Kraamzorg

Als je bevallen bent, heb je recht op kraamzorg. Een kraamverzorgster komt acht dagen lang bij je thuis om jou en je baby te verzorgen. Hoeveel uren kraamzorg je precies krijgt, hangt af van je verzekering. En krijg je ook kraamzorg als je in het buitenland woont?

Als je thuis bevalt, is de kraamverzorgster bij de geboorte van je kind aanwezig. Tijdens de bevalling assisteert ze de verloskundige en ondersteunt ze jou en je partner. Na de geboorte blijft de kraamverzorgster in ieder geval tot alles weer aan kant is. Daarna komt zij - of een van haar collega’s - dagelijks bij je thuis om jou en je kind te verzorgen.

De kraamverzorgster is er vooral voor de verzorging van moeder en kind. Ze leert jou alles wat je moet weten over het verzorgen van je kind, zoals luiers verschonen en badderen. Ook helpt ze je met aanleggen of legt ze uit hoe je flesvoeding klaarmaakt. En ze is er om je te steunen als je het even niet meer ziet zitten.

Daarnaast houdt ze in de gaten hoe jij herstelt na de bevalling. Ze controleert of eventuele hechtingen goed genezen, of je baarmoeder voldoende krimpt en of je geen borstontsteking krijgt. Ook kijkt ze of je kraamzuivering er normaal uitziet en neemt ze dagelijks je temperatuur op. Ook de ontwikkeling van je baby houdt ze goed in de gaten. Ze kijkt of hij voldoende drinkt, plast, poept en groeit. Daarmee is de kraamverzorgster de schakel tussen jullie en de verloskundige. Ze rapporteert aan je verloskundige als die langskomt en belt op als ze bijzonderheden aantreft.

De tijd die overblijft, besteedt je kraamverzorgster aan het huishouden. Ze doet de kraamwas en maakt de badkamer en het toilet schoon. Ook verschoont ze dagelijks jouw bed en dat van je baby. Als er tijd is zal ze ook stofzuigen, maar je kunt van een kraamverzorgster niet verwachten dat ze je hele huis poetst. Verder leidt ze de kraamvisite in goede banen en neemt ze de verzorging van eventuele oudere kinderen op zich. Wat de kraamverzorgster precies allemaal kan doen in de tijd dat ze bij jullie is, hangt af van het aantal uren zorg dat je toegewezen hebt gekregen en natuurlijk van haar eigen inzet.

Als de kraamverzorgster niet bevalt

Het gebeurt zelden, maar het kan gebeuren dat je vindt dat de kraamverzorgster haar werk niet goed doet of dat jullie elkaar niet liggen. Als je - om wat voor reden dan ook - vindt dat het niet goed loopt met de kraamverzorgster, praat er dan over met haar. Of - als je dit moeilijk vindt - met je verloskundige. Samen kunnen jullie kijken hoe de situatie verbeterd kan worden. Desnoods kan ze ervoor zorgen dat er een andere kraamverzorgster komt. In overleg met je verloskundige kun je ook het aantal kraamzorguren aanpassen.

Nederlandse kraamhulp in het buitenland

Ook als je in het buitenland bevalt, kun je kraamzorg krijgen. Je kunt daarbij kiezen voor een particuliere kraamverzorgster of kraamhulp via een kraamzorgbureau. Particulier is per uur meestal duurder, maar je krijgt daarentegen niet te maken met bemiddelings- en inschrijvingskosten, zodat het in de praktijk uiteindelijk vaak goedkoper is. Wees er in ieder geval altijd zeker van dat je te maken hebt met een deskundig, gediplomeerd en betrouwbaar persoon en kies iemand die is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden.

De particuliere tarieven voor kraamzorg zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en liggen rond € 37 per uur. Omdat het in veel gevallen goedkoper is dan een terugreis naar Nederland of een kraamtijd in het ziekenhuis, vergoeden steeds meer (grote) ziektekostenverzekeraars de kraamzorg in het buitenland. Geheel of tot een bepaald bedrag, afhankelijk van de verzekeringspolis en de geldende voorwaarden.

In sommige gevallen nemen werkgevers de resterende kosten voor hun rekening. Soms is er ook best met de verzekeraar of de werkgever te onderhandelen over de hoogte van de vergoeding, zeker wanneer je het kostenplaatje voorrekent. Nederlandse kraamzorg in het buitenland komt in veel gevallen namelijk aanzienlijk voordeliger uit de bus. Misschien kun je Nederlandse kraamzorg in het buitenland ook vooraf contractueel laten opnemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Waar de kraamverzorgster tijdens de kraamtijd verblijft, is onder andere afhankelijk van de ruimte die je thuis hebt en je eigen wensen. Bovendien willen sommige particuliere kraamverzorgsters of -bureaus werk en privé strikt gescheiden houden, zodat je aangewezen bent op een andere accommodatie zoals een hotel, pension of bed&breakfast. De reis- en verblijfskosten moet je meestal zelf betalen.

Trefwoorden

  • kraamtijd
  • kraamzorg

Reacties (4)

afbeelding van Muffin
11 november 2015
Wonend in een grensgebied kan je Nederlandse kraamhulp regelen via de Nederlandse instellingen. Vergoedingen en kosten zijn hetzelfde.
afbeelding van mama1987
6 mei 2014
je moet het in elke geval voor de 16de week van je zangerschap geregeld hebben .
dit inverband met inplannen van de kraam zorg .
tevens zou ik ook bij je verzekering na gaan wat je vergoed krijgt en of je eventeeul een kraampaket krijgt want dat is niet bij elke verzekering het zelfde .
ik hoop dat je er wat aan hebt manon1993
afbeelding van jern
6 mei 2014
Je hebt recht op kraamzorg maar ligt aan verzekering, basis moet je gewoon per uur eigen bijdrage leveren.en je moet dit zodra je weet wanneer je zwanger bent al gaan regelen i.v.m inplannen kraam.wacht hier niet te lang mee.
afbeelding van Manon1993
4 mei 2014
Wanneer moet je dit allemaal gaan regelen ? En wat als je zorgverzekering het niet helemaal vergoed omdat je een betalings schuld hebt ? Heb je dan nog steeds recht op kraamzorg