Profiel Charlotte Maintz

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • Patt-868736, 29 mei 2017

  Hoeveel melk(product) 8-9 maanden

  Onze dochter van ruim 8 maanden heeft met eten nu ongeveer het volgende schema (tijden ook afhankelijk van wanneer ze slaapt): - 7 - 8 uur fles 180+6, maar deze drinkt ze vaak erg weinig (ik probeer aan te houden dat ze minimaal 100cc moet drinken, lukt niet altijd) - 10 uur fruit + drinken (ze eet meestal makkelijk 1 stuks op) - 12 uur boterham (gaat bijna helemaal op, inclusief helft van de korstjes), daarna een fles van 180+6 (deze drinkt ze de laatste tijd steeds slechter, soms maar 60cc) - 15-16 uur tussendoortje + drinken (soepstengel/ - 17-18 uur avondeten + drinken (ze eet meestal hoeveelheid van een potje bijna helemaal op) - 19-19.30 fles van 180+6 (gaat meestal wel helemaal op) Maar hoeveel melkproduct heeft ze nu nog minimaal nodig? Het consultatiebureau heeft aangeven dat we haar ook 's morgens een boterham mogen geven met eventueel minder flesvoeding, want ze heeft nog maar 500cc nodig (dat haalt ze met wat ze nu drinkt dus niet eens). We willen hier met onze vakantie over 3 weken mee gaan starten, maar ik ben bang dat ze dan nog minder flesvoeding gaat drinken en dat ze dan te weinig melkproducten binnen krijgt. Verder groeit ze prima en is over het algemeen een vrolijke baby, wat dat betreft maak ik me geen zorgen. Is het bijvoorbeeld verstandig om als tussendoortje of na het avondeten een toetje aan te bieden, zodat ze meer melkproducten binnen krijgt, of is dat gezien de rest wat ze eet niet noodzakelijk? Alvast bedankt voor je reactie.

  Charlotte Maintz, 29 mei 2017

  Goedemiddag Patty,

  Goed dat je dit navraagt! Allereerst een groot compliment voor het dagmenu van je kindje. Wat ziet dat er netjes uit, er is tevens een mooie variatie in producten. Hier worden wij blij van :-). Op deze leeftijd adviseren wij nog 600 ml opvolgmelk (of borstvoeding) en een minimale inname van 500 ml.

  Wanneer je merkt dat de kleine de flesvoeding minder goed drinkt dan kun je het vanuit een ander bekertje aanbieden of bijvoorbeeld op een koudere temperatuur. Tevens kun je s'ochtends 200 ml flesvoeding bereiden met 6-7 ruime eetlepels pap. Je kunt hierbij kiezen voor de Bambix Licht volkoren. Deze pap is qua vezelopbouw afgestemd op de behoefte van de kleine. Het dagmenu van de kleine ziet er verder heel netjes uit, maak je dus vooral geen zorgen wanneer de kleine een tijd heeft waarin het drinken iets minder gaat.

  Het is belangrijk de flesvoeding aan te blijven bieden, de kleine zal het vanzelf weer gaan accepteren. Mocht je nog vragen hebben laat het dan gerust even weten! 

  We staan graag voor je klaar met alle vragen over de voeding van je kleine. Juist omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste 1000 dagen van invloed is op de gezondheid van je kindje op latere leeftijd.

  Groetjes, 

  Robiènne -Nutricia voor jou

   

 • rowanpu, 12 april 2017

  Fles- en Nutrilonweigeraar wil niet meer aan de borst

  Mijn dochter is 7,5 maand en wil steeds minder aan de borst drinken. Ze weigert al een aantal maanden de fles (maakt niet uit wat erin zit, borstvoeding of nutrilon) en nutrilon vindt ze afschuwelijk. Hoe belangrijk is het dat ze nog steeds borstvoeding binnen krijgt en hoeveel dan precies? Soms als ik er pap van maak eet ze nog wel eens 100 ml, maar dat is het dan ook wel. Ook pap gemaakt met nutrilon accepteert ze niet. Ik las dat je vanaf 8 maanden kunt afbouwen, maar afbouwen is natuurlijk niet hetzelfde als volledig gestopt zijn...

