Kwaaltjes: even googelen of …?

Een hangerig kind? Last van een kwaaltje of griep? Een bultje of jeuk? Jonge kinderen kunnen van het ene op het andere moment ziek worden. Als je kind altijd energie voor 10 heeft en ineens hangerig is, wil je snel weten wat hij heeft. Even googelen dus. Of toch naar de huisarts?

Kijk jij ook meteen op internet? Je bent lang niet de enige. 50% van de Nederlanders zoekt eerst online. 1 op de 20 online zoekopdrachten gaat zelfs over medische klachten, kwaaltjes en ziektes.

Maar aan online dokteren zitten wel risico’s. Want hoe weet je nu of de informatie die jij leest, betrouwbaar is? Je wilt natuurlijk worden gerustgesteld door wat je leest. Maar het komt helaas vaker voor dat ouders zich onnodig zorgen gaan maken. Controleer dus wat je hebt gevonden: van wie komt de informatie en hoe oud is deze? Zilveren Kruis geeft je tips.

Broodje aap

Op fora lees je ook de meest angstige verhalen. Blijf daar dus ver vandaan als je googelt op het ziektebeeld van je kind. Maar er circuleren ook vele broodje aapverhalen op websites. Bedenk je ook dat het internet de huisarts niet vervangt. Houden de klachten aan of ben je er niet gerust op, neem dan contact op met jouw huisartsenpraktijk.

Maaike, moeder van Jayden (1): “Achteraf heb ik me teveel op de kast laten jagen toen Jayden rode bultjes kreeg. Op een forum stonden de meest enge dingen over ziektes als roodvonk en bacteriële infecties. De assistent van de huisarts was gelukkig zo lief om me te kalmeren toen ik paniekerig opbelde. De huisarts heeft me verteld waar ik wél kan kijken als ik online wil zoeken.”

Handig hulpmiddel

Als je weet waar je betrouwbare informatie kunt vinden, kan het internet een goed hulpmiddel zijn. Ook als je hierna besluit alsnog naar je huisarts te gaan. Kijk bijvoorbeeld op thuisarts.nl of dokterdokter.nl. Jij kunt dan tijdens de afspraak goed aangeven wat er volgens jou aan de hand is met je kind. De huisarts kan hiermee de diagnose beter stellen. Vervolgens kunnen jullie samen bepalen welke behandeling het beste is voor je kind.

Hoe vaak komt het niet voor dat je achteraf denkt: wat zei de dokter nou allemaal? Of dat je vergeten bent al je vragen te stellen? Goede voorbereiding is dus belangrijk. Schrijf de volgende dingen op of zet ze in je telefoon vóórdat je de arts bezoekt:

  • Waar heeft je kind last van?
  • Wanneer zijn de klachten begonnen? Worden ze erger?
  • Bedenk welke vragen jij zelf wilt stellen.
  • Welke verwachtingen heb je van de arts?
     

De Slimme Vragenlijst van Zilveren Kruis helpt je de dingen op een rijtje te zetten. Je kiest de reden van het bezoek aan de arts en vervolgens kies je zelf de vragen die het beste passen bij jouw situatie. Neem deze voorbeeldvragen mee op je telefoon. Handig!

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Zilveren Kruis.