Je baby inbakeren

Je baby inbakeren

Als je baby moeite heeft met slapen, kan inbakeren uitkomst bieden. Sommige baby’s houden zichzelf wakker doordat ze voortdurend met hun armen en benen bewegen. Ook als je baby veel hazenslaapjes doet, snel overprikkeld is en veel huilt zonder aanwijsbare oorzaak, kan dit een reden zijn om hem in te bakeren.

Samen met VeiligheidNL

Door inbakeren scherm je je baby af van een nog te grote wereld. Je kunt het inzetten om extra geborgenheid te geven. Hierdoor kan je kind beter in slaap vallen of doorslapen. Ook helpt het bij snel overprikkelde baby’s of kleintjes die veel huilen zonder aanwijsbare oorzaak.

Het is echter géén oplossing. Zie het als ondersteuning. Zoek de oorzaken van de onrust en pak deze aan. Bij het inbakeren wikkel je je baby van zijn schouders tot zijn voeten in doeken. De doeken beperken de bewegingen van je baby. Dit brengt rust en je baby voelt zich veilig en geborgen. Daardoor gaat hij minder huilen en beter slapen.

Belangrijk: let op de veiligheid voordat je begint met het inbakeren van je baby

Overleg voordat je begint met inbakeren altijd eerst met een deskundige. Inbakeren is altijd tijdelijk. Door rust en regelmaat aan te brengen in het leven van je kind, zijn de doeken na verloop van tijd overbodig. Rust en regelmaat zijn nodig om de spiraal van onrust en huilen te doorbreken.

Babyconsulente Angela Jansen zegt hierover: “Ik ben van mening dat inbakeren effectief kan zijn. Maar samen kijken naar de onderliggende oorzaak voor de onrust is zeker zo belangrijk. Als je wilt inbakeren, raadpleeg dan een deskundige om veiligheid na te streven. Dit houdt o.a. in dat je baby zich niet kan loswurmen, dat de heupontwikkeling niet belemmerd raakt, de maat goed is, dat de heupontwikkeling niet wordt belemmerd en dat hij niet op zijn buik kan rollen. Mogelijk zijn er contra-indicaties, zoals veel spugen, eczeem, dysplastische heupontwikkeling, koorts, 24 uur na een vaccinatie, ernstige luchtweginfectie en voorkeurshouding."

Tips & tricks bij je baby inbakeren

  • Als je het goed doet en de juiste maat doeken gebruikt, is inbakeren niet belastend voor de heupontwikkeling en groei van je baby.
  • Inbakerdoeken zijn er in soorten en maten. Gebruik beslist geen molton (te klein, te stug en te warm), hydrofielluier (te klein), handdoek (te stug en te warm), badcape (te klein), beddenlaken (te glad) of (fleece)dekentje (te warm).
  • De eerste 6 weken kun je een benenwikkeldoek gebruiken. Let erop dat de doek de beentjes zo omsluit, dat ze in een natuurlijke spreidstrand liggen.
  • Wanneer je je baby inbakert, mag hij geen mutsje op. Zijn voorhoofd moet vrij blijven om eventuele overtollige warmte kwijt te kunnen raken.
  • Bouw het inbakeren weer af voor de leeftijd van 6 maanden. Vanaf dat moment kan je kind zich - ingebakerd en al - op zijn buik draaien.
  • Er zijn medische indicaties waarbij inbakeren niet goed is. Dit zijn: (verhoogde kans op) heupdysplasie, koorts, 24 uur na een vaccinatie, ernstige luchtweginfectie en/of benauwdheid, bij sprake van een voorkeurshouding veroorzaakt door een afwijking in de wervelkolom. Spuugt je kind of heeft hij last van eczeem? Overleg dan van tevoren met de consultatiebureauarts, huis- of kinderarts.

Hoe werkt de Pacco als inbakerdoek?

De Pacco is een veelgebruikte, tweedelige inbakerdoek die sluit met klittenband.

  1. Vouw de onderdelen open en bevestig de armendoek op de goede hoogte (je baby’s handjes moeten helemaal in de doek blijven).
  2. Leg je baby ‘hoog’ in de doek. Leg de eerste flap strak om zijn buik, onder zijn oksel door en daarna onder zijn lijfje door.
  3. Leg je baby’s rechterarm recht langs zijn lichaam, met zijn handje ‘open’ tegen zijn heup. Sluit met je vrije hand de rechter-armflap met het witte klittenband (strak).
  4. Leg de linkerarm net zo vast als de rechterarm en sluit flap twee met het gekleurde klittenband (ook strak).
  5. Sluit nu de buitendoek. Trek aan de onderkant van de buitendoek om de achterkant glad te krijgen. Sluit het klittenband van boven naar beneden, zodat de stof goed aansluit om de schouderpartij. Strik daarna het onderste koordje goed dicht.
  6. Goed gesloten: je baby kan zijn hoofdje goed bewegen, zonder dat hij met zijn kin langs de voorkant schuurt.

Hoe werkt een inbakerslaapzak bij je baby?

Een inbakerslaapzak (of inbakerzakje), is eigenlijk een babyslaapzak zonder armsgaten. De armpjes zitten in de slaapzak, maar niet strak langs het lichaam, zoals bij inbakeren het geval is. De inbakerslaapzak wordt gebruikt om het maaien met de armpjes tegen te gaan. Let op: je kunt een baby hiermee niet volgens de richtlijnen inbakeren.Gebruik de inbakerslaapzakjes niet voor baby’s die ouder dan 3 maanden zijn. Vlotte baby’s kunnen namelijk, als ze in de inbakerslaapzak hun armpjes een beetje kunnen bewegen, vanaf de leeftijd van 3 maanden al omrollen naar de buik. Als je baby de armpjes niet vrij kan bewegen, kan het zichzelf moeilijk terugdraaien. Dit is een risico. De baby kan dan met het gezichtje tegen het matras aan komen te liggen en hierdoor minder goed ademhalen. Het gebruik van een gewone babyslaapzak is het veiligst voor een baby!

Wil je meer weten over het inbakeren? Lees meer hierover op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby