Maand 11

OpvoedingWas je eerst alleen nog bezig met het zorgen voor je kind, langzamerhand krijg je er een nieuwe taak bij: opvoeden.
 
Vanaf 11 maanden laat je kind zijn karakter steeds meer zien.

Ontwikkeling van je kind in maand 11

Je kind gaat het steeds leuker vinden om een boekje te lezen. Lekker knus op de bank luisteren naar het verhaaltje dat papa of mama voorleest en kijken naar de kleurige tekeningen in het boek. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van je kind.

Waar ben je nou?

Voor je kind lijkt het leven één groot spel. Alles wat hij ziet of doet, is leuk en spannend. En alles moet ontdekt worden. Naast kiekeboe, speelt hij nu ook graag verstoppertje. Zijn beloning als hij je heeft gevonden? En heel dikke knuffel!

Zo hoort het

Het is belangrijk om je kind regels te leren en grenzen te stellen aan zijn gedrag. Dit is nodig om hem te leren zich te gedragen ‘zoals het hoort’. Bovendien leer je hem zo ook het verschil tussen goed en kwaad. Door grenzen te stellen, leert je kind zich te beheersen en hiermee probeer je ook te voorkomen dat hij in gevaarlijke situaties terechtkomt. Maar hoe leer hem die gedragsregels?

Samen delen

Je kind weet niet beter dan dat alles om hem heen zijn bezit is. Of dat nou zijn lievelingsknuffel is of zijn leesboekje. Bovendien snapt je kind nog niet wat uitlenen is. Hij denkt dat hij zijn speelgoed nooit meer terugkrijgt als hij het aan zijn vriendje geeft. Daarom is samen spelen nog best lastig voor je kind. Zo leer je hem delen.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Om dingen te leren, kijkt je kind naar zijn vader en moeder. Door jouw gedrag te imiteren, krijgt hij bepaalde (sociale) vaardigheden vliegensvlug onder de knie. Dus geef het goede voorbeeld!

Opvoeden met een app

De app Gezond Opgroeien van het Centrum voor Jeugd en Gezin bestaat uit 7 deelapps die aansluiten op de verschillende levensfasen van je kind. Je krijgt informatie, kunt zoeken op thema’s en direct vragen stellen aan het CJG. Download nu!

Troosten of laten huilen?

Het is een bekend dilemma: je kind huilt en jij vraagt je af of je wel of niet naar hem toe moet gaan. De één zegt dat het beter is om hem zo snel mogelijk te troosten, de ander vindt dat je de baby moet laten huilen omdat hij dan uiteindelijk toch wel weer in slaapt valt. Wat is waar?

Baby Forum

Ook al is je baby inmiddels al ruim een half jaar, er blijven nieuwe vragen komen. Praat met andere moeders op het WIJ Baby Forum over o.a. voeding en slaapritme van je baby en wissel tips en ervaringen uit!

Tip van de redactie

Het opvoeden van een twee- of meerling is anders dan het opvoeden van broertjes en zusjes van verschillende leeftijden. Bij een meerling heb je twee of meer kinderen in dezelfde levensfase. Dat kan een voordeel zijn, maar soms ook juist niet. Waar moet je rekening mee houden?