  Charlotte Maintz, 12 april 2017

  Goedemiddag,

  Wat goed dat je borstvoeding geeft, dit is en blijft de beste voeding voor je dochtertje. 

  Indien je merkt dat je onvoldoende borstvoeding geeft, kan je dit aanvullen met flesvoeding. 

  Dat je kleine even moet wennen aan de nieuwe smaak van flesvoeding, is iets wat je vaker ziet gebeuren. Ze wil gewoon graag jouw melk ;-)! je kunt er voor kiezen om langer door te gaan met borstvoeding, door vaker kleine beetjes aan te bieden. Ook kan je de borstvoeding afkolven en dit via een fles aanbieden. Als je wilt combineren met flesvoeding, is het goed om wat geduld te hebben. Je kleine is zo gewend aan jouw melk, dat het waarschijnlijk even wennen zal zijn. Er zijn een paar foefjes om dat wat makkelijker te maken. Zo kan het helpen als jij niet zelf het flesje geeft, maar dat door iemand anders laat doen. Belangrijk is dat je dan zelf ook uit de kamer gaat. Je kleine associeert jouw geur en geluid namelijk met borstvoeding en zal dan het flesje minder makkelijk accepteren. Soms helpt het ook om een druppeltje borstvoeding aan het speentje te doen. Dan pakt ze de speen wat makkelijker. Datzelfde geldt voor de speen even onderdompelen in warm water (dan krijgt het dezelfde temperatuur als jouw tepel). Als dat niet lukt, kun je nog wat extra water aan de voeding toevoegen (10 a 20 ml per fles), dat maakt de smaak wat minder uitkomend. En in het uiterste geval kun je borstvoeding met Nutrilon opvolgmelk mengen. Dan moet je wel de borstvoeding eerst afkolven. Maar misschien heb je nog wat voorraad in de koelkast of diepvries wat je kan gebruiken.

  Kindjes hebben tot de leeftijd van 1 jaar nog circa 500 ml melkvoeding nodig, maar van borstvoeding mag je echt naar behoefte aanbieden. Vaak zitten kindjes per dag gemiddeld op 800-1000ml vocht (incl de melkvoedingen). 

  Heel veel succes en geef gerust een sein als je er niet uitkomt. Ik help je graag!

  Groetjes, Charlotte

 • Tulpje78, 20 maart 2017

  Over van 6 naar 5 voedingen

  Mijn dochter (3 wkn te vroeg geboren) weegt nu 3900 gram en zou nu over mogen (volgens consultatiebureau) van 6 flesvoedingen naar 5. Ze kreeg 6x 90/3 elke vier uur (07:00 11:00 15:00 19:00 en 23:00 en 03:00) en de bedoeling is nu 5x 120/4 en dan de nachtvoeding eraf. Hoe kunnen we dit aanpakken?? Vannacht hebben we afgewacht of en hoe laat ze zou komen.Toen rond 00:00 gehad en toen kwam ze rond 04:15 weer.Toen maar 90/3 gegeven en haar uiteindelijk om 08:00 wakker gemaakt en weer 90/3 gegeven.Nu verder met 120/4. Nogmaals wat is handig om over te gaan naar 5 flessen? We willen haar ook weer niet teveel geven of overstappen terwijl ze er nog niet aan toe is.

  Charlotte Maintz, 20 maart 2017

  Goedemiddag, Dank voor je vraag op het forum. Vanwege wetgevingsrichtlijnen zijn wij niet bevoegd om vragen over flesvoeding voor zuigelingen jonger dan 6 maanden te beantwoorden. We verwijzen je hiervoor naar je consultatiebureau. Zij kennen je kindje persoonlijk en kunnen je gericht advies geven over hoe je het beste dit aan kan pakken. Fijne dag vandaag! Groetjes, Charlotte

 • Tamarawalen, 13 maart 2017

  Lucht in de darmpjes en flesvoeding

  We zijn al overgestapt naar h.a. voeding van kruidvat naar hij blijft lucht houden in zijn darmpjes en zijn ontlasting wordt steeds dunnen. Kunnen we nu beter weer terug gaan naar gewone flesvoeding van het kruidvat?

