RS-virus

Het RS-virus (Respiratoir Syncytiaal-virus) is verwant aan het griepvirus en lijkt erg op een verkoudheid. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen er veel last van hebben. Het virus veroorzaakt een infectie in de luchtwegen, waardoor je baby het benauwd krijgt. Bij erge benauwdheid kan het zijn dat je baby moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Het duurt gemiddeld tien dagen voordat hij weer beter is. Het RS-virus is seizoensgebonden. Het komt vooral voor in de "R-maanden" (oktober t/m april).

Symptomen RS-virus

Je baby heeft een verstopte neus en slijm in zijn longetjes. Hierdoor krijgt hij problemen met ademhalen. Hij kan piepgeluidjes gaan maken bij het ademen of hijgerig naar lucht happen. Verder kan je baby last hebben van hoestbuien, waarbij hij slijm opgeeft. Bij sommige baby's zijn de hoestbuien zo heftig, dat ze ervan moeten braken. In de ernstige gevallen heeft je baby daarnaast een grauwe kleur in zijn gezichtje en drinkt hij slecht. Dit laatste kan er samen met het braken voor zorgen dat je baby uitdroogt. In tegenstelling tot peuters en kleuters hebben jonge baby’s met het virus meestal geen koorts.

Behandeling RS-virus

Je kunt het RS-virus alleen maar bestrijden door je baby goed te laten uitzieken. Het gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Als je baby het erg benauwd heeft, zal de huisarts je neusdruppels en / of inhalatiemiddelen voorschrijven. Als je baby bijna geen lucht meer krijgt, slecht drinkt en daardoor tekenen van uitdroging vertoont, zal hij worden opgenomen in het ziekenhuis.

Een baby met een ernstige vorm van het RS-virus moet gemiddeld een week in het ziekenhuis blijven. Om ervoor te zorgen dat je baby weer beter kan ademhalen, krijgt hij medicijnen, die vaak in de vorm van een spray worden toegediend. Deze spray zorgt ervoor dat zijn luchtwegen weer opengaan, doordat de slijmvliezen slinken en het slijm oplost. Dit sprayen wordt vernevelen genoemd. Soms is vernevelen alleen niet genoeg. Dan kan het zijn dat je baby enige tijd extra zuurstof nodig heeft. In de ergste gevallen moet je baby worden beademend, maar dat komt gelukkig maar heel weinig voor. Baby’s die door het RS-virus slechter zijn gaan drinken, krijgen meestal een sonde om ervoor te zorgen dat ze toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.

Gevolgen RS-virus

Het kan zijn dat je baby nog wat restgevolgen overhoudt aan een besmetting met het RS-virus. Baby's die een ernstige vorm van het RS-virus hebben gehad, zijn vaak sneller verkouden of snotterig dan anderen. Tijdens deze verkoudheden komt het piepen of rochelen bij het ademen soms weer een beetje terug. Als je baby het daarbij ook weer benauwd krijgt, kan het zijn dat het RS-virus terug is en kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Het feit dat je baby na het RS-virus nog wat kortademig is, betekent overigens niet dat hij astma heeft. Deze kortademigheid is alleen een gevolg van het virus. Meestal verdwijnen deze verschijnselen vanzelf, wanneer hij ouder en sterker wordt.

Preventie RS-virus

Het is moeilijk om te voorkomen dat je baby het RS-virus krijgt. De ziekte is namelijk erg besmettelijk. Het wordt verspreid door de lucht en via aanraking. Je baby kan het al krijgen als hij de uitgehoeste lucht inademt van iemand anders met het RS-virus. Of als hij door zo iemand wordt geknuffeld of gezoend. En vaak weet je niet dat die ander het virus heeft, omdat oudere kinderen en volwassenen er niet echt ziek van worden. Bij hen openbaart het virus zich alleen als een verkoudheid.

Als je baby de ziekte eenmaal heeft gehad, is het niet zo dat hij er immuun voor is. Het kan dus zijn dat de ziekte terugkomt. Hoe ouder en sterker hij is, hoe beter zijn lichaam het RS-virus kan bestrijden; een tweede ziekenhuisopname komt dan ook niet zo vaak voor.

