Profiel Mieke Cotterink

mei 2017: Keuzewijzer: de juiste autostoel

Zit mijn kind in de juiste autostoel? Wanneer stap ik over?

Je kind zit veilig in de auto met de juiste autostoel. Het klinkt logisch.Maar in de praktijk blijkt dat 3 op de 4 kinderen niet veilig in de auto zit. Welke autostoel het beste bij  jouw kind past, hangt af van een aantal factoren. Waaronder de lengte, het gewicht en de leeftijd van je kind.

Op dit moment zijn er 2 Europese veiligheidsnormen voor autostoelen: de ECE/R44-norm en de nieuwe iSize-norm. Autostoelen die aan één van beide normen voldoen, zijn veilig om te gebruiken. Bij de ECE/R44-norm worden kinderen ingedeeld op gewicht. Bij de nieuwe iSize-norm op lengte. Ook wordt vaak een leeftijd vermeld. Dit is minder belangrijk. Het ene kind van bijvoorbeeld 9 maanden kan veel zwaarder of langer zijn dan het andere kind van dezelfde leeftijd. Voor de babyautostoel geldt als richtlijn: zodra het hoofdje (de kruin) van je kind boven de stoel uitsteekt, is het tijd om over te stappen naar de volgende stoel.

Het is het veiligst om je kind zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Stap dus niet te snel over naar een volgende autostoel en koop als het kan een iSize-autostoel. In een iSize-stoel kan je kind langer achterwaarts vervoerd worden, in ieder geval tot 15 maanden.  

Vul de keuzewijzer in en bekijk welke autostoel bij jouw kind past.

april 2017: Hoeveel speelruimte krijgt jouw kind?

Klimmen in bomen, een stok slijpen met een zakmes, een hut timmeren, alleen spelen op het pleintje in de buurt. Allemaal activiteiten waar kinderen blij van worden, maar waar sommige ouders moeite mee hebben. Dat is niet zo gek. Iedere ouder wil het beste voor zijn kind. Beschermen is daar van nature een belangrijk onderdeel van. Uit angst dat een kind zich bezeert zijn we snel geneigd in te grijpen als we zien dat een kind in een risicovolle situatie komt.

Bult of schaafwond
Maar met deze goedbedoelde bescherming doen we kinderen uiteindelijk geen plezier. Natuurlijk moet je kinderen beschermen tegen onaanvaardbare risico’s, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Sterker nog, er zitten de volgende voordelen aan:

•Een positieve invloed op fysieke gezondheid

•Het vergroot zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en doorzettingsvermogen

•Het vergroot sociale vaardigheden

Minder ruimte
Kinderen krijgen tegenwoordig steeds minder de ruimte om te leren omgaan met risico’s. Dit komt onder andere door de beschermende houding van de maatschappij (ouders, scholen, overheid). Toch wil 79% van de ouders hun kind wel graag vaker risicovol laten spelen. VeiligheidNL stimuleert en ondersteunt ouders daarom met de campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’.

Kijk hier voor meer informatie en een leuke test.

maart 2017: Een ledikant past niet. Wat is een alternatief?

Een ledikant bij ons op de kamer past niet. Wat is een alternatief?

Het advies is om je baby de eerste 6 maanden bij jullie op de slaapkamer te laten slapen. Deze nabijheid zorgt ervoor dat je je baby beter in de gaten kan houden. Je hoort het eerder als er iets is. Uit onderzoek blijkt dat dit de kans op wiegendood verkleint.

Wel belangrijk is dat je kind in een eigen wieg of ledikant slaapt. Laat je baby niet tussen jullie in in het grote bed slapen. Dat is onveilig. In sommige slaapkamers past een ledikant niet. Een alternatief is dan een wiegje. Een wieg gebruik je maar een paar maanden. Daarom vinden sommige ouders het zonde om er eentje aan te schaffen. Dat is begrijpelijk. Maar voor weinig geld zijn er tweedehands wiegjes te koop, vaak nog in nieuwstaat, omdat ze zo kort gebruikt zijn. Kijk op de website van VeiligheidNL waar je op moet letten bij aanschaf van een wieg.