  Charlotte Maintz, 12 april 2017

  Hoi Tamara,

  Excuus voor de late reactie, ik heb je berichtje helaas niet gezien.

  Heb je nog vragen over de voeding van je zoontje of zijn de klachten inmiddels opgelost?

  Groetjes, Charlotte

 • judi-939289, 01 maart 2017

  Baby 2 weken poept erg weinig

  Beste Charlotte, Onze dochter is morgen 2 weken oud. Het valt me op dat de laatste tijd het aantal poepluiers afnemen. In de kraamverlof waren dit er nog 4 per dag, later 2, de laatste 2 dagen zelfs maar 1 waarvan de laatste gisterochtend om 4.45 was. Inmiddels is het 2 uur s middags de volgende dag en nog steeds niks. Ik geef borstvoeding op verzoek wat neerkomt op zo'n 9 tot 10 voedingen per dag. Als ze dan drinkt drinkt ze goed. Ze heeft momenteel vrij veel last van haar buikje. We masseren haar buikje, je hoort haar darmpjes ook rommelen maar poepen lukt niet. Als ze poept is het wel heel en vloeibaar. Maar ik vind deze hoeveelheid poepluiers erg weinig voor een 2 weken oude baby. Ze groeit verder volgens mij goed. Thuis geeft de weegschaal met haar kleertjes aan 4.2 kg aan, toen de kraamhulp vorige week wegging woog ze nog 3850 gram... Wat nu?

  Charlotte Maintz, 01 maart 2017

  Goedemiddag,

  Wat goed dat je dit even navraagt! Wat vervelend om te horen datje kleine last heeft van de darmen op dit moment. We zien vaker op deze leeftijd dat de darmen volop in ontwikkeling zijn. Hierdoor kan het ontlastingspatroon ook veranderen. Wanneer je kleine vijf dagen of langer geen ontlasting heeft gehad dan is het goed dit te bespreken met de huisarts. Krampjes horen er helaas ook bij op deze leeftijd. Om de krampjes te verminderen kan je met haar beentjes trappelen, haar bij je dragen in een draagdoek en inderdaad zoals je al doet haar buikje masseren met de klok mee. Goed om er ook op te letten dat ze tijdens het drinken niet teveel lucht mee hapt.

  We staan graag voor je klaar met alle vragen over de voeding van je kleine. Juist omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste 1000 dagen van invloed is op de gezondheid van je kindje op latere leeftijd. Laat het dus gerust weten als er nog vragen zijn!

  Groetjes,

  Robiènne, -Nutricia voor jou

   

 • Ricardo26, 05 februari 2017

  Slaapen

  Goede dag mijn dochtertje lana van acht maanden slaap niet als we er om half een op bed legen hier voor deed ze da wel en sliep ze tot zeker 4 uur door en nu niet meer wat kan het zijn ik heb geen iedee afz ricardo

  Charlotte Maintz, 05 februari 2017

  Goedemiddag Ricardo,

   

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochter. Wanneer kindjes ouder worden is het heel gebruikelijk dat kindjes overdag minder vaak slapen en met name de tijdsduur van de slaapjes ook afneemt. Doordat Lana lichamelijk steeds actiever is en 's nachts, als het goed is, langer doorslaapt is dit heel normaal. Als voedingskundigen kunnen wij je met name een deskundig antwoord geven over de voeding van je dochter, mocht je toch willen overleggen dan kun je deze vraag ook goed neerleggen bij het consultatiebureau.

   

  Fijne zondag!