Kinderen die onder de risicogroep vallen worden soms door de kinderarts preventief gevaccineerd. Het gaat hier om zeer jonge kinderen met longaandoeningen, afweerstoornissen en zeer premature kinderen

Risicogroep RS-virus

Vooral kleine baby's zijn vatbaar voor het virus. Dat komt omdat de longen van baby’s nog niet helemaal volgroeid zijn, waardoor de luchtwegen erg gevoelig zijn voor infecties. Omdat de luchtwegen van een baby nog erg smal en klein zijn, krijgt hij het bovendien al snel benauwd als zijn slijmvliezen opzetten en er slijm in zijn longblaasjes komt. Vaak hebben kleintjes ook nog niet voldoende kracht om het slijm op te hoesten.

Baby’s die te vroeg geboren zijn en kinderen met een hart- of een longaandoening hebben een nog grotere kans om de ziekte te krijgen. Bij deze kinderen is het dus zaak om extra voorzichtig te zijn. Volwassenen en oudere kinderen worden niet echt ziek van het virus (zij krijgen hooguit een stevige verkoudheid) maar vaak zijn zij wel degenen die de ziekte verspreiden en kleine kinderen besmetten. Het is dus verstandig om oudere kinderen en volwassenen met een verkoudheid bij je baby uit de buurt te houden.

Gerelateerde artikelen

Trefwoorden

  • kinderziekten bij baby's
  • rs-virus

Reacties (15)

afbeelding van habibah
22 december 2015
Als vervolg op eerdere reactie van mij.. Ons zoontje lag uiteindelijk bijna een maand aan de beademing op de ic door dit virus. Daarna nog 1.5week herstel op afdeling.. Was al met al heel heftig.. Een paar weken erna weer opgenomen voor bijn een week met zelfde verschijnselen.. Nu is hij 9 maanden en is heel gevoelig voor dit soort dingen.. Hij had gister pseudokroep en heeft nu hoge koorts.. Luister naar je gevoel en laat je niet afschepen met het is maar een verkoudheid.. Ik heb meteen de juiste voor me gehad maar kan me voorstellen dat er dokters zijn die je met neusspray wegsturen
afbeelding van dail-1093768
2 november 2015
Mijn vriend zijn dochtertje is met 7 mndn overleden aan dit virus terwijl ze meerdere keren naar de huisarts waren gegaan. Ze werden naar huis gestuurd met 'ze heeft astma' Volg idd je moederinstinct en blijf aandringen als het echt niet goed voelt.
afbeelding van habibah
3 mei 2015
onze baby van nu 5 weken ligt nu bijna 2 weken op de IC van Emma AMC adam. Hij heeft echt pech, de allerlaatste van het rs seizoen (eind april), en een zeer heftige variant van het virus. We hopen dat ie een x mee naar huis kan.
afbeelding van gzin-726718
25 februari 2015
Onze Everon (21 dagen jong) ligt momenteel op de IC in Nijmegen nadat er bij hem op een week oud het RS virus is geconstateerd. Hij heeft hiervoor eerst een week in het JBZ gelegen en na een week werd hij alsnog doorgestuurd naar Nijmegen (slechtste geval) waar hij wordt beademd omdat ie het gewoon te zwaar heeft.
afbeelding van abbo-852395
9 januari 2014
Net terug uit het ziekenhuis. Mijn Babytje van 7 weken moest opgenomen worden met het RS virus. Mijn tip aan ouders: Volg het moedergevoel en ga altijd met babytjes onder de 3 mnd zeker naar een dokter als ze ziek zijn. Ook al constateer je zelf een kleine verkoudheid. Je weet maar nooit wat de verkoudheid in petto heeft. Liever het zekere dan het onzekere als het om de gezondheid van je babytje gaat.
afbeelding van Megacarls
15 november 2013
Hier ook een prematuur die met 32+1 is geboren.
Synagis krijgen de baby's standaard als ze met 32 weken of eerder geboren zijn. Dat is de risicogroep. Omdat ik 1 dag vooruit gezet ben in de zwangerschap staat overal dat ik met 32+1 bevallen ben maar ik heb IVF gehad dus eigenlijk weten we zeker dat ik met 32 weken rond bevallen ben. Hij is daarom een beetje overal doorheen geschoten (geen ROP-screening, geen standaard synagis) Na dit met de KA besproken te hebben hebben ze er wel voor gekozen om synagis voor te schrijven. Bij navraag bij verzekering en synacare blijkt het vergoed te worden tot 32+6. De bovenstaande 35 weken-grens is dus niet correct.
Een paar dagen na zijn eerste synagis-vaccinatie was hij suf, hij dronk slecht (met veel moeite en lang aandringen een halve fles) hij sliep veel en hij trok ook weer grauw weg zo nu en dan. In het zkh leek het nog het meeste op het RS-virus. Hij kreeg sonde en zuurstof en het scheelde niet veel of hij had weer aan de Cpap gemoeten. Gelukkig was dat niet nodig en kon hij in ons streekziekenhuis blijven. Hij heeft een week in het zkh gelegen. Het bleek het Rhinovirus te zijn (broertje van RSV met soortgelijke symptomen). daarna kreeg hij diarree en hij is nu nog steeds niet helemaal de oude (3 wk later). Ik heb geen spijt zelf achter de synagis te zijn aangegaan. Volgende week shot nummer 2. Hij was ten tijde van infectie trouwens 8 weken oud. Gecorrigeerde leeftijd: het was op de uitgerekende datum.