Een andere optie is een aanschuifbedje. Dit is een wiegformaat bedje dat tegen het ouderlijk bed aangeschoven en bevestigd wordt. Tussen beide bedden zit een opstaande zijwand. Deze kun je laten zakken als je je baby wilt voeden. Tijdens het slapen is het belangrijk dat de opstaande zijwand altijd omhoog is.

Niet verstandigom te gebruiken is de kinderwagenbak. Deze is bedoeld voor buiten, niet om binnen in te slapen. De bak is volledig gesloten. De zijwanden laten geen frisse lucht door. Buiten is dit geen probleem. Maar binnen bestaat de kans dat je kind onvoldoende frisse lucht kan inademen als het een hele nacht in de wagenbak ligt.

Meer over de veiligheidseisen waar een wieg aan moet voldoen en over veilig slapen.

 

 

januari 2017: Heeft mijn kind het warm genoeg in bed?

Veel ouders zijn onzeker over het feit of ze hun kindje in de winter wel warm genoeg aankleden en toedekken in bed. Niet zo gek natuurlijk. Het laatste dat je wilt is dat je baby het koud heeft, maar hij kan dit zelf nog niet aangeven. Gemiddeld genomen hebben veel ouders daarom de neiging om hun kind te warm te kleden en in te stoppen. Hoe weet je of je het goed doet?

We hebben te maken met een aantal factoren: de temperatuur in de (baby)slaapkamer, de kleertjes die je baby aan heeft en het beddengoed waarmee je kind toegedekt wordt.

De ideale temperatuur in de slaapkamer zou moeten liggen tussen 15 en 18 graden. In de winter zal dit vaker richting de 15 graden gaan. Trek je kind een broekje en shirtje met lange mouwen aan en daarover een gewatteerde babyslaapzak. Een (wollen) dekentje met een laken is dan vaak voldoende. Gebruik je een dunnere slaapzak, dan kan een extra dekentje nodig zijn.

Je kunt controleren of je kind goed op temperatuur is door te voelen in het nekje. Als het nekje aangenaam aanvoelt, heeft hij het warm genoeg. De handjes zijn geen goede graadmeter, die voelen meestal erg koud aan, ook als je kind het verder lekker warm heeft.

Meer informatie over veilig slapen

december 2016: Bednest versus babynest

Is een bednest hetzelfde als een babynest(je)?

Het klinkt vergelijkbaar, maar gaat over 2 heel verschillende producten. Verschillend qua hoe het eruit ziet, maar ook zeker wat de veiligheid betreft.
Een bednest is een wiegje, dat gebruikt kan worden als losstaande wieg. Maar het kan ook als aanschuifbedje aan het bed van de ouders worden bevestigd. Tussen het ouderlijk bed en het wiegje zit een opstaande zijde, die de moeder kan laten zakken als de baby ee voeding nodig heeft. Een mooie, praktische oplossing om je baby de eerste maanden dichtbij te hebben, maar wel veilig in zijn eigen bedje.
Een babynest(je) is letterlijk een soort nestje met een opstaande, gewatteerde rand, waarin je je baby neerlegt. Dit kan zijn in de box of op een kleed. Zo heeft je baby een geborgen plekje. Het product wordt echter door de fabrikant ook geadviseerd om te gebruiken in het ledikant of tussen de ouders in in bed. Vanwege het risico dat een beweeglijke baby met het gezichtje tegen de gewatteerde zijden rolt, wordt dit gebruik afgeraden.

Meer informatie over aanschuifbedjes

Meer informatie over babynestjes

 

november 2016: Magnetisch speelgoed: gevaarlijk

Speelgoed dat magnetisch is, is heel populair. Denk bijvoorbeeld aan bouwdozen met magnetische staafjes en zilveren balletjes. Hiermee kun je piramides en andere vormen maken. Of aan magnetische (school)borden waar je figuren op kunt maken met  magnetische platte figuurtjes.