  Groetjes, Mariëlle 

 • BRI2, 24 januari 2017

  Ineens niet meer willen eten

  Hallo, Ons zoontje van 11 maanden was altijd een alleseter. Hij smulde van bijna alles wat we hem voorschotelden, maar sinds 3 dagen wil hij ineens geen avondeten meer. Hij voelt dan even met zijn tong en duwt gelijk het avondeten weer zijn mond uit. Het maakt niet uit welke voeding het is. Hele stukjes, gepureerd of potjes. Omdat ik wel wil dat hij iets binnen krijgt geef ik hem nu soms een broodje met appelstroop als het echt niet lukt. Deze eet hij dan wel op, maar een broodje met iets anders dan bijvoorbeeld weer niet. Ook banaan, mandarijn en soepstengels eet hij gewoon (al spuugt hij de velletjes van de mandarijn ook vaak uit). Hij slaapt de afgelopen dagen ook erg onrustig dus we vermoeden dat het misschien tandjes zijn? Het voelt niet helemaal goed om hem steeds dat broodje te geven omdat hij zo natuurlijk helemaal niet gevarieerd eet en we zijn gedrag eigenlijk belonen op deze manier. Ik hoop dat je ons kunt helpen met dit probleem want ik merk dat ik er heel onzeker van word. Bedankt alvast!

  Charlotte Maintz, 24 januari 2017

  Goedenavond,

  Wat vervelend om te horen dat je kleine de laatste tijd zo slecht eet! 

  Dit is helaas een lastige maar veel voorkomende situatie op deze leeftijd.Kindjes ontwikkelen op deze leeftijd namelijk een eigen willetje wat nogal weleens in slecht eetgedrag resulteert. Belangrijk is om dit geen gedrag geen aandacht te geven en dus te negeren. Daarnaast raden wij om je kleine geen alternatieven te bieden, goed om te weten dat een kindje zichzelf niet bewust zal uithongeren hier hoef je je dus geen druk om te maken. Tot slot vinden kinderen van deze leeftijd het vaak interessant als ze kunnen meedoen, laat je kleine dus bijvoorbeeld helpen met het wassen of het uitzoeken van de groente.Probeer je kindje te stimuleren van zijn eigen bordje te eten en niet van jullie bord. 

  Mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag!

  Groetjes, Robiènne -Nutricia voor jou

 • suze-1150088, 17 januari 2017

  Bambix/rijstebloem

  Beste Charlotte, Wat fijn is het dat jullie als deskundigen vragen kunnen/willen beantwoorden via deze site. Ik zie soms door de bomen het bos niet meer als het gaat om informatie online namelijk. Zo ook over dit onderwerp. Onze dochter is deze week 17 weken en bijna 4 maanden dus. Al 2 weken maakt ze smakgeluidjes, sabbelt continu op haar handjes, stopt alles wat ze kan vastpakken in haar mond en klakt nogal wat met haar tongetje. Ook is ze uit zichzelf van 7/8 voedingen naar 6 teruggegaan en drinkt ook meer per fles. (2x 180 en 3x 165, gaat echt niet altijd op, maar ochtend, middag en avond vraagt ze al een tijdje meer dus dit is wat we aanbieden. Gemiddeld drinkt ze 800-900 cc in 24 uur) Als ik het moet geloven kunnen dit signalen zijn dat ze misschien kan starten met bijvoeding. Ik ben daar wat voorzichtig mee, aangezien ze 5 weken te vroeg is geboren, de kinderarts geeft echter aan dat het proberen kan omdat ze vanaf de geboorte al voeding krijgt en de darmpjes vanaf dan met rijping starten. Nu lees ik overal dat rijstebloem een goede eerste manier is om rustig te starten met bijvoeden. Daarnaast zie ik 3 verschillende verhalen hierover en ik weet niet zo goed wat ik ervan moet maken; 1) rijstebloem is suiker/dikmaker/lege calorieen en kun je beter niet doen 2) rijstebloem moet je vanaf t begin in een schaaltje geven met een lepel 3) rijstebloem mag in een fles gegeven worden Wat is nu precies waarheid en verstandig om te doen? En welke maat houd je aan bij rijstebloem? Schepje van de Nutrilon standaard erbij, bij bijvoorbeeld de ochtend of avondfles om mee te starten? Ik lees moeders die meteen 3 scheppen bij de melk doen maar dat lijkt me zoveel. En kun je gewoon mengen met de zuigelingenvoeding? En wat zijn eventuele alternatieven, die wellicht beter of gezonder zijn? Onze dochter weegt nu zo'n 6 kg en is verder gezond, vrolijk en slaapt erg goed door. Alvast dank voor je antwoord, Suze