           -------------------------          

6 IUI en 1 IVF bracht ons ons dochtertje S (juni 2010)

2 Cryo en 1 ICSI bracht ons ons dochtertje L* (IUVD met 37 wk, juli 2012)

Bengeltje op komst na 1 cryo en 1 ICSI, op naar oktober 2013!

afbeelding van Tweeling1980
6 september 2013
mijn tweeling word vanaf deze maand elke maand tot en met april ingeënt tegen RS-Virus omdat hun prematuur geboren zijn met 30 weken. Omdat hun in een risicogroep zitten ze zijn nu gecorrigeerd 4 maanden oud ze zijn van 01-03-2013 hopelijk komen de winter goed door ondanks hun prikjes
afbeelding van RNV
24 juni 2013
Tip!

Lieve mama's, mijn zoontje heeft waarschijnlijk ook het rs-virus gehad in februari toen hij 4 maanden was. Geen ziekenhuis opname maar wel verneveld op de spoedeisende hulp en een aantal maanden puffers flixotide en salbutamol (ventolin) in hoge dosis. Omdat het niet beter werd raadde kinderarts andere medicijnen aan en begon te doelen op astma. Op navraag kon het niet aan zijn voeding liggen (nutrilon HA1) want hij had geen andere koemelk allergie / lactose intolerantie verschijnselen zoals eczeem etc. Toch hebben we een verandering in zijn voeding gemaakt, wij dachten, eerst dat proberen dan weer medicijnen. Wij geven hem nu geitenmelk van Nanny Care. Vind hij net zo lekker en je koopt het bij de eco/biowinkels. Guess what, na twee dagen werden zijn symptomen (die hij maanden heeft gehad) minder (slijm in longetjes, veel hoesten en piepen) en na drie dagen GEEN klachten meer. Ongelofelijk toch? Dus of je kind nou wel of niet tegen koemelk kan, gewoon proberen kan geen kwaad toch?
afbeelding van m.sa-509741
17 juni 2013
Mijn zoontje van toen 7 maanden is in februari ook getroffen door het rsvirus. Daarbij had hij ook nog een longontsteking. Hij was er zo erg aan toe, dat hij een aantal dagen op de IC in het Sophia Kinderziekenhuis heeft gelegen. Inmiddels is het een flinke jongen geworden, maar hier zijn nog wel verschillende ziekenhuisopnames aan te pas gekomen. Hij zit nu aan de flixotide en bij benauwdheid ventolin en als het goed gaat mag hij in oktober met de flixotide stoppen. Er werd ons wel gezegd, dat hij er overheen moet groeien en dit heeft zijn tijd nodig. Ook is er kans dat hij vaker kan worden opgenomen in het ziekenhuis, als hij weer benauwdheidsklachten heeft. Maar elke keer als hij verkouden wordt, knijp je hem toch weer en ben je extra alert op de symptomen. Gelukkig is hij in het ziekenhuis een redelijk bekende verschijning en nemen ze ons ook serieus als mijn zoontje weer ademhalingsmoeilijkheden heeft. Het kan namelijk ook heel snel gaan, dat hij wegglijd. Hopen dat het weer ook een beetje wil meewerken en dat mijn kleine manneke een grote vent kan worden!
afbeelding van marl-262795
22 januari 2013
