Inbakeren

Als je baby moeite heeft met slapen, kan inbakeren uitkomst bieden. Sommige baby’s houden zichzelf wakker doordat ze voortdurend met hun armen en benen bewegen. Ook als je baby veel hazenslaapjes doet, snel overprikkeld is en veel huilt zonder aanwijsbare oorzaak, kan dit een reden zijn om hem in te bakeren.

Bij het inbakeren wikkel je je baby van zijn schouders tot zijn voeten in doeken. De doeken beperken de bewegingen van je baby. Dit brengt rust en je baby voelt zich veilig en geborgen. Daardoor gaat hij minder huilen en beter slapen.

Belangrijk

Overleg voordat je begint met inbakeren altijd eerst met een deskundige. Inbakeren is altijd tijdelijk. Door rust en regelmaat aan te brengen in het leven van je kind, zijn de doeken na verloop van tijd overbodig. Rust en regelmaat zijn nodig om de spiraal van onrust en huilen te doorbreken.

Goed om te weten

 • Als je het goed doet en de juiste maat doeken gebruikt, is inbakeren niet belastend voor de heupontwikkeling en groei van je baby.
 • Inbakerdoeken zijn er in soorten en maten. Gebruik beslist geen molton (te klein, te stug en te warm), hydrofielluier (te klein), handdoek (te stug en te warm), badcape (te klein), beddenlaken (te glad) of (fleece)dekentje (te warm).
 • De eerste 6 weken kun je een benenwikkeldoek gebruiken. Let erop dat de doek de beentjes zo omsluit, dat ze in een natuurlijke spreidstrand liggen.
 • Wanneer je je baby inbakert, mag hij geen mutsje op. Zijn voorhoofd moet vrij blijven om eventuele overtollige warmte kwijt te kunnen raken.
 • Bouw het inbakeren weer af voor de leeftijd van 6 maanden. Vanaf dat moment kan je kind zich - ingebakerd en al - op zijn buik draaien.
 • Er zijn medische indicaties waarbij inbakeren niet goed is. Dit zijn: (verhoogde kans op) heupdysplasie, koorts, 24 uur na een vaccinatie, ernstige luchtweginfectie en/of benauwdheid, bij sprake van een voorkeurshouding veroorzaakt door een afwijking in de wervelkolom. Spuugt je kind of heeft hij last van eczeem? Overleg dan van tevoren met de consultatiebureauarts, huis- of kinderarts.

Inbakeren stap voor stap

Pacco als inbakerdoek

De Pacco is een veelgebruikte, tweedelige inbakerdoek die sluit met klittenband.

 1. Vouw de onderdelen open en bevestig de armendoek op de goede hoogte (je baby’s handjes moeten helemaal in de doek blijven).
 2. Leg je baby ‘hoog’ in de doek. Leg de eerste flap strak om zijn buik, onder zijn oksel door en daarna onder zijn lijfje door.
 3. Leg je baby’s rechterarm recht langs zijn lichaam, met zijn handje ‘open’ tegen zijn heup. Sluit met je vrije hand de rechter-armflap met het witte klittenband (strak).
 4. Leg de linkerarm net zo vast als de rechterarm en sluit flap twee met het gekleurde klittenband (ook strak).
 5. Sluit nu de buitendoek. Trek aan de onderkant van de buitendoek om de achterkant glad te krijgen. Sluit het klittenband van boven naar beneden, zodat de stof goed aansluit om de schouderpartij. Strik daarna het onderste koordje goed dicht.
 6. Goed gesloten: je baby kan zijn hoofdje goed bewegen, zonder dat hij met zijn kin langs de voorkant schuurt.

Trefwoorden

 • inbakeren
 • slaapproblemen
 • slapen baby