 

Sterke magneten
Het lijkt misschien onschuldig. Maar met name die bouwsets bevatten sterke magneten. Anders blijft het bouwerk simpelweg niet staan. Als je kind deze magneten inslikt, kan dit heel gevaarlijk zijn. Wat kan gebeuren bij het inslikken van 2 of meer magneetjes, is dat de magneten naar elkaar toegetrokken worden. Gebeurt dit bijvoorbeeld in de darmen en de darmwand zit ertussen, dan kan het in het ergste geval de darm perforeren.

Oudere kinderen
Dit type speelgoed is geschikt voor wat oudere kinderen die geen dingen meer in hun mond stoppen. Maar als er jongere broertjes of zusjes in huis zijn, is het dus heel belangrijk om te zorgen dat zij niet met dit speelgoed in aanraking komen. Of zorg dat je erbij bent!

Lees meer over veilig speelgoed

oktober 2016: Hoe vervoer je je kind in stadsbus, tram of trein?

In stads- of streekbussen die volgens een dienstregeling rijden en in bussen waar staanplaatsen zijn is het dragen van gordels niet verplicht, ook in de tram of trein is geen gordelplicht.

Er zijn een paar manieren waarop je een kind veilig in de stadsbus of tram kunt vervoeren:

 • Zittend in de buggy of liggend in de kinderwagen. Deze is zo geplaatst dat hij niet om kan vallen of door de bus of tram vliegt bij een noodstop. Bijvoorbeeld tegen de achterkant van een vaste bank of op de plek voor rolstoelen.
 • Plaats een buggy het liefst tegen de rijrichting in of eventueel zijwaarts.
 • Plaats een kinderwagen met een liggend kind het liefst zijwaarts.
 • Zittend op schoot, waarbij de volwassene het best een stoel die achteruit rijdt kiest. Want dan wordt de volwassene bij een noodstop in de stoel gedrukt en het kind tegen de volwassene aan.

De adviezen van de vervoersmaatschappij dat het het beste is om een kind uit de buggy te halen, zijn niet bewezen. Vaak is het probleem dat er niet genoeg plaatsen voor buggy's zijn. Daarom wordt vaak een 'huisregel' gemaakt dat de kinderen uit de buggy moeten.

Meer informatie over het veilig vervoeren van je kind in de auto.

september 2016: Wanneer mag mijn baby in een slaapzak slapen?

Tegenwoordig zijn er al babyslaapzakjes te koop die gebruikt kunnen worden voor pasgeboren baby's. Vaak slapen pasgeborenen niet direct in een babyslaapzakje. Dat is niet nodig en ook niet praktisch. Vanaf het moment dat een baby zich blootwoelt of omhoog schuift in zijn bedje, waardoor hij bloot komt te liggen, is het handig om een slaapzakje te gebruiken.

Het grootste pluspunt van een babyslaapzak is dat een kind niet de kans krijgt om onder de deken te kruipen. Hierdoor wordt de kans op warmtestuwing en adembelemmering beperkt. Daarnaast maakt een babyslaapzak het moeilijker voor een jonge baby om te draaien van rug naar buik. Hij kan zich ook niet blootwoelen.

De babyslaapzak is in vele modellen verkrijgbaar. Met of zonder mouwtjes. Gewatteerd en ongewatteerd. Het belangrijkst is om een goed passende slaapzak te kopen. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn. Zo kan je kind niet in de babyslaapzak terecht komen. De babyslaapzak moet sluiten met een rits, niet met knopen. Knopen kunnen loslaten en verstikking veroorzaken. Ook kan de grootte van de halsopening variëren als een knoopje niet wordt dichtgedaan. Bij het gebruik van een gewatteerde slaapzak is ander beddengoed meestal niet nodig.

Slaapt jouw baby veilig? Doe de check.

augustus 2016: Veilig in de bakfiets

Om meerdere kinderen mee te nemen is een bakfiets een prima alternatief voor een gewone fiets. Kinderen zitten heerlijk naast elkaar op de bankjes in de bak. Als ouder heb je ze goed in het zicht. Let op de volgende punten om kinderen een veilige plek te bieden in de bakfiets:

 • Laat kinderen niet staan in de bakfiets. Zorg dat alle kinderen een goede zitplaats hebben.
 • Voor kleine kinderen bieden de houten bankjes met schouderriempjes onvoldoende ondersteuning. Monteer daarom voor kinderen die net zelfstandig kunnen zitten een fietszitje op het bankje. Baby’s meenemen in de bakfiets kan ook. Met een babyautostoeltje dat stevig bevestigd is in de bak. Kijk voor meer info hierover bij de veelgestelde vragen.
 • Zorg dat er geen armen of vingers buiten de bak steken. Kijk ook of er geen handen bij de spaken kunnen komen.