  Charlotte Maintz, 24 januari 2017

  Goedenavond Suze,

  Bedankt voor je vraag over de voeding van je kindje. Wat fijn ook om terug te lezen dat je deze manier van vragen als prettig ervaart, daar doen wij het tenslotte voor!

  Ik lees terug in je vraag dat je kleine best al wat tekenen vertoont van het ''klaar zijn om te starten met de vaste voeding'', goed ook om te lezen dat je hier zo oplettend in bent! Tenslotte is de voeding die je, je kindje aanbiedt tijdens de eerste duizend dagen van het leven namelijk ook echt van invloed op de gezondheid van je kleine op latere leeftijd. Een goede basis is dus heel belangrijk!

  Een goede manier van starten met de vaste voeding is inderdaad door de Bambix rijstebloem toe te voegen aan bijvoorbeeld de eerste en laatste fles van de dag. Je kan ervoor kiezen 2-3 ruime eetlepels toe te voegen, dit maakt een papfles. Echter is het ook erg leuk om eens een echt papje aan te bieden welke je geeft via een lepeltje. Dit papje bereid je door 6-7 ruime eetlepels Bambix rijstebloem toe te voegen aan een fles van 180/6. Bambix rijstebloem is een mooie eerste stap naar vastere structuren, daarnaast ondersteunen de licht verteerbare vezels een goede darmwerking. Bambix rijstebloem is zeker geen dikmaker en bevat absoluut geen toegevoegd suiker. Wel bevat het koolhdyraten die van nature voorkomen in het product, koolhydraten zijn juist een belangrijke energiebron. Je mag de pap zowel aanbieden in een fles als in een bordje. Je kan dit via bovenstaande manier doen. Wij adviseren te kiezen bij de dosering voor een eetlepel, het gaat om ruime eetlepels dus de hoeveelheid Bambix rijstebloem op de eetlepel mag een bolling hebben. Je kan de Bambix rijstebloem gerust mengen met zuigelingenvoeding.

  Groetjes,

  Robiènne -Nutricia voor jou

   

 • hann-479918, 14 januari 2017

  Voeding en slapen

  Hoi, ik had een vraag over het volgende. Mijn zoontje is nu bijna 3 maanden oud ( weegt 7,5)en we zijn echt zoekende naar een goed slaapritme. Ik combineer fles en borstvoeding. Sinds een paar dagen gaat de avond goed. Hij krijgt rond 19 uur zijn fles borstvoeding en slaapt dan meestal zelf goed in. Om 23 uur geven we dan zijn laatste fles kunstvoeding, hij slaapt dan keurig verder. Hij wordt rond 3/4 uur wakker en krijgt dan de borst en slaapt dan meestal gelijk verder tot 7/8 uur. We halen hem dan naar beneden (omdat we ook nog een kleuter van 4 hebben). Hij krijgt dan gelijk een fles met borstvoeding. Dan verschonen, kroelen,spelen en naar bed. Vaak al binnen het uur. Het ochtendslaapje gaat meestal wel goed, dan weer eten bv uit de fles etc. Dan begint het gekwakkel, zodra we hem weer in bed leggen begint hij te huilen. Hij slaapt dan met wat hulp in, maar na 45 min. wordt hij wakker en pakt niet door. Het gevolg is, is dat hij oververmoeid raakt en er niks meer van snapt. Niks werkt dan, moet ik hem laten huilen, tut wil hij niet...Wat kan ik op zulke momenten het beste doen. Moet ik dan toch de volgorde blijven aanhouden, hem eruit halen en dan voeden, verschonen, spelen en dan weer naar bed, ookal zit er weinig tijd tussen de voedingen en is hij echt nog moe. Ik ben bang dat hij dan teveel voeding krijgt. Ik hoop dat je mij kunt helpen..

