duidelijke reactie! Zo hadden wij de reflux nog niet bekeken.. eerlijk gezegd zie ik het niet meer zitten om nu nog bv op te bouwen. Dit oa Ivm binnen kort moeten werken. De probiotica heb ik besteld en als het goed is morgen in huis. Helaas las ik daar over wel dat de eerste 2 weken krampjes kunnen voorkomen?! Ik durf bijna niet meer over te stappen van voeding maar ben nu bijna 2 weken bezig met de standaard in combinatie met de comfort en heb het idee dat de onrust alleen maar erger word. Hierdoor ook slaap te kort. En erg veel huilen na de fles.. terwijl ze erg vaak wil drinken, ze zou nu gerust 1000cc weg drinken.. dat de voeding niet goed zit is duidelijk maar wat ik nu moet weet ik eerlijk gezegd niet meer. Kan ik nu het beste de hyperallogeen proberen van hero? De pep wilde ze echt niet drinken.. nog meer huilen, weinig slapen en maar 400cc drinken. Hoop dat u mij verder kan helpen want met de ha en cb kom ik niet veel verder. Nogmaals mijn dank!! Groetjes Noortje Een ongeruste moeder.

  Monique Croes, 05 oktober 2016

  Hallo Noortje, snap ik helemaal dat die borstvoeding niet lukt, maar dacht, leg het je toch voor. Heb je pepti geproeft, dat smaakt heel anders, dus die zou ik je niet aanraden. Hypoallergeen is prima, maar zonder johannesbroodpitmeel. De probiotica heel langzaam opbouwen, met een half mespuntje per keer. Dan vallen de krampjes heel erg mee. succes, Monique

Pagina's