Er is een aantal punten waarop een bakfiets verschilt van een gewone fiets. Gewicht, lengte en breedte. Maak een proefrit op een rustige plek om vertrouwd te raken met de eigenschappen van de bakfiets.

 • Sturen: kijk wat voor gedrag de fiets heeft in de bochten, neem de bocht ruim.
 • Extra gewicht: de fiets reageert langzamer bij remmen en optrekken. Probeer een paar keer hard te remmen met gewicht in de bak. De remmen slijten ook sneller dan bij een gewone fiets.
 • Hellingen: omhoog rijden kost meer trapkracht. Omlaag rijden meer remkracht.
 • Lengte en breedte: let op bij verkeersheuvels en smalle doorgangen.
 • Je zit verder naar achteren dan op een normale fiets, in sommige verkeerssituaties is dat lastig.

Kijk voor meer informatie over het meenemen van je kind op de fiets op: veiligheid.nl/kinderveiligheid/op-de-fiets.

 

juli 2016: Auto veilig inpakken

Hoe krijg ik de kinderen en alle spullen veilig in de auto voor de vakantie?

Om de auto veilig in te pakken, is het belangrijk om rekening te houden losse spullen die door de auto kunnen vliegen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het totale laadvermogen van de auto. Een volle laadruimte, gecombineerd met een dakkoffer en een fietsenrek, is vaak teveel voor een auto. Dit heeft invloed op de wegligging en vergroot de kans op een ongeluk.

 • Zorg dat je de zware spullen als eerst inpakt De beste plek is onderin de laadruimte en tegen de rugleuning van de achterbank aan.
 • Zorg het liefst dat er geen spullen los bovenop de hoedenplank liggen. Deze kunnen in geval van een ongeluk of bij hard remmen naar voren schieten. Bevestig daarom ook DVD-spelers, laptops of tablets stevig aan de leuning van de voorstoelen.
 • Zorg dat alle kinderen op een prettige, veilige zitplaats zitten. Met de juiste autostoel die goed vastzit.
 • Houd voldoende pauze onderweg. Haal daarbij ook alle kinderen uit de autostoel, zodat iedereen even lekker kan bewegen.

Kijk voor meer informatie over veilig autovervoer en de juiste autostoelen op veiligheid.nl.

Pagina's

In & om het huis (baby) - Hoe zorg je dat je baby veilig slaapt?

Leg je baby vanaf de geboorte op zijn rug in bed. Je baby ligt dan met zijn gezichtje vrij en kan goed ademen. Dat is het veiligst. Kan je kind goed omrollen van rug naar buik en van buik naar rug, dan mag hij zelf zijn slaaphouding bepalen.
Je baby slaapt het veiligst in een wieg of bedje. Slaap de eerste vier maanden niet samen met je baby in je eigen bed. Dat is gevaarlijk. Wel is het verstandig de eerste maanden de wieg of het bedje zo dicht mogelijk bij je eigen bed te plaatsen.
Gebruik een wieg of bedje waarvan de zijkanten luchtdoorlatend zijn. Zorg voor een stevig matras dat goed in het bedje past. Gebruik geen kussen of hoofdbeschermers en leg ook geen zachte knuffels in het bedje van je baby, hier kan hij met zijn gezichtje tegenaan rollen en dan kan hij niet goed ademen.

Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed, dat is veel te warm voor je kind. Je kunt het beste een goed passende babyslaapzak gebruiken. Je baby kan zo niet onder het beddengoed terecht komen en kan zich niet blootwoelen. Je kunt ook een deken met een lakentje gebruiken of eventueel een deken in een dekbedhoes stoppen. Let er dan wel op dat de deken even groot is als de dekbedhoes. Maak het bedje kort op (voetjes tegen het voeteneinde) en stop de deken, het lakentje of de dekbedhoes goed in aan de zijkanten en aan het voeteneinde. Zorg dat je baby het niet te warm heeft, dit kun je het beste voelen in het nekje van je baby of aan zijn voetjes. Houd de omgeving van je baby rookvrij, ventileer goed en zorg voor voldoende rust en regelmaat.
 

In & om het huis (baby) - Baby in bad, wat zijn de belangrijkste adviezen!

Laat je baby nooit alleen achter in bad. Ook niet heel even. Een ongeluk is zó gebeurd. Zo kan je baby bijvoorbeeld nare brandwonden oplopen door heet water uit de kraan. Of erger nog: verdrinken. Al in een klein laagje water kan dit gebeuren. Ongelukken gebeuren vaak als je er niet bij bent.
Dit zijn algemene tips:

 • Zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt voor de wasbeurt binnen handbereik ligt;
 • Laat de telefoon gewoon rinkelen als deze overgaat,
 • Doe geen ander huishoudelijk werk terwijl je baby in bad zit,
 • Laat nooit een ouder kind toezicht houden op een jonger kind;
 • Sluit de badkamerdeur zo af, dat je kind niet ongemerkt alleen in de badkamer kan komen,
 • Gebruik liever geen badzitje;
 • Zorg dat je kind niet bij de heetwaterkraan kan of vervang de bestaande kraan door een thermostatische mengkraan.
In & om het huis (baby) - Ik wil een loopstoeltje aanschaffen, is dat verstandig?

Consument en Veiligheid raadt het gebruik van loopstoeltjes af. Door loopstoeltjes komen baby's in contact met gevaren die voorheen nog onbereikbaar waren en waar ouders zich niet bewust van zijn. Loopstoeltjes zullen baby's niet sneller leren lopen. Alternatieven zijn: de box, activity kleden en babygyms. Wil je toch een loopstoeltje aanschaffen, let dan op de volgende punten:

 • Koop een loopstoeltje dat voldoet aan de huidige norm (NEN-EN 1273: 2005). Nieuwe loopstoeltjes voldoen in bijna alle gevallen aan de geldende norm, maar in geval van tweedehands producten hoeft dit niet het geval te zijn;
 • Controleer of het loopstoeltje is voorzien van een anti-trappen-val-mechanisme. Dit houdt in dat het loopstoeltje blokkeert op het moment dat er een niveauverschil ontstaat, zoals bij de trap.
In & om het huis (baby) - Wat zijn de belangrijkste veiligheidsproducten met een baby in huis?

Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om ernstige ongevallen in huis te voorkomen. Allereerst door nooit de ondernemingsdrang van je kind te onderschatten, maar natuurlijk ook door een aantal producten te kopen om je huis veiliger te maken voor jonge kinderen.

 • Traphekje
 • Een val van de trap is één van de meest ernstige ongevallen. Het zijn met name kinderen van één en twee jaar oud die de meeste risico’s lopen. Plaats een traphekje boven- en onderaan de trap, voordat je kind gaat kruipen. Zorg dat je het hekje altijd sluit!

 • Stopcontactbeveiligers
 • Niet alle stopcontacten in huis hoeven beveiligd te worden. Maar wel die stopcontacten die op plaatsen zitten waar je kind vaak komt én makkelijk bij kan, dus met name in de slaap- en woonkamer. Beveiligen van stopcontacten kan op verschillende manieren: Afdekplaatjes die op het stopcontact geplakt of geklemd worden, losse pluggen die in het stopcontact geplaatst worden of de meest ideale manier: een kinderveilige wandcontactdoos aanschaffen.

