Naar de huisarts: de diagnose

naar de huisarts: omgaan met de diagnose

Je kind is ziek. Omdat je ongerust bent, heb je een afspraak gemaakt bij de huisarts. Natuurlijk wil je weten wat er aan de hand is. Je wilt je kind helpen. Toch kan de diagnose een grote emotionele impact hebben. Zilveren Kruis heeft onderzoek gedaan naar hoe mensen de diagnose bij de huisarts of de specialist ervaren. En wat kan je omgeving dan voor jou betekenen?

De impact van slecht nieuws

Vooral als het om je kind gaat, overheerst bij goed nieuws uiteraard de opluchting en de blijdschap. Maar het kán natuurlijk zijn, dat de arts slecht nieuws brengt. Of dat de voorgestelde behandeling zwaarder is dan je zelf dacht. Vooral in die gevallen is het moeilijk. Ruim een derde van de onderzochten heeft weleens te maken gehad met een diagnose die hen gevoelsmatig raakten. 25% had deze impact niet zien aankomen bij zichzelf en ook niet bij anderen.

Deel je verhaal

Hoe ga je hiermee om? Natuurlijk kun jij je nu niet helemaal voorstellen hoe je reageert. Ieder mens is anders en ook elke situatie verschilt. Maar wat opvalt, is dat bijna de helft van de patiënten eigenlijk niet weet hoe ze de diagnose met anderen kunnen delen en hadden zich hier ook niet op voorbereid. 12% vindt dit zelfs heel zwaar. Het is jammer als je het niet deelt, want juist door te delen, hoef je het niet helemaal alleen te dragen. 'Gedeelde smart is halve smart' gaat hier zeker op. Juist door te delen met naasten en betrokkenen voel je je opgelucht en kom je toe aan verwerking. Ruim de helft voelde zich na het delen dan ook gerustgesteld.

Nienke, moeder van Noor (3 jaar): "Na vele oorontstekingen en verkoudheden werd ik met mijn dochter doorverwezen naar de KNO-arts. Haar neusamandel moest eruit. Natuurlijk, er zijn ernstigere operaties. Ik vind het toch afschuwelijk dat mijn kleine meisje onder narcose moet en pijn gaat hebben. Gelukkig kon ik er met mijn zus en een vriendin over praten. Hun kinderen hebben dezelfde operatie gehad. Ik ben nu rustiger. En dat is ook goed voor Noor zelf!"

Schrijf vragen op

Door erover te praten en door de vragen van anderen, kom je erachter wat je eigenlijk nog niet weet. Schrijf dit op en neem je vragen mee bij een volgend gesprek. De Slimme Vragenlijst kan je hierbij helpen. Als het om je kind gaat, doe dit dan samen met je partner of anders met familieleden die betrokken zijn. Zo kunnen zij ook hun vragen stellen. Natuurlijk kan dit confronterend zijn. Op sommige vragen wil je het antwoord niet horen. Maar toch: je kop in het zand steken, dáár is niemand bij gebaat, en zeker je kind niet.

Goed voorbereid naar de dokter

Met al die emoties is het niet gek als je na je bezoek thuiskomt en de helft weer vergeten bent. Er komt ook zoveel op je af. Om je goed voor te bereiden op een gesprek met de arts, kun je kijken op Beter naar de dokter. Hier krijg je veel handige adviezen. Zo help je jezelf en dus ook je kind.

Wat kunnen anderen doen?

Wat als iemand in jouw omgeving slecht nieuws krijgt? Hoe kun jij het beste reageren? Uit het onderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat er 'gewoon zijn' heel belangrijk is. Dring je niet op, maar wees in de buurt. Voor als er hulp nodig is, al is het maar praktisch, zoals boodschappen doen of bijvoorbeeld even op een oudste kind passen. Luister goed naar wat wordt aangegeven. Iedereen heeft andere wensen en niemand is hetzelfde. 9% van de mensen voelt zich alsnog onbegrepen na het delen van hun verhaal. Goedbedoelde adviezen worden ook maar al te vaak gegeven (79%). Een derde van de mensen kan hier weinig mee. Bedenk dit dus goed als je een goedbedoeld advies geeft.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Zilveren Kruis.