Week 16

Zwanger week 16Zwangerschapskalender: Week 16
Het is de zestiende week van je zwangerschap! Je voelt je op en top zwanger. Trots op je dikker wordende buik en – als je voldoende rust neemt – hartstikke fit. Geniet ervan!
 
Hoe klein zijn handen en voeten ook nog zijn, de nagels van je kind zijn klaar. En zijn vingerafdrukken ook!

Naar de verloskundige

Waarschijnlijk ga je rond deze week weer naar de verloskundige. Voorlopig heb je om de vier weken een controleafspraak. Als je 25 weken zwanger bent om de drie weken, van week 30 t/m 36 om de twee weken en daarna elke week. Op die manier worden de ontwikkeling van je baby en jouw gezondheid (o.a. bloeddruk) optimaal in de gaten gehouden.

Neem je rust

In het tweede trimester van je zwangerschap voel je je vaak fit. Je bent niet meer misselijk en de moeheid die de eerste drie maanden als een deken over je heen hing, is verdwenen. Maar hoe fit je ook bent, zorg er toch voor dat je voldoende rust neemt. Dat is het beste voor je baby. Heb je moeite met ontspannen? Probeer dan eens een zwangerschapsmassage.

Let op je gebit!

Je gebitDe hormonen in je lijf hebben zelfs invloed op je gebit. Vooral als je veel hebt moeten spugen in de eerste weken van je zwangerschap, heb je meer kans op gaatjes. Het maagzuur tast namelijk je glazuur aan, waardoor bacteriën meer kans hebben om schade aan te richten aan je kiezen en tanden. Extra goed poetsen dus!

Baby in beeld

PhilipsDe dutjes van je uk zijn straks heilig. Hét moment waarop jij even aan jezelf kunt denken. Maar je zult zien dat het niet makkelijk is om je baby los te laten. Want gaat het wel goed daar? Dus loop je tijdens zo’n slaapje toch tig keer op en neer om te kijken of de kleine nog wel veilig is. De oplossing? Een beeldbabyfoon! Die brengt ieder lachje, hikje en snikje kraakhelder over in beeld en geluid. Kijk maar even.

Wat voel ik daar?

Voel je af en toe wat gerommel in je buik? Dat zou best je baby kunnen zijn die lekker aan het spelen is. Vaak voel je tussen week 16 en 20 voor het eerst beweging. Hoe dat voelt? Veel vrouwen omschrijven het als een vlindertje dat langs je buikwand vliegt. Of alsof iemand de binnenkant van je buik aan het schilderen is. In eerste instantie denk je misschien dat het je darmen zijn die rommelen, maar later herken je het unieke gevoel uit duizenden.

Extra steuntje in de rug!

Wist je dat het advies is om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis? Het omega-3 vetzuur DHA komt van nature in vis voor en is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en gezichtsvermogen van je baby*. Vind je het lastig om dit advies te volgen en wil je tijdens je zwangerschap toch een slimme aanvulling? Dan is er Davitamon Compleet Mama plus Omega-3 Visolie. Davitamon Compleet Mama plus Omega-3 Visolie!

*Bij dagelijkse inname van 200mg DHA in aanvulling op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van omega-3 vetzuur voor volwassenen (250mg DHA en EPA).

KAG nummer: 24-0714-0891

Tussendoortjes

tussendoortjeNeem tussen je maaltijden door regelmatig een tussendoortje. Dat heeft je lichaam nodig. Geen snack of snoep natuurlijk, maar vers fruit, een soepje of een boterham.

Tip

Heb je last van dikke voeten? Leg ze ’s nachts op een kussen, zo wordt het vocht makkelijker afgevoerd.

Vrolijk freubelen

Heerlijk hè, om bezig te zijn met de inrichting van de babykamer en om knuffels voor je ongeboren kind te kopen. Nog leuker is om die knuffels zelf te maken. Op Mariskavos.nl staan patronen van de meest lieve en vrolijke knuffels. Zelfs zonder ervaring zijn de knuffels makkelijk te maken. Een patroon kost € 7,50 per stuk en de beschrijving is in het Nederlands.

Nu ook interessant

Ouderlijk gezag Ouderlijk gezag is het recht (en de plicht) van de ouder zijn of haar kind op te voeden en te verzorgen. Hoe zit dat nu als je niet bent getrouwd?
 
Zwanger Forum Vragen over je zwangerschap of over de bijkomende kwaaltjes? Of wil je in contact komen met vrouwen die gelijk met jou zijn uitgerekend? Bezoek dan het WIJ Zwanger Forum.
 
In de rubriek Podium online staan verhalen van aanstaande en jonge ouders over een groot aantal verschillende onderwerpen.