 • Raambeveiligers
 • Een raambeveiliger voorkomt dat een raam verder dan 10 cm. open kan. Genoeg voor wat frisse lucht en veilig voor een kind. De raambeveiliger wordt naast de bestaande raamsluiter gemonteerd. Ramen die van een raambeveiliger zijn voorzien, kunnen na het uitvoeren van een bepaalde handeling (die door kinderen niet of moeilijk is uit te voeren) ook helemaal open. Naast de raambeveiliger zijn er ook gewone raamsluitingen met een extra slot in de handel die een kind vrijwel onmogelijk open kan krijgen. Om het raam te openen zijn namelijk twee handelingen gelijktijdig noodzakelijk. Dit soort raamsluitingen moet in plaats van de bestaande sluiting worden gemonteerd.

 • Deurbeveiligers
 • Een kind zit als je niet oplet, zó met zijn hand of vingers tussen de deur. Hoe zorg je dat dit niet gebeurt? Er zijn verschillende producten om je deuren veiliger te maken. Een deurspleetbeveiliger maak je aan de kant waar het scharnier van de deur zit. Dat is de kant waar de deur is opgehangen. Een deurspleetbeveiliger zorgt dat er geen ruimte is tussen de deur en de deurpost. (Deze beveiliger is gemaakt van aluminium of kunststof. Het is een strip die je met kleefband of schroeven vastmaakt op de deurpost. Kleefband is een soort plakband. De strips zijn te koop in verschillende maten. Plaats de strip vanaf de grond tot 1.20 meter hoog. Voor een deur die soms open staat, is een deurklem een goede oplossing. De deurklem zet je vast onder een open deur. De deur staat daardoor goed vast. De deur kan niet dichtvallen. Je kunt hem ook niet dicht doen. Wil je een goedkope en simpele oplossing? Hang dan een dikke handdoek over de deur. Of maak een haakje aan de deur om de deur vast te zetten.

In & om het huis (baby) - Waar let ik op bij de aanschaf van een campingbedje?

Een campingbed is handig tijdens een vakantie of een logeerpartijtje. Dit bedje is niet bedoeld als permanente slaapplaats, daarvoor is het niet stevig genoeg. Een campingbed is meestal gemaakt van een metalen frame met een rechthoekige kuip van textiel of plastic. In winkels voor outdoor-recreatie zijn daarnaast verschillende typen kampeerbedjes te koop, speciaal voor de tent of caravan. Speciaal voor het campingbed met een metalen frame geven wij de volgende kooptips:

 • Een goed frame moet na uitklappen nog worden vergrendeld. Het campingbed mag niet uit zich zelf blijven staan als het nog niet vergrendeld is. Dit lijkt misschien gemakkelijker in gebruik, maar kan het gevaar opleveren dat je vergeet om het bed te vergrendelen;
 • Het inklapmechanisme van het campingbed moet een kinderveilige sluiting hebben. Deze sluitingen zijn voor een kind heel moeilijk te openen,
 • De framebuizen zitten aan de buitenzijde van de stoffering van het campingbed, in verband met mogelijk beknellinggevaar;
 • Een goed campingbed is stabiel en kantelt niet als je je kind tegen de rand duwt;
 • De bodem van een goed campingbed is stevig en voorzien van hulpstangen om doorzakken te voorkomen. De bedbodem hangt voor een goed zwaartepunt zo laag mogelijk bij de grond;
 • Als de bodemplaat opvouwbaar is, let er dan op dat de afzonderlijke delen goed op elkaar aansluiten.
In & om het huis (kinderen) - Mijn kind is uit het ledikant gegroeid en nu?

Als je kind uit het kinderledikant is gegroeid (ongeveer 2,5 jaar of 90 cm. lang), kun je eventueel eerst overstappen op een peuter- of juniorbed en vervolgens op een groot bed. Dit grote bed kan een gewoon, laag-bij-de-grond-bed zijn, een (half)hoogslaper of een stapelbed.

Om te voorkomen dat je kind uit een laag bed of het onderste bed van een stapelbed valt, kan een bedhekje gebruikt worden. Een bedhekje bestaat uit een frame met twee of drie horizontale buizen of een frame bespannen met gaas. Het frame wordt los onder het matras doorgeschoven en door het gewicht van het kind op zijn plaats gehouden. Let op: deze bedhekjes zijn niet geschikt voor hoogslapers en het bovenste bed van een stapelbed. Voor hoogslapers en stapelbedden geldt dat er altijd een stevig hekje in de constructie van het bedframe moet zijn opgenomen. Het advies is overigens om kinderen jonger dan zes jaar niet in een hoogslaper of het bovenste bed van een stapelbed te laten slapen.
 

In & om het huis (kinderen) - Hoe weet ik of speelgoed veilig en geschikt is voor mijn kind?

Speelgoed moet in Nederland aan de strenge eisen van de Warenwet voldoen. Het verplichte CE-merk geeft echter geen garantie dat het speelgoed altijd volkomen veilig is. De fabrikant van het speelgoed mag dit CE-merk namelijk zelf aanbrengen! Het assortiment speelgoedartikelen is dermate groot en wisselt zo vaak en snel dat het zeker belangrijk blijft om het speelgoed voor aanschaf nauwkeurig te bekijken. Waar let je op?

 • Let op de waarschuwing: ‘niet geschikt voor kinderen beneden drie jaar’. De leeftijd van het kind is bepalend voor de grootte van het speelgoed. Kleine stukken speelgoed en losse onderdelen met een doorsnede kleiner dan 3,2 cm. zijn voor baby's en peuters gevaarlijk, ze stoppen namelijk alles in hun mond. Let ook op zuignapjes en kleine ballen, deze moeten een doorsnede hebben van minimaal 4,5 cm.
 • Koop geen speelgoed, bestemd voor kinderen beneden de drie jaar, dat touwtjes, koordjes of daarmee vergelijkbaar materiaal heeft en waarvan het (de) voor het kind bereikbare uiteinde(n) langer dan 22 cm. is (zijn).
 • Speelgoed met magneten vormt een relatief nieuw risico, omdat de magneten de laatste jaren kleiner en krachtiger zijn geworden en bovendien gemakkelijker kunnen loslaten. Als kinderen van speelgoed losgeraakte magneten inslikken, kunnen deze in het lichaam van het kind elkaar aantrekken en daardoor ernstig of zelfs dodelijk letsel (darmperforatie) veroorzaken. Dit kan dus alleen gebeuren indien meer dan één magneet ingeslikt wordt. Wees dus extra voorzichtig met speelgoed waar magneten in verwerkt zijn en koop het in elk geval niet voor kinderen beneden de drie jaar.
In & om het huis (kinderen) - Waar let ik op als mijn kind in de tuin speelt?

Een tuin is een geweldige speelplaats voor kinderen. Vaak ook een heel veilige plek, want je kunt je kinderen makkelijk in de gaten houden als ze aan het spelen zijn. Toch liggen er wel wat gevaren op de loer. Denk bijvoorbeeld aan giftige planten, een vijver en speeltoestellen.

 • Zorg dat er geen giftige planten in de tuin staan. Koop een goed tuinboek en controleer alle planten die in de tuin staan. Leer je kind(eren) bovendien zo vroeg mogelijk dat ze niet zomaar van planten mogen eten.
 • Indien je een vijver in de tuin hebt, kun je deze het beste dempen, zolang de kinderen klein zijn. Maak er bijvoorbeeld (tijdelijk) een zandbak van. Als je de vijver niet wilt of kunt dempen, is het plaatsen van een rooster op de vijver of een hek rondom de vijver een mogelijkheid. Zorg ook dat de vijver goed zichtbaar is.
 • In het algemeen geldt voor speeltoestellen, zoals een schommel of een trampoline, dat rondom het toestel een schokdempende ondergrond moet liggen, zoals bijvoorbeeld rubberen tegels, los zand of gras. Verder is het belangrijk dat er voldoende vrije ruimte rond en boven het toestel is. Zorg verder dat je de speeltoestellen regelmatig controleert op gebreken.
In & om het huis (kinderen) - Kan mijn kind van drie al alleen naar het speeltuintje om de hoek?

Kinderen tot een jaar of twee kun je nog niet leren wat wel en niet mag. Vanaf het derde levensjaar kun je je kind dingen leren, je kunt hem leren omgaan met risico’s, door te laten zien waarom iets gevaarlijk is, maar maatregelen en toezicht zijn nog steeds belangrijk.