Mijn zoontje (van toen 3 maanden) heeft het vorig jaar gehad. Hij werd opgenomen in het zkh ivm benauwdheid. Hij moest alleen op een kamertje ivm besmetting, zo zielig. Helaas is de bijwerking gevoelige luchtwegen. Hij heeft vorig jaar nog een keer in het ziekenhuis gelegen ivm benauwdheid (door zijn verkoudheid). Gestart met flixotide, en toen ging het goed. Van de zomer zijn we doorgekomen zonder puffers. De eerste verkoudheidsgolf in oktober was weer drama. Weer opgenomen in het ziekenhuis ivm benauwdheid. Hij zit nu preventief 2 x per dag aan de flixotide en ventolin. Bij verkoudheid krijgt hij om de drie uur ventolin om verdere benauwdheid te voorkomen. Kinderartsen zeggen dat hij er over heen groeit, ik hoop het. Het is elke keer weer stress als hij verkouden is, en of hij weer zo benauwd wordt dat hij opgenomen wordt. Maar goed, tot nu toe gaat het goed! Vorige week hing er een briefje op de creche met de waarschuwing dat het Rs virus heerste... Kreeg gelijk een koude rilling, maar goed... Sterkte met de kindjes die ziek zijn!
afbeelding van mimo-654902
23 december 2012
mijn dochterje van 12 weken heeft een week geleden in het ziekenhuis gelegen. Wij dachten eerst aan een verkoudheidje om dat ze geen koorst had. Gelukkig heeft ze er niet lang gelegen 3 dagen. Wel heel zielig toen de sonde er in moest. Een volle fles leeg drinken dat lukt nog steeds niet.
moeder van mila geboren 25 september 2012
afbeelding van zbr.-167222
22 december 2012
Mijn dochter heeft het ook. Best sneu, maar met thymsiroop, een doorgesneden ui bij het bed en regelmatig een warme douche is het prima onder controle te houden. We hebben een pufje gekregen van de huisarts, maar nog niet gebruikt.
Ik zie hierboven dat er meteen weer een algemeen vaccin wordt ontwikkeld. Voor wie dat overweegt: lees eerst www.vaccinatiesdoorgeprikt.nl en besluit dan pas of je dat wel wilt.
afbeelding van davinia
18 december 2012
Mijn zoontje, heeft het nu ook, ik ben nu ook 14 dagen aan het tobben. bah wat is dit zielig. hij heeft nu ook regelmatig verhoging tot koorts. ik hoop dat hij er snel vanaf komt. ik ben ook met neussprays aan de gang pcm en vs druppels. was net aan het afbouwen maar het wordt meteen weer erger. Morgen weer naar huisarts. ik vind het hoesten na het etenhet ergste met boeren en alles in een.
afbeelding van Denise86
16 november 2012
Mijn zoontje is nu 2 maanden en heeft denk ik ook al zo`n 6 weken last van verkoudheid. Vorige week van de huisarts neusdruppels gekregen. Nu na een week moesten we daar mee stoppen een gaan we verder met neusdruppels van zoutoplossing. Die arme jongen knort nog steeds enorm en heeft af en toe nog steeds veel moeite met ademhalen. De tips van hierboven maar eens gaan proberen dan.
afbeelding van mari-572785
7 november 2012
Mijn dochtertje heeft er bijna 6 weken over gedaan om van het RS-virus te genezen. gelukkig is ze nu bijna beter, alleen knort ze nu nog een beetje.
het was echt kei zielig om te zien hoe ze moetst hoesten en moeite had met ademen. ze is niet naar het ziekenhuis gehoeven. neusspray en tusinistroop van VSM doen wonderen. evenals een ui met suiker onder het bedje.

Trotse mama van

Eline, geboren 24 april 2012heart

en

Brian geboren op 09-11-2013heart