  Charlotte Maintz, 14 januari 2017

  Goedemiddag,

  Wat goed om te lezen dat de nachten zo soepel verlopen, dan kan iedereen tenminste zijn rust pakken. Vervelend dat je kleine overdag onrustig is en slecht slaapt. Wanneer hij maar een kort slaapje heeft gehad en hij vertoond nog geen hongersignalen hoef je hem niet direct te voeden. Met deze leeftijd zt er gemiddeld 3-4 uur tussen de voedingen. Ik raad je aan om het slaapritme verder even met je consultatiebureau te bespreken zodat zij je hier verder in kunnen adviseren. Zij kunnen je ook adviseren over de hoeveelheid voeding aan de hand van de groeicurve van je kleine.

  Groetjes Charlotte

 • Lisa_9, 11 december 2016

  Voeding

  Hallo Charlotte, Mijn zoontje is bijna 5 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding op verzoek. Structuur zit er niet echt in en ook de nachten zijn nog steeds heel slecht. Een maand geleden sliep hij door, maar hij wordt nu weer 2/3 keer per nacht wakker. Ook weigert hij 'op tijd' te gaan slapen. Tussen 19:00 en 22:00 hoef ik niet te proberen meneer in bed te leggen want dan krijst hij alles bij elkaar. Mijn vraag is of er een manier is om de avond/nacht wat rustiger te krijgen, bijvoorbeeld de laatste voeding afkolven en er rijstebloem doorheen doen. En de vraag die ik daaropvolgend heb, wordt hij van rijstebloem niet een stuk dikker? Mijn zoontje weegt met amper 5 maanden namelijk al meer dan 8 kilo en ondanks het feit dat een baby vetjes mag hebben, ben ik daar toch voorzichtig mee. Alvast bedankt!

  Charlotte Maintz, 11 december 2016

  Hoi Liza,

  Wat goed dat je borstvoeding geeft aan je zoontje, dit mag je zeker op verzoek blijven aanbieden. Moedermelk is echt afgestemd op de behoefte van je kleine. Voor het goed doorslapen is het belangrijk dat hij  over de dag verdeeld voldoende voeding en vocht binnen krijgt.

  Vanaf 4 maanden kan je de start maken met vaste voeding, de Oefenhapjes om je kleine te laten wennen aan vaste voeding en vezeltjes. Vanaf 6 maanden is dit een aanvullig op de voedingsinname van je kleine, daarvoor echt om te oefenen aan de nieuwe smaken en structuren. Ook kan je als eerste starten met bijv Bambix Rijstebloem 4+, dit kan je toevoegen aan afgekolfde moedermelk om meer verzadiging te geven gedurende de nacht. Een mooie drinksnelheid voor voldoende verzadiging is 15-20 minuten, dus goed om de speen hierop aan te passen dat het niet te snel/gulzig gaat. Je hoeft hiermee niet bang te zijn dat hij hier dik van wordt, het geven van 1 flesje met 2-3 eetlepels Rijstebloem kan gerust. Mocht je je zorgen maken over het gewicht kan je dit bespreken met het Consultatiebureau, zij kunnen gericht advies geven aan de hand van de groeicurve van je kleine.

  Voor het slapen kan je proberen een bepaald ritme aan te houden, zodat je kleine weet dat hij gaat slapen. Zoals een liedje zingen, knuffelen, boekje lezen etc. Soms is het even doorzetten voordat je kleine went aan het nieuwe ritme. Sterkte!

  Groetjes, Charlotte

   

Pagina's