Kinderen van deze leeftijd zien nog niet de risico’s van een speeltoestel, ze kunnen bijvoorbeeld nog niet inschatten dat als een schommel wegvliegt, hij dan ook terug zal zwaaien. Ook kunnen ze zich zo concentreren op bijvoorbeeld het klimmen op een klimrek, dat ze niet zien dat je er aan de zijkant vanaf kunt vallen. En oudere kinderen op de speelplaats zijn vaak zo enthousiast in hun eigen spel dat ze de kleintjes helemaal over het hoofd zien. Daarom is het belangrijk om altijd een volwassene erbij te hebben als een peuter buiten speelt.

In & om het huis (kinderen) - Welke veiligheidsproducten in en om huis zijn nu (nog) nodig?

Gelukkig zijn er een heleboel dingen, die je kunt doen om ernstige ongevallen in huis te voorkomen. Allereerst door nooit de ondernemingsdrang van je kind te onderschatten, maar natuurlijk ook door een aantal producten te kopen om je huis veiliger te maken voor jonge kinderen.

 • Traphekje
 • Een val van de trap is één van de meest ernstige ongevallen. Oefen het traplopen samen met je kind. Loop achter je kind als jullie de trap oplopen. Loop vóór je kind als jullie de trap aflopen. Laat kinderen de leuning vasthouden, zodra ze hier goed bij kunnen. Haal het traphekje pas weg als kinderen goed gecoördineerd van de trap kunnen lopen

 • Stopcontactbeveiligers.
 • Niet alle stopcontacten in huis hoeven beveiligd te worden. Maar wel die stopcontacten die op plaatsen zitten waar je kind vaak komt én makkelijk bij kan, dus met name in de slaap- en woonkamer. Beveiligen van stopcontacten kan op verschillende manieren: Afdekplaatjes die op het stopcontact geplakt of geklemd worden, losse pluggen die in het stopcontact geplaatst worden of de meest ideale manier: een kinderveilige wandcontactdoos aanschaffen.

 • Raambeveiligers
 • Een raambeveiliger voorkomt dat een raam verder dan 10 cm. open kan. Genoeg voor wat frisse lucht en veilig voor een kind. De raambeveiliger wordt naast de bestaande raamsluiter gemonteerd. Ramen die van een raambeveiliger zijn voorzien, kunnen na het uitvoeren van een bepaalde handeling (die door kinderen niet of moeilijk is uit te voeren) ook helemaal open. Naast de raambeveiliger zijn er ook gewone raamsluitingen met een extra slot in de handel die een kind vrijwel onmogelijk open kan krijgen. Om het raam te openen zijn namelijk twee handelingen gelijktijdig noodzakelijk. Dit soort raamsluitingen moet in plaats van de bestaande sluiting worden gemonteerd.

 • Deurbeveiligers
 • Een hand of vingers van je kind tussen de deur is zó gebeurd. Hoe voorkom je ongelukken met deuren? Er zijn verschillende producten om je deuren veiliger te maken. Een deurspleetbeveiliger maak je aan de kant waar het scharnier van de deur zit. Dat is de kant waar de deur is opgehangen. Een deurspleetbeveiliger zorgt dat er geen ruimte is tussen de deur en de deurpost. Deze beveiliger is gemaakt van aluminium of kunststof. Het is een strip die je met kleefband of schroeven vastmaakt op de deurpost. Kleefband is een soort plakband. De strips zijn te koop in verschillende maten. Plaats de strip vanaf de grond tot 1.20 meter hoog. Voor een deur die soms open staat, is een deurklem een goede oplossing. De deurklem zet je vast onder een open deur. De deur staat daardoor goed vast. De deur kan niet dichtvallen. Je kunt hem ook niet dicht doen. Wil je een goedkope en simpele oplossing? Hang dan een dikke handdoek over de deur. Of maak een haakje aan de deur om de deur vast te zetten.

 • Meubelverankering
 • Als een kledingkast of stelling niet in de muur verankerd is en je kind klimt erin, dan kan de kast of stelling voorover vallen, met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen, kunt u een kast of stelling het beste aan de muur verankeren.